Stormen som bara fick existera i Amerika – Krönika av Kajsa Wall
Bilder av flera strömlösa kvarter i Manhattan, ödelagda hus i New Jersey och översvämmade tunnelbanestationer har varit toppnyheter varje dag på BBC sedan superstormen Sandy slog till mot USA:s östkust förra måndagen. Men vad hände med de 69 offer som stormen tog livet av innan den ens var i närheten av Amerika?
Som journaliststudent tittar jag på BBC:s nyheter varje kväll och läser flera dagstidningar, ofta på internet för att spara tid. Så när superstormen Sandy plötsligt fanns överallt så trodde jag såklart att det var en färsk nyhet. Men det var inte stormen som var nyheten utan var den nu skulle landa. Staden som antagligen aldrig kommer kunna sudda bort spåren från terrorattacken den 11:e september 2001 skulle än en gång bli centrum för en katastrof och de brittiska medierna blev som besatta.
Vad som ignorerades totalt, eller nämndes i förbifarten, var förödelsen som Sandy hade lämnat efter sig när den drog igenom Karibien. Haiti drabbas värst där minst 54 personer minste sina liv. Nu befarar man att de svåra översvämningar kommer öka risken för kolera spridningar som hittills har skördat 7 500 liv sedan slutet av 2010. Regeringen och frivilliga kämpar nu för att ge mat åt befolkning då mer än 70 % av deras grödor blev förstörda av stormen. Matsituationen i södra delen av ön var ett stort problem redan innan stormen drog in och efter Sandy så kan Haiti bara se fram emot mer död.
Det är inte bara jag som har märkt av hur den brittiska median bortsåg från kaoset i tredje världen. Upprörda människor lämnade kommentarer på tidningen Guardians live blogg om stormens framfart i USA som påpekade att tidningen hittills skrivit 65 artiklar om Sandy, men att endast åtta av dessa artiklar handlade om de offren som stormen tog livet av i Bahamas, Haiti, Dominikanska Republiken, Jamaica, Puerto Rico och Kuba.
Med det amerikanska presidentvalet runt hörnet så har diskussionen om stormen alltid fokuserat på hur katastrofen kan förbättra eller försämra Obamas chanser att ta hem ännu en mandatperiod. Så hur kommer det sig att Sandys spår i Karibien, och även i USA, inte förtjänar att synas lika mycket i brittisk media som Amerikas presidentkandidater? Har vi blivit så immuna mot förödelse att vi hellre sätter politik i centrum när folk mister sina hem, släktingar och liv? Självklart är det amerikanska valet är viktigt, inte bara för USA utan hela världen, men vilken sorts värld lever vi i när politiker får mer plats i TV-rutan än dödsoffer?