Om du saknar Sverige….

Mar 31, 2019 by

Share Button

 

Snabba botemedel mot hemlängtan

London har länge varit en populär destination för svenskar som känner att de tröttnat på det kalla Sverige och bestämt sig för att istället utforska det *regniga England. Många hoppas på en livligare och mer kulturell vardag med nya bekanta och spännande upplevelser att dela med sig av till sina trogna svenska vänner som slagit rot på hemmaplan. Det låter ju såklart fantastiskt kul men att bo utomlands en längre tid leder dock ofta till en viss grad av oundviklig hemlängtan. För att hjälpa dig bota den tillfälliga hemlängtan har vi tagit fram en lista över svenska godbitar du hittar längs Londons gator som garanterat får dig att känna dig som hemma igen.

 

Mat

12 gånger i veckan sätter man i snitt ihop en måltid till sig själv hemma. Varför inte köpa lite svenska varor och sätta ihop en god måltid till dig och dina vänner? Vad saknar du när du bor här? Falukorv eller bea-sås? Lingonsylt eller Leksandknäcke? Ett populärt ställe är Scandinavian Kitchen som ligger i Marylebone – även det ett populärt svenskt område i London. Här kan du frossa i allt från riktiga svenska köttbullar och gravad lax till väldoftande kanelbullar och semlor. Även Totally Swedish säljer svenska produkter. Läs mer om Londons svenska butiker här!

 

Restaurang

Det är ingen hemlighet att London är otroligt multikulturell. Gata upp och gata ner bjuder på restauranger som serverar mat från alla världens hörn och du behöver inte leta länge innan du springer på svenska kanelbullar. Saknar du en riktig traditionell Biff Rydberg eller skagen så har vi listat svenska och skandinaviska restauranger och barer i London här.

 

Vår stolthet

Frågan är om det finns någon annan plats den landsflydde svensken känner sig mer hemma än på IKEA i utlandet. Att knalla omkring bland Billy-hyllor och Malm-sängar kan få vilken olycklig svensk som helst att glömma allt som har med hemlängtan att göra. Glöm inte att köpa med dig en ranson svensk proviant som du kan ta fram och smaska på när hemlängtan smyger sig på igen.

 

Shopping

Bland Oxford Streets över 300 affärer finns det förmodligen bara en butik som kan få dig att för en stund glömma bort att du befinner dig utanför Sveriges gränser. Shoppingen i London är fylld med svenska butiker men just nu pratar förstås om H&M. H&M som är Sveriges eget lilla hjärtebarn. Det finns förmodligen ingen svensk som kan gå förbi en H&M-butik någonstans i världen utan att känna lite stolthet krypa fram. Som tur är så flödar det av H&M-butiker även bortom myllret på Oxford Street.

 

Gå med i en svensk organisation

 

Svenska Ambassadens 

Uppdaterad information för svenska medborgare i utlandet

Svenska Handelskammaren

Handelskammarens och YP (young professionals)

Svenska Kyrkan

Anordnar mycket träffar och ungdomsgrupper. Friskis & Svettis tränar även i kyrkans lokaler.

 

Läs mer om svenska organisationer i Storbritannien här.

 

 

 

*enligt statistik från statista.com så regnar det 164 dagar om året i Storbritannien. London snittar på 106 dagar.