Svenska fintech-bolag väljer London

Feb 12, 2021 by

Share Button

Källa: Unsplash

 

När det kommer till fintech (teknologi för finansmarknad) är London en av de största metropolerna i världen. 2019 gick staden om New York i både antalet affärer och värde. Svenska bolag har varit särskilt framgångsrika inom fintech och under 00-talet har det utvecklats världsförändrande IT-lösningar och tjänster. I takt med att bolagen har vuxit har ett flertal valt att öppna kontor i London. 

 

Klarna

 

Klarna Holdings AB grundades 2005 i Stockholm. Företagets grundidé var att förenkla betalning på nätet, vilket var en efterfrågan som växte i takt med e-handelns framfart. Idag är de Nordens och en av Europas största leverantörer av betallösningar. De har blivit kända för att erbjuda flera betalalternativ, såsom direktbetalning, delbetalning och betalning efter leverans. Det sistnämnda alternativet låter kunderna få varorna innan de betalar för dem.

 

Klarnas betaltjänster används inom flera branscher. Det går att välja Klarna för att betala för resor och det går att använda Klarna på casino. Detta har förenklat för spelarna att göra både insättningar och uttag. Spelaren har samtidigt större möjlighet att bestämma hur hen vill göra sina transaktioner. Hen kan antingen göra dem i Klarna-appen, med Klarna-kortet eller direkt på sitt Klarna-konto i webbläsaren.

 

Klarnas betallösningar är lika vanliga i Sverige som i Storbritannien. Resan till London började när de ingick ett partnerskap med brittiska EKM, som levererar e-handelsplattformar. Med åren har fler butiker och plattformar anslutit sig till det svenska bolaget. Några av dessa är ASOS och Superdry, som 2019 meddelade att de skulle erbjuda Klarna som alternativ för sina kunder i Storbritannien.

 

Klarnas Londonkontor ligger vid Oxford Circus. 2019 öppnade de sitt andra kontor, men den här gången i Manchester.

 

Trustly

 

Några år efter att Klarna startade sin verksamhet växte ett annat svenskt fintech-bolag fram. Trustly grundades 2008 med idéen om att erbjuda en betallösning som skedde i realtid, och därmed tog bort väntetiden på 1-3 arbetsdagar. Trustly är idag ett av de ledande företagen inom betallösningar på nätet. De erbjuder sina tjänster genom PayPal och TransferWise och de har framför allt riktat sig mot e-handel, finanshandel, spel och resor.

 

Trustly öppnade sitt kontor i Farringdon 2016. En anledning till att de valde London, som precis hade gett sig in i fintech-marknaden, kan ha berott på ett uttalande från FintechCity London. 2015 hyllade de Trustly som ett av de europeiska fintech-bolag som skulle revolutionera betalning på nätet.

 

Limina

 

Det är inte bara fintech-företag som erbjuder betallösningar som väljer London. 2017 flyttade Limina till No 1 Poultry. Stockholmsföretaget startades 2014 och arbetar med att utveckla system för fondbolag. Istället för att fondbolag ska behöva använda olika system för olika fonder och börser, samlar Limina alla in- och utgående flöden i samma system.

 


Källa: Unsplash

 

2019 lanserade de sitt fösta molnbaserade system. Detta har gett företaget finansieringsstöd på miljonbelopp och de fortsätter att expandera sina tjänster från kontoren i London, Stockholm och Vietnam.

 

Att svenska bolag har valt London kommer inte som en överraskning. Staden har en gynnsam företagsmiljö och möjligheten att expandera internationellt är större. Att vara på plats i centrumet för fintech-utvecklingen bidrar också till en ökad konkurrens, vilket i sin tur leder till ännu bättre finansteknik.