Svenska idrottsstjärnors framgångar i London

Sep 25, 2018 by

Share Button

Svenska idrottsstjärnors framgångar i London

 

För att bara vara en nation med drygt 10 miljoner invånare har Sverige genom alla tider tagit fram lovande idrottstalanger. Detta gäller inte enbart i vintersporter, där vi genom åren har dominerat med ett antal personligheter som Pernilla Wiberg, Anja Pärson och Ingmar Stenmark. Det gäller även i sporter som andra nationer normalt är mer framstående i, men där Sverige har satt sitt namn på kartan.

Från fotboll och tennis till friidrott och simning. Dessa duktiga kvinnor och män har gjort ett stort avtryck i idrottshistorien och flera av dem anses även flera år efter att de har avslutat sina karriärer, vara några av världens bästa idrottsmän. Flera av dem lämnade Sverige för att ta sig an världen och hamnade i London och Storbritannien, och deras avtryck är på flera platser lika tydliga som här. 

 

Det svenska idrottsinflytandet

Det är svårt att svara på varför det har kommit fram så många lovande talanger från Sverige. Landet har alltid haft en stark idrottskultur, och man börjar redan tidigt i åldrarna med knatte-sporter. Skolan anses också vara en bidragande faktor eftersom flera idrotter utövas och provas på under idrottslektionerna. Det finns också ett starkt idrottsengagemang även på mindre orter. Eller så kanske det bara är något i luften, för på något sätt har talanger som Björn Borg, Mats Wilander, Pia Sundhage och många fler tagit sig fram. 

Storbritannien, och däribland London, har blivit ett naturligt val för många svenska idrottare att flytta till för att utveckla sina karriärer. Fotbollsklubbarna i London har huserat flera duktiga fotbollsspelare, och Björn Borg anses vara kungen av Wimbledon efter att ha vunnit där fem år i rad. Samtidigt har flera svenskar hjälpt brittiska idrottare att göra ett avtryck på världen. Bland annat tränades Andy Murray under en tid av Jonas Björkman och Sven-Göran ”Svennis” Eriksson tränade både Leicester City och det brittiska herrlandslaget i fotboll. Det svenska inflytandet har framför allt varit stort inom fotboll och tennis, och det finns atleter som har gjort ett större avtryck än andra – och det kommer fler. 

 

Björn Borg

Björn Borg må vara borta från tennisplanen, men hans minne kommer för alltid att leva kvar. Under karriären som pågick mellan 1973 och 1983, plus en kort comeback, tog han hem hela 11 Grand Slam-titlar, sex i Franska Öppna och de resterande i London. Han var förstarankad i hela 109 veckor och valdes in i International Tennis Hall of Fame 1987. Trots att nuvarande tennisspelare, som bland annat Roger Federer och Novak Djokovic, har vunnit fler titlar än svensken anses han ändå vara en av genom tidernas bästa spelare. Han var komplett, han var överlägsen och han var bäst när det gällde. Samtidigt var han med och revolutionerade tennisen och inte bara i hur det spelades. Han visade även att alla personer, oavsett samhällsklass, kan bli duktiga tennisspelare. 

Trots att det snart är 30 år sedan Björn Borg lade sin racket på hyllan kan det vara dags för en ny Borg-era. Legendarens yngste son Leo Borg, som blott är 15 år, har redan visat sig vara en stor talang och han vann sitt andra SM-guld i tennis tidigare i somras. 

Björn Borg playing a double-handed backhand shot at the 1979 ABN World Tennis Tournament” av Anefo / Croes, R.C.  (CC BY-SA 3.0 nl)

 

Fredrik “Freddie” Ljungberg

Fotbollsspelaren Fredrik ”Freddie” Ljungberg är nästan mer känd i London än vad han är i Sverige. Han spelade hela 9 säsonger i Arsenal och har sedan dykt upp som tränare för ungdomslagen. Genom åren har han varit oerhört omtyckt av klubben och han har hyllats för sina prestationer såväl som sin lojalitet. Nu är han återigen tränare för Arsenals U23-lag, efter att ha gjort ett kort uppehåll i Wolfsburg i Tyskland. 

Den tidigare Halmstadbon flyttade till London 1998 och trots ett par uppehåll i andra länder har han alltid kommit tillbaka till den brittiska huvudstaden. Sedan ett par år tillbaka är han, hans fru och två barn bosatt där permanent. Han har sagt att han inte har några tankar på att flytta tillbaka till Sverige, då London är hans hem och där han alltid har trivts bäst – även om han gärna vill ha kvar sin kontakt med Halmstad. 

 

Ken Sema

Den som trodde att svenskarnas inflytande på sporten i Storbritannien hade minskat trodde fel. Det finns flera unga fotbollsspelare som har tagit sig till London, och Ken Sema är en av de senaste i raden. 24-åringen hade en riktigt fin säsong i Allsvenskan förra året, vilket gjorde att han uppmärksammades av både den svenska landslagsledningen och Premier League-klubben Watford. Den brittiska klubben kom överens med Östersund och i somras skrev han under ett femårskontrakt. Och Sema har inte gjort sin nya klubb besviken. 

Redan från start har han fått mycket matchtid i alla Premier League-matcher och Watford, som har sin bas ca. 30 km norr om London, har enligt oddsen i fotbollsspel med 888sport en chans att hamna bland de topp 10 bästa i ligan.Däremot har de höga odds (251.0) för att vinna ligan och förhandsfavoriterna är återigen Manchester City (1.66). Just nu ligger Watford på en delad förstaplats med Chelsea och Liverpool efter fyra spelade matcher.

 

Elias Ymer

Ytterligare en svensk tennisspelare som har stora förhoppningar på sig är Elias Ymer. Tillsammans med den före detta tennisspelaren Robin Söderling som tränare, lyckades han klättra från en 260:e plats på rankingen till en 106-placering på bara tio månader. Han lyckades även ta sig vidare till grundspelet i både US Open och Franska Öppna i år. Tyvärr föll han i Wimbledon-kvalet mot Stefano Napolitano. Men det finns stora förhoppningar på talangen som nu är på jakt efter en ny tränare. Enligt Söderling behöver han en tränare som kan följa med honom mer än vad han själv kunde, och positionen är fortfarande öppen. 

(“Elias Ymer” (CC BY 2.0) av andresilvaphoto.)

Det finns fortfarande mycket talang att hämta från Sverige, och det gäller inte bara inom fotboll och tennis. Efter det europeiska idrottsmästerskapet, som hölls i Storbritannien och Tyskland, visade flera unga atleter upp sig, bland annat i friidrottssammanhang. Så nog kommer det att komma nya namn att lägga på minnet, vare sig man bor i Storbritannien eller i Sverige.