Svenska kyrkans vårbal

Apr 28, 2013 by

Share Button

Vad är väl en bal i Svenska kyrkan? Det tar Sofia Capel reda på då hon firar tidig Valborg bland tjusiga människor och svenska klassiker.

Trots att jag har Djävulens röda lockar blev jag inbjuden till Svenska kyrkans vårbal, lägligt till Valborg. Med mig hade jag som vanligt min partner in crime Sabina. Vi har historia av att dyka upp på events och känna oss malplacerade tillsammans. Skulle detta bli en sådan afton?

 

Kvällen inleddes med körsång i Regent’s park. Manskören Ulricae Drängar stod för underhållningen. Fantastiskt vackert. Vidare begav det sig till prästgården där det bjöds på både Prosecco och alkoholfritt. Vi gick för det första alternativet. Mingelfaktorn var hög då det var omöjligt att stå längre än tio centimeter ifrån någon i det trånga men ack så mysiga rummet. Vi mötte yngre och äldre, svenskar och engelsmän, alla uppklädda till skyarna. Sabina sa att hon trodde vi hade gått fel och hamnat i Buckingham Palace – ja, så tjusigt var det.

Efter lite trevande mingel och angenäma möten var det dags att bege sig till huvudsalen för trerättersmiddag. Vi blev placerade snett mittemot varandra och jag hamnade bredvid en kvinna som hette Ann och jobbade på British Heart Foundation. Hon gav mig bra tips om hur jag minimerar risken för hjärtinfarkt och jag tackade henne för att hon möjligen räddat mitt liv.

 
 

Till förrätten serverades Gubbröra med svenskt knäckebröd. Den försvann väldigt snabbt ifrån min tallrik och ned i min mage. I baren kunde man köpa sig en liten nubbe och den gapade tom efter en rad snapsvisor. Huvudrätten bestod av helstekt fläskfilé, mojo rojo och saltbakad potatis. Även den måltiden var snart ett minne blått. Ett gott sådant. Desserten lät sig inte vänta, som tur var. Jag som vanligtvis är för mätt för efterrätt slukade denna hallonpannacotta i ett nafs. HERREGUD vad gott, sa jag nästan, innan jag kom på var någonstans vi befann oss.

Under middagen passade Ulricae Drängar på att bjuda på lite mer sång á la Nu grönska det och andra svenska vårvisor. Jag blundade och tänkte på Hagaparken.

 

Slutligen flyttades det på stolar och bord och helt plötsligt stod vi inför ett vinglande dansgolv. Bandet uppe på scen spelade svenska klassiker så som Man ska ha husvagn och Jag vill vara din, Margareta. Först var det mest gifta par som dansade. Men sedan satte DJ:n på Gangnam Style och hela rummet började köra hästdansen. Sedan fortsatte kvällen med dans till One Direction och Jackson Five.

Just innan hemdags spelades Loreens Euphoria och jag fick för mig att Sabina skulle lyfta upp mig så där vackert som de gjort på Eurovision. Det som hände var att jag tog sats och hoppade på min käresta, hon greppade tag om min midja och kastade upp mig i luften, vilket resulterade i att min klänning åkte upp och jag visade trosorna för hela Svenska kyrkan.

Vilken tur att Ann var där ifall någon fick en hjärtattack!

Den bjuder jag på.