Svenska Maria Oldeen som huvudroll i ny brittisk film

Sep 27, 2012 by

Share Button

Igår började Raindance Film Festival, Europas största festival för oberoende filmer. 

En av filmerna som kommer att visas på Apollo Cinema Piccadilly Circus under festivalen är Battersea, en kortfilm regisserad av Paul Kowalski, med svenska Maria Oldeen, 28, i huvudrollen.

“Det är en otrolig ära att få delta i festivalen”, säger Maria, som har jobbat inom TV- och filmbranschen sedan hon var tio år. Hon har bland annat varit med i långfilmen Dancing With Shadows och i Daniel Fridells TV-serien En Klass För Sig.

I Battersea spelar Maria en ung kvinna som förlorad i surrealistism väckt av sorg finner tröst i gemenskapen med Battersea Power Station – en övergiven kraftstation. Där möter hon en elektriker. De inleder snart en relation som som slutligen erbjuder henne en väg framåt.

Om den namnlösa huvudpersonen berättar hon: “Hon är en ensam själ som har varit avstängd från mänsklig kontakt och interaktion under en längre tid. Hon har glömt bort de sociala koder som vi andra tar för givet och har funnit tröst i en övergiven kraftstation. I den relationen är hon i kontroll och hon kan identifiera sig med dess tomhet och ensamhet. Det är med skräckblandad förtjusning som hon släpper in en ny människa i sin tillvaro och hoppas på att det ska erbjuda henne en livslina.”

“London är en stad med många möjligheter”

Maria flyttade till London år 2009. Tidigare bodde hon i Vancouver, Kanada där hon studerade skådespeleri på den prestigefyllda skolan Studio 58 och innan dess i Perth, Australien. Hon kallar London ett “naturligt val” att flytta till eftersom hennes pojkvän bodde här och hon ville vara nära sin familj igen.

“London är en stad med många möjligheter, men fler möjligheter betyder också fler skådespelare,” säger hon. “Det jag uppskattar med London är att teatern har en sådan stor plats och att vara skådespelare är ett erkänt och respekterat yrke. De flesta skådespelare jag träffat här har gått långa utbildningar och inser att det inget man lär sig över en natt.”

 För att anglofiera sitt uttal arbetar hon med en dialektcoach. “Jag visste från ganska tidig ålder att jag ville jobba på engelska. Jag tycket att språket i sig erbjöd fler möjligheter och jag var intresserad ut av att utforska det enorma ordförråd som engelskan erbjuder. Att arbeta med en engelsk text innebär ibland att jag måste dyka lite djupare för att förstå uttryck och talesätt som engelsktalade kanske tar för givet – vilket kan leda till nya upptäcker och tolkningar. “

Symboliserar mysterierna kring den stora staden

Paul Kowalski som både har skrivit manus och regisserat filmen Batterse spelar även mannen som Marias karaktär träffar. Filmen bygger på influenser från polsk filmkultur, samt Ingmar Bergman och Michelangelo Antonioni. Om Battersea Power Station säger han: “För mig symboliserade den monolitiska byggnaden mysterierna kring den stora staden. Det var en potent symbol i min ungdom, en järnvägsknutpunkt till något magnetiskt, men bortom min fattningsförmåga. Det var stort, skarpt och verkligt. När jag blev äldre och flyttade in till innerstaden blev Battersea ännu mer förhärskande, och kom att representera åtstramningen av vinter, ensamhet och en slags religiös frid. Jag ville skapa filmen från denna utgångspunkt, bevara den ursprungliga arketyp, och ge Battersea liv genom att väva en berättelse kring det. “

 Maria själv beskriver Battersea som en unik kortfilm som berör teman som förlust och ensamhet medan den hyllar ett av Londons betydande landmärken. “Det är en stor ära att vara en svensk skådespelerska i en film som visas på Raindance Film Festival och vara en del av ett projekt som delvis är inspirerat från verk av Ingmar Bergman,” säger hon.

Raindance Festival har funnits sedan 1992 och hålls i ett antal städer, däribland New York, Berlin, Bryssel och Budapest. I juryn har stora namn som Lou Reed, Judi Dench och Sarah Jessica Parker suttit.

Battersea visas idag, torsdag kl 18.15. Läs mer om filmen här och klicka här för biljetter.

Läs mer om Raindance Film Festival och dess filmer här.