Svenska organisationer i London

May 19, 2020 by

Share Button

Över 660 000 svenskar bor utomlands varav över 100 000 i Storbritannien. Dessa siffror kommer från SVIV,  en av organisationerna som hjälper oss svenskar som väljer att lämna Sverige för ett liv utomlands. Vi har listat de organisationer och klubbar du som svensk kan gå med i och som hjälper dig med din utlandsvistelse vare sig du är här för att studera, starta eget eller jobba. 

 


Svenska Handelskammaren i London

 

Svenska Handelskammaren i London – eller Swedish Chamber of Commerce – är en av de största internationella handelskamrarna i Storbritannien. SCC:s viktigaste syfte är att främja handel mellan Sverige och Storbritannien genom att bygga nära relationer. Networking, seminarier, frukostmöten och sociala tillställningar står regelbundet på de 400 medlemsföretagens schema. Varje år håller de i återkommande event för medlemsföretagen. De har även en dotterorganisation som heter Young Professionals. Detta nätverk ger yrkesverksamma i åldrarna 25-35 år möjlighet att knyta jobbkontakter under mer informella förhållanden – de ordnar många afterworks under året men även större event kring midsommar och kräftskivesäsongen.

 

Här har vi sammanställt mer information om Svenska Handelskammaren.


Svenska Kyrkan i London

 

Svenska Kyrkan i Marylebone är en given hållplats för de flesta Londonsvenskar åtminstone någon gång under vistelsen i London. Kyrkan bedrivs som en vanlig svensk kyrka, men finansieras till exempel till stor del av den årliga julmarknaden som lockar tusentals besökare – inte bara svenskar. Förutom traditionell kyrkoverksamhet kan man sjunga i kyrkans körer, ta med sitt barn till söndagsskola eller Stay & Play, se Sveriges viktigaste matcher på storbildsskärm och träffa andra svenskar på Ung i London-kvällarna. Kyrkan arrangerar även populära luciatåg, syjuntor och lunchkonserter. Kort sagt: här finns något för alla åldrar.

 

Här har vi sammanställt mer information om Svenska Kyrkan.


Svenska ambassaden i London

 

Svenska ambassaden representerar Sverige i Storbritannien och arbetar för att främja Sveriges intressen. I andra delar av Storbritannien finns dessutom ett par konsulat som lyder under ambassaden. Ambassadör Torbjörn Sohlström har hjälp utav ett 30-tal anställda, varav 10 är utsända av Utrikesdepartmentet. Till Svenska ambassaden, som ligger i Marylebone, beger du dig om du vill ha hjälp med olika konsulära ärenden som att förnya ditt pass eller ansöka om samordningsnummer. Öppettiderna är begränsade och köerna kan vara långa, så det kan vara värt att dubbelkolla innan ditt besök. Här kan du läsa mer om vad som gäller med förlorade och förnyande av pass, legitimation och körkort.

 

Här har vi sammanställt mer information om Svenska ambassaden i London.


 Anglo-Swedish Society

 

Anglo-Swedish Society var en av alla vänskapsorganisationer som instiftades i Europa efter Första världskriget. Syftet var att främja fredliga relationer mellan olika länder, i detta fall Sverige och Storbritannien. Man lägger stort fokus på kulturellt och intellektuellt utbyte, ofta i samband med sociala tillställningar. Anglo-Swedish Society arrangerar upp mot 15 event om året i London, och det är möjligt att delta i vissa även om du inte är medlem. Valborgsmiddagen och deras Punsch Ball hör till de mest populära. Det kostar £40 per år att vara medlem i Anglo-Swedish Society, vilket innebär rabatterade priser/förtur till många event.

 

Här har vi sammanställt mer information om Anglo-Swedish Society.


SWEA London

 

SWEA London är en del av nätverket SWEA International för kvinnor som bor i London med omnejd. Du som vill bli medlem (en så kallad “Swea”) ska tala svenska. I övrigt ställs inga andra krav mer än att Sweorna bor i samma geografiska område, i detta fall London. Bland de hundratals London-Sweorna finns au pairer, hemmafruar, pensionärer och entreprenörer. Flera gånger om året arrangerar SWEA London evenemang i stil med bokcirklar, middagar, lunchträffar och utflykter där Sweor i alla åldrar lär känna varandra. Det kostar £50 att bli medlem och du ansöker på organisationens hemsida.

 

Här har vi sammanställt mer information om SWEA London.


SveaBritt

 

SveaBritt är ett nätverk för svensktalande kvinnor som är yrkesverksamma i London. Sedan denna ideella förening grundades 1981, av bland andra Cecilia Rydström-Haszlakiewicz, har medlemmarna bestått av kvinnor från en rad olika yrkeskategorier såsom näringsliv och utbildning. SveaBritts fokus ligger på att stötta professionellt nätverkande mellan medlemmarna, och man bjuder ofta in gästföreläsare till sina möten. Förutom föredrag arrangeras även vinprovning och rundturer i spännande stadsdelar. Medlemskap i SveaBritt kostar £45 per år (notera att du måste ha gått på två möten som icke-medlem för att kunna ansöka om att bli medlem i föreningen).

 

Här har vi sammanställt mer information om SveaBritt.


Svenskar i världen (SVIV)

 

Svenskar i Världen är en ideell, oberoende organisation som sedan 1938 verkar för utlandssvenskarnas bästa genom att bevaka, informera och påverka. De har en unik roll som representant för de drygt 660 000 svenskarna som arbetar, studerar eller av andra skäl bor utomlands, samt de ytterligare hundratusentals som har bott eller kommer att bo utomlands.

Svenskar i Världen utvecklar också nätverk för utlandssvenskar, både i Sverige och utomlands. Organisationen har ett 130-tal ombud som täcker över 50 länder. Ombuden har ofta en näringslivsprofil, är anknutna till något svenskt företag, handelskammare eller konsulat och har ett brett socialt nätverk. De försöker också skapa ett nätverk av ungdomsombud i deras satsning på att få in yngre medlemmar i organisationen.

 

Här kan ni läsa en intervju vi tidigare gjort med Karin Ehnbom, generalsekreterare för  Svenskar i världen.

 


Bärsärkar & Vikingar

 

Denna svenska herrklubb, eller ordenssällskap, kallas för The Swedish BV Society på engelska. I stil med liknande sällskap är mycket information hemlighetsstämplad, men att konstnären Anders Zorn var medlem och att Kung Carl XVI Gustaf är klubbens nuvarande “Jarlajarl” (hedersordförande) vet vi. Bärsärkar & Vikingars medlemmar kommer dessutom inte bara från Sverige utan även från andra nordiska länder. Varje år arrangeras ett antal exklusiva smokingmiddagar, och sällskapet har en nära relation till Anglo-Swedish Society.

 

Här har vi sammanställt mer information om Bärsärkar & Vikingar.


SISA

 

Som dess förkortning (Swedish International Students and Alumni) skvallrar om vill SISA främja utlandsstudenters rättigheter och bidra till ökat nätverkande. Du som funderar på att studera i London eller kanske har pluggat utomlands tidigare kan ansöka om medlemskap på SISA:s hemsida. Förutom ett antal årliga evenemang i Sverige arrangerar SISA även sporadiska event i London, bland annat i samarbete med andra nordiska studentorganisationer. Tanken är att studenterna ska knyta kontakter med andra studenter och alumni som de kan ha nytta av inför sitt framtida arbetsliv, vare sig de vill göra karriär i Sverige eller utomlands.

 

Här har vi sammanställt mer information om SISA.


LondonSwedes

 

LondonSwedes är Storbritanniens största community för svenskar och övriga skandinaver. Vår hemsida, som funnits i sin nuvarande form sedan 2011, har över 25000 unika besökare i månaden. Här finns nyttig information om det mesta som har med London och Storbritannien att göra, vare sig det gäller aktuella nyheter eller tips för dig som funderar på att flytta hit. Över 16 000 personer gillar LondonSwedes officiella Facebook-konto, medan vårt Facebook-forum har över 23 000 medlemmar. Under årets gång arrangerar vi även populära event som till exempel luciakonserter, kräftskivor och midsommarfester på olika platser i London.

 

Vi driver även fler Facebookgrupper:
Boende i London
Student i London
Anslagstavla för jobb i London
Swedish Promoters & Events
Svenska vänner i Storbritannien

Vi har även startat en jobbsida för de som söker jobb i London

Här hittar du mer information om oss.


Goodwille

 

Goodwille specialiserar sig på att hjälpa skandinaviska företag etablera sig i Storbritannien. De erbjuder en så kallad ’full back-office service’ ur fem avdelningar; ekonomihantering, bolagsjuridik, Human Resources, virtuellt kontor samt löneutbetalning.

Utöver juridisk och finansiell rådgivning har de sedan några år tillbaka en HR-avdelning som erbjuder support inom Brittisk personalhantering. Om man är ett mindre företag som inte är i behov av ett eget kontor erbjuder de även möjligheten att ta emot kunder i deras eleganta lokaler samt skrivbord som kan nyttjas vid behov.

Grundtanken bakom Goodwille är låta nya företag i Storbritannien fokusera på att bygga sin business, medan de sköter det administrativa grovjobbet på en kostnadseffektiv nivå. Den brittiska marknaden är tuff, och ett bra grundarbete är a och o om man vill växa.

Läs mer om Goodwille

Du kan också läsa intervjun vi gjorde med deras VD Alexander Goodwille här


 

Övriga svenska godbitar i London

 

Från kanelbullar till Kalles kaviar och dagis – London kryllar även av andra organisationer med svensk anknytning. Här är några av våra favoriter!

 

Scandinavian Kitchen
Blåbär
Fabrique
Bageriet
Smultronstället
Totally Swedish
Svenska Skolan i London
SugarSin
Aster
Aquavit

 

Läs mer

Svenska och skandinaviska restauranger och barer i London

Svensk mat i London