Svenskar om upploppen!

Aug 9, 2011 by

Share Button

“Plötsligt en stor grupp maskerade ungdomar nerför gatan, mer än 80-90 personer, samtidigt dyker åtta stora polisbussar upp och i en koordinerad proaktiv attack lyckas polismännen driva iväg samlingen av människor. Dock slutade natten inte här, sirener ifrån polisbilar och spridda rop följde de närmaste timmarna.”

 

Sent igår kväll nådde de omfattande upploppen de centrala delarna av Camden Town och Chalk Farm.
Efter att ha studerat vid det närliggande Regents College under nästan 3 års tid har jag aldrig upplevt några oroligheter eller problem men under gårdagen förändrades allting. Norröver, i Tottenham Hale och söderut i Brixton samt i Croydon, Ealing och Hackney attackerade 100-tals ungdomar främst butiker men också polismän och civila, även byggnader, bussar och bilar stacks i brand.
Under gårdagens kväll följde jag nyheterna och diverse Twitter flöden och sakta men säkert såg jag hur upploppet närmade sig min gata. Efter att ha spenderat en del tid på balkongen för att få en bild av det hela rusar plötsligt en stor grupp maskerade ungdomar nerför gatan, mer än 80-90 personer, samtidigt dyker åtta stora polisbussar upp och i en koordinerad proaktiv attack lyckas polismännen driva iväg samlingen av människor. Dock slutade natten inte här, sirener ifrån polisbilar och spridda rop följde de närmaste timmarna.
Tidigare idag när jag var på väg till mitt arbete kunde jag observera förödelsen i Camden vilket till stor del var undanröjd men flera butiker var totalt förstörda. Efter att jag tagit mig till min arbetsplats i Claphamn Junction, blev jag än en gång överraskad.
Stora folksamlingar fanns överallt på gatorna, de centrala delarna av detta normalt sätt lugna och välmående samhälle var avspärrade och jag kunde se nedbrända hus, förstörda affärer samt mängder av poliser och polishelikoptrar. Det är en lite obehaglig stämning här i London och inget vet riktigt vad som kommer att hända. Den massiva polisinsatsen som är beordrad antas kunna motverka ytterligare spridningar av dessa destruktiva och tragiska handlingar. Det mest oroväckande med vad som händer är dess spridning utanför London, upplopp rapporteras i Birmingham, Liverpool, Nottingham och Bristol.

Marcus Tagesson, 25

“Ikväll invaderar dom Oxford Circus”

Janna Maggio bor i Ladbroke Grove i västra London och jobbar på en PR byrå inne i centrala London.

Hur har du märkt av upploppen? Ja, en del kollegor har gått hem tidigare om dagarna och en del inte kommit in alls. Det ar bilder och videor på varenda TV kanal och tidningsomslag så det är svårt att undvika. Polisbilar med sirener kör omkring i staden 24/7,vart man än befinner sig.

Är det någon i din närhet som sett upploppen på nära håll? Ja, till och med i de centrala delarna i London som Brick Lane har det varit kravaller och folk har blivit evakuerade från restauranger o dylikt. De flesta på mitt jobb som bor i Nordöstra London jobbar hemifrån denna vecka, men nu när oroligheterna har spridit sig så vet man inte hur det kommer se ut innan veckan är slut.

Tror du att det kommer sprida sig in till centrala London? Troligen. Enligt rykten så är det tänkt att sätta igång redan ikväll. Oxford Street och hela West End är mest utsatt och många busslinjer är inställda.

Vad anser du polisen bör ha gjort annorlunda?Det ar alltid lätt att vara efterklok.  Det är en massa olika faktorer som spelar roll såklart, tror definitivt att det börjar längre tillbaka än så och kanske borde gjorts något på gatorna för länge sen.

Hur tycker du man kan förhindra framtida liknande attacker? Det går inte att förhindra. Sånt här händer, de tar bara att se till att vi är bättre förbereda med polisstyrkor osv.  

Tidigare gav Janna tips om att besöka Svenska Kyrkan i Marylebone men nu i efterhand har vi fått information om att Svenska Kyrkan har sommarstängt fram till 16 augusti

 

“Läget och stämningen idag är spänd här i Hackney”

Hej! Mitt namn är Otto Reimers, jag om min room mate Adam Engström bor i London, Hackney på Mare Street där det igår var upplopp. Vi bor mitt i smeten av det hela och det va en väldigt orolig kväll igår. Det hela började med att vi fick höra att dom va på väg till Mare Street och vi fick skynda hem för att hålla koll på lägenheten. I början kändes det som att folk inte riktigt tog det hela så seriöst, man skrattade lite åt saken.
Efter ungefär en halv timme så börjar väldigt skumma människor komma in i området och folk började röra sig bort från gatorna,
vilket vi också gjorde. Efter ytliggare en halv timme så började en antal olika larm gå igång, antagligen från affärer.
Vi tänkte att vi måste få det på film så vi gick ut på gatan. Vilket va dumt för där blev vi nätan rånade när vi plockade fram mobilen. Tur nog lyckades vi trycka undan dom från dörren och stängde. VI låste in oss i lägenheten och spenderade 2 timmar med våran granne. Vi packade väskor och informerade alla i huset hur man tog sig ut genom våran takterass och sen väntade vi. Senare gick vi ut igen och då hade polisen fått bort alla ungdomar som va med i kravallerna. Kravallerna fortsatte nu till Bethnal Green/Roman Road och där har jag bara hört att det va mycket sten kastning på poliser lika som civila.
Läget och stämningen idag är spänd här i Hackney. Inte mycket folk ute på gatorna, nästan alla affärer är stängde och fönster har spikats igen. Jag har hört ett rykte om att dom ska slå till på Broadway Market i kväll. Jag vet inte hur sant det är men vi har fått höra att folk som jobbar här kommer att försöka skydda sina pubar och affärer. Jag skulle själv vilja säga att det hela påminner om en typisk zombie attack. Just nu pågår det i Dalston fick jag precis höra.

Otto Reimers