Sveriges ledande techföretag i London

Nov 19, 2018 by

Share Button

Sveriges ledande techföretag som etablerat kontor i London

flytta till london artikelserie

Utöver att vara en populär och trendig stad att flytta till, är London idag känd som en av världens ledande finansmetropoler inom internationella affärer och handel. Att så många svenska tech-företag förflyttar sig hit är därför inte konstigt, och som Londonsvensk finns här stora möjligheter att skapa sig en karriär inom denna marknad.

 

Idag råder det dock stora oroligheter kring Brexit, och frågor kring vad som kommer att ske med alla svenskar som bor och arbetar i här är vanligt förekommande. Även en hel del europeiska företag som etablerats här ifrågasätter värdet av staden. Trots detta tragiska faktum om Brexit har det ännu inte stoppat svenska tech-företag att etablera sina kontor här. Motivationen många har är att London idag erbjuder en god start-up community, med både duktiga tech-talanger och stora internationella utvecklingsmöjligheter.

 

Här nedan tänkte vi därför passa på att presentera några av dessa intressanta tech-företag, och som kan erbjuda stora karriärmöjligheter för svenskar i London. Vi redogör för var dessa kommer ifrån, vad syftet var och historien bakom grundandet.

 

iZettle

 

iZettle är det mobila betalföretaget som grundades i Stockholm år 2010. Tjänsten tillhandahåller en mobilapplikation som kopplas till förtagets produkt, en portabel kortterminal, och erbjuder snabbare och smartare betallösningar för företag, främst småföretagare.

Historien bakom grundade av iZettle är en intressant sådan. Det hela började med att grundaren Jacob de Geers dåvarande fru Nicole hade börjat tappa i försäljning. Nicole, som drev ett enmansbolag med syfte att sälja läsglasögon under mässor, insåg att hennes försäljning blev lidande. Den främsta anledningen till de minskade försäljningssiffrorna var att folk, i större utsträckning, inte längre använde sig av kontakter.

 

Under denna tid föreslog Jacob de Geer att frun skulle skaffa sig en kortläsare, och på så vis få igång försäljningen på de olika mässorna. Det var här det första fröet till en av dagens ledande betaltjänster växte fram. Problemet låg nämligen inte endast hos Nicole, eller hos andra småföretagare som led av samma minskade försäljningssiffror. Problemet låg främst hos de stora företagen som erbjöd dessa portabla kortterminalstjänster.

 

Kortterminaler under denna tid ansågs vara en lyxvara och de olika kortterminalsjättarna nyttjade detta till fullo. Utöver att ta ut skyhöga startavgifter, försåg man sig även med orimliga uppbindningstider för sina kunder och återkommande månadsavgifter. De kom dessutom även att ta ut avgifter för varje genomgående transaktion, något som inte gynnade småföretagare.

 

För dessa mindre företag var det därför svårt att etablerad dessa betalningsmetoder och man förblev lidande. Det var med denna information som motivationen till iZettle stadgades, och med grundidén om att skapa bättre förutsättningar och lösningar för småföretagarnas problem, var projektet igång.

Trots år av motgångar efter grundandet av iZettle lyckades de Geer, tillsammans med riskkapitalisten Magnus Nilsson, till slut att skapa en ledande kortläsare som var tillgänglig för både små och stora företag.

 

Trustly

Trustly är ett ledande It-företag som grundades år 2008 i Stockholm. Tjänsten, som bland annat erbjuder direktbetalningar via mobilen, grundes med visionen om att skapa en snabb betalningstjänst som kunde underlätta konsumenters e-handel. Med huvudkontor i Stockholm, kom techföretaget Trustly även att slå upp ett kontor i centrala London.

Det var under 2017 som Londonkontoret öppnades. Kontoret var till en början mycket litet och bristen på platser för de anställda skapade problem. Var man inte inne på kontoret i god tid, fick man ingen sittplats den dagen. Dock kom företagen snabbt att expandera, och i sommaren 2018 fann man ett större kontor på 80 Clerkenwell Road.

Syftet med grundandet av Trustly var att förenkla e-betalningar för konsumenter. Tjänsten har haft en stegrande utveckling, och idag bygger konceptet kring direktbetalningar via kundernas personliga BankID. Genom att använda Trustly vid olika betalningar online, får kunden nu möjlighet till säkrare betalningar direkt via mobil och BankID.

Speciellt inom iGamingindustrin har Trustly haft en betydande roll. Det var under 2016, när företaget lanserade betalningstjänsten Pay N Play, som en revolution skedde. Pay N Play, vars syfte var att förenkla spelares betalningar till dessa olika spelplatser, möjliggjorde utvecklandet av ett registreringsfritt koncept, alltså möjligheten att spela utan att registrera ett konto hos operatören.

Först ut med att utveckla ett registreringsfritt koncept, var spelsajten Ninja Casino. Operatören kom att ge spelaren möjlighet att via Trustly göra direktbetalningar från mobilen, och på så vis slippa registrering av spelkonto. Istället byggde alltså det hela kring Pay N Plays koncept med BankID i fokus.

Konceptet kring BankID har kommit att bli nyckeln till Trustlys framgångar, och har även öppnat upp många dörrar för företaget. Företagets innovativa koncept har bland annat lett till storslagna samarbeten, där bland annat samarbetet med fintech-företaget Northmill inkluderas.

 

Spotify

Den digitala musiktjänsten Spotify är ett ledande svensk techbolag som grundades i Stockholm 2006. Spotify har idag sitt huvudkontor i Stockholm men har även kontor i andra stora städer runt om i världen, bland annat i London.

Grundidén bakom Spotify var inte att förändra musikbranschen, utan att erbjuda en lättillgänglig plats där människor i allmänhet fick ett större utbud av musik. Resultatet kom att bli en av världens ledande musiktjänster, som idag förser 65 länder runt i världen med dess musikstreaming.

Det var Martin Lorentzon och Daniel Ek som grundade tjänsten. Lorentzon, som tidigare kommer ifrån företaget TradeDoubler – ett företag han själv startade och drev, kom tillsammans med Ek att börja spåna om en affärsidé. Resultatet kom att bli en plattform för annonsering.

Dock saknade grundarna källan till vad som skulle driva in trafiken till själva plattformen. Det var genom Eks intresse för musik som idéen om att utveckla en musiktjänst växte fram. Man utvecklade alltså möjligheten att kunna streama musik istället för att köpa eller ladda ner sina låtar. Till en början var tjänsten helt gratis, då man förlitade sig på de många reklamintäkterna.

Idag ser affärsidéen ungefär densamma ut som vid grundandet. Den största förändringen som skett var att man, istället för att endast fokusera på intäkter från reklam, nu vågade ta betalt från sina användare.   

 

King

Utöver att ha kontor i bland annat Stockholm och Malmö, finner vi idag även det svenskgrundade techbolaget King i London. Företaget, som är mest kända för spelsuccén Candy Crush, grundades år 2003 av svenskarna Lars Markgren, Sebastian Knutsson, Patrik Strymme, Thomas Hartwig samt italienaren Riccardo Zarconi, som idag är företagets VD.

Det hela började under IT-yran vid millennieskiftet. Det var Riccardo Zarconi, som under denna tid var VD på Spray, som först kom på idéen kring företaget King. När IT-bubblan sprack slog de hårt mot många IT-företag inom branschen, och resultat blev att Zarconi bestämde sig för att gå vidare. Han kom då att slå sig samman med de svenska grabbarna och utvecklade därmed företaget King. 

Företagsidéen kring King var till en början att specialisera sig på spel som kunde nyttjas på dåtidens ledande sökmotor, Yahoo. Dock kom företaget att få en tung start. Efter att IT-bubblan spruckit hade många av IT-företag det tufft att hålla sig kvar på banan. Dock kom King, efter mycket om och men, till slut att slå sig fri och utvecklandet av företaget fortsatte.

Deras första stora succé kom att bli Candy Crush, år 2012. Företaget hade under några år fokuserat på att tillverka spel som kunde spelas både via Facebook och direkt i mobilen. Vid lanseringen av Candy Crush fick spelet därför stor uppmärksamhet och redan efter något år efter lanseringen, kom Candy Crush Saga att ha upp mot 8 miljoner användare och genererade drygt 800 000 kronor dagligen.   

I samband med börsnoteringen på Nasdaq-börsen i New York, år 2014, kom King att förflytta det dåvarande huvudkontoret i London till Irland. Idag har bolaget runt 500 anställda, som befinner sig på de olika lokala kontoren runt om i världen.

Skulle du vara intresserad av att veta mer om dessa företag, om potentiella tjänster, om hur de arbetar och deras produkter, kan du alltid kika in på företagens respektive hemsidor och läsa mer. Släng in företagets namn i Google och klicka sedan in på deras webbsida.

Techvärlden är verkligen en helt enastående och fascinerande industri, en industri vars utvecklingsmöjligheter aldrig trycks ta slut. Så mycket att undersöka och så mycket att lära! Vi hoppas därför att inom kort kunna fortsätta vidga våra techvyer och förse dig mer fler intressanta artiklar om techvärlden i London. Så håll ögonen öppna, detta vill du bara inte missa!