Sveriges nya lagar 2019
Sveriges nya lagar 2019
När man som svensk bor utomlands, så kan det vara svårt att hänga med vad som händer i Sverige, tex nyheter om nya svenska lagar. Ett hett ämne i Storbritannien är som bekant Brexit, vilket dominerar nyheterna och gör att mindre nyheter inte kommer igenom, framförallt inte nyheter från Sverige. Här följer några av de lagarna som trädde i kraft i Sverige den 1:a januari 2019 och som kan vara värda att ha koll på för dig som Londonsvensk.
TV-licensen försvinner
Allt färre svenskar kollar på tv, och då pratar vi gammal hederlig linjär tv. Många har stört sig på att de tvingas betala för något de inte använder. En nyhet är att tv-licensen nu skrotas och ersätts av en individuell public serviceavgift. De som är över 18 år ska betala 1 procent av sin beskattningsbara inkomst, vilket kommer ersätta licensinkomsterna. Maxgränsen är 1300 kronor om året per person, vilket innebär att en familj med två vuxna kommer betala maximalt 2600 kronor per år. Förr betalade man 2400 kronor per hushåll i tv-licens.
Karensdagen får ny innebörd
När man blir sjuk så får man i dag ingen ersättning för första dagen av sin sjukskrivning. Denna karensdag har ersatts från 1 januari med ett karensavdrag. Avdraget ligger på 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning, och kommer betalas ut i sjuklön. Man vill på detta sätt få ersättningsnivåerna att bli mer rättvisa. Det gäller framförallt de som jobbar oregelbundna arbetstider och skulle ha jobbat ett långt pass, som uteblivit på grund av sjukdom. Försäkringskassan svarar på de vanligaste frågorna gällande denna ändring här.
Nya regler i sjukvården
Åldersgränsen för fri tandvård har ändrats. Från och med 1:a januari 2019 är tandvården kostnadsfri till och med det år man fyller 23 år. Förutom detta så har vårdgarantin inom primärvården förstärkts. Alla patienter har nu rätt till att inom tre dagar få en medicinsk bedömning, av läkare eller motsvarande. Tidigare var detta satt till inom sju dagar vilket var jobbigt för många sjuka.
Den nya svenska spellagen
En ny svensk spellag innebär en del förändringar för de svenska spelbolag som under många år tvingats utomlands för spellicenser. Även det statliga Svenska Spel fick ansöka om en ny svensk licens. Spellagen går i huvudsak ut på att alla spelbolag som vill verka på den svenska marknaden måste ha en svensk licens. För att få licensen krävs det att man jobbar utifrån vissa krav, bland annat måttlig marknadsföring. Lagen syftar till att spelarnas säkerhet ska höjas, och spelens säkerhet måste vara godkänd. Man vill också få mer kontroll över svenskarnas spelvanor och snabbt kunna hjälpa spelare i riskzonen för spelberoende. Är du nyfiken på vilka nätcasino som fortfarande är aktiva på den svenska marknaden rekommenderar vi denna sida.
Ny lag för djuren
Från 1:a januari 2019 finns en ny version av djurskyddsförordningen. Syftet med den nya lagen, enligt regeringens förslag, är att säkerställa ett gott djurskydd. Dessutom ska lagen ”främja en god djurvälfärd och respekt för djuren”. Lagen gäller de djur som hålls av människan samt viltlevande försöksdjur, tex de djur som har försetts med GPS i studiesyfte. Det är nu också förbjudet i Sverige att flytta runt djur och i samband med det visa upp elefanter och sjölejon offentligt, vilket drabbar en del verksamheter som tex cirkus.