Sweden Hills – en svensk by i Japan

Mar 1, 2016 by

Share Button

Hokkaidoswedishjapan6Alla bilder ägs av https://kameratrollet.se/

 

Det är ingen nyhet att svensk kultur sprider sig till andra delar av världen, men en liten by i Japan har tagit det ett steg längre. 30 km ifrån Sapporo City, uppe bland bergen på ön Hokkaido, ligger nämligen Sweden Hills, som trots att den ligger 8000 km långt bort ser exakt ut som Sverige.

 

De drygt 550 invånarna har helt omfamnat den svenska kulturen. De talar svenska, bor i falurödfärgade hus med vita knutar, bär svenska nationaldräkter, specialiserar sig på traditionella hantverk, och firar midsommar varje juni. De har dessutom börjat anamma svenska kräftskivor.

 

Faktum är att Sweden Hills är en identisk kopia av staden Leksand i Dalarna, och är ett samarbete som startade mellan Sverige och Japan 1979. Under en resa till Hokkaidoön slogs Sveriges dåvarande ambassadör av hur mycket naturen och klimatet påminde om Sverige. 1984 påbörjades bygget av en så kallad ”tvillingstad” – ett juridiskt avtal mellan två länder med syftet att främja kulturellt utbyte och kommersiella förbindelser. Resultatet blev Sweden Hills – en liten dos av Sverige i Japan, som årligen drar till sig många svenska och icke-svenska turister.

 

sweden hillssweden hills fem

sweden hills 3

sweden hills 4 sweden hills 2

swedenhills2 swedenhills3

Källa & bild: mymodernmet.com