Ta den svenska spartrenden till London

Oct 1, 2021 by

Share Button

Sett till hela Europa ligger svenskarna med i topp när det kommer till att spara pengar. Britterna hamnar längre ned på listan. Enligt Yorkshire Building Society har 1 av 5 vuxna i Storbritannien mindre än 100 pund på sina sparkonton.

 

 

Är det svårare att spara pengar i Storbritannien och en stad som London? Den brittiska huvudstaden, likt många andra storstäder, är dyrare att leva i men det betyder inte att du inte kan spara pengar. 

 

Sparplan efter budget

 

Att spara pengar är högst personligt. Alla har inte samma inkomst och utgifter. En vanlig tumregel är att försöka spara 10 procent av sin inkomst. Om det inte är möjligt går det givetvis att sänka andelen. Om du har möjlighet, kan du öka den. Det viktigaste är att det finns ett sparande. När sparandet blir rutin är det enklare att höja summan.

 

Det finns två typer av sparande: kortsiktigt och långsiktigt. Ett kortsiktigt sparande kan vara till ett större inköp, som en bil eller kontantinsats till en bostad. Det här sparandet kan läggas på ett vanligt sparkonto. Ett långsiktigt sparande kan gå till pensionen eller oförutsägbara händelser. Det här sparandet kan investeras med förhoppningen om att växa.  

 

Investera hela eller delar

 

Det går att investera sitt sparade kapital på flera sätt. Det går att köpa aktier, råvaror och fonder. Det har blivit populärt med valutahandel. På välfyllda handelsplattformar går det att handla med valutapar i olika storlekar. Investerare handlar valutapar mot varandra och gör en vinst på mellanskillnaden. Investering i valutor kräver både förståelse och kunskap om valutamarknaden. Det är världens största handelsmarknad och den påverkas av alltifrån inflation och räntor till politiska händelser.

 

Den som vill spara pengar behöver inte välja mellan investering och att placera kapitalet på ett sparkonto. Många gör båda delarna. I Sverige är det ungefär lika många som väljer att spara som investera. I Storbritannien är det vanligare att spara sina pengar på ett konto. 

 

Spartips i London

 

De som vill komma i gång med sitt sparande, men känner att de inte har tillräckligt med medel över, kan börja med att granska sina utgifter. Vad är det som kostar pengar och finns det några poster som kan minskas eller plockas bort helt? 

 

I London är boendet en omfattande utgiftspost och den är svår att göra något åt. Om bostadsytan är stor går det alltid att ta in en inneboende som kan dela hyran/avgiften. 

 

 

Mat och resa är ytterligare två poster som brukar vara tunga. Undvik att åka taxi och skaffa hellre ett buss/pendelkort än att köpa enkelbiljetter. Laga mat hemma i stället för att gå ut. Enligt en undersökning av KPMG spenderar londonbor 709 pund på hämtmat varje år. Handla hellre på ett supermarket än ett närliggande små-affärer. Större matvarubutiker har i regel lägre priser. 

Se över dina småköp. Kaffe, godis och tidningar kostar kanske inte mycket för sig men de kan snabbt bli en stor utgift. 

 

Du som bor i London kan fortsätta att spara pengar. Hur mycket du sparar, och i vilken form, är upp till dig. Att spara något är bättre än att inte spara alls.