Ta körkort i London och Storbritannien

Sep 11, 2020 by

Share Button

Kan jag köra bil i London med mitt svenska körkort? Hur förnyar jag mitt körkort utomlands? Och vad gör jag om jag vill skaffa körkort här i London? Vad gäller egentligen? I denna artikel försöker vi reda ut de vanligaste frågorna kring körkort och det brittiska systemet.

 

Jag har redan körkort från Sverige, kan jag bara hoppa i en bil?

Kort sagt – för tillfället JA. Som svensk kan du använda ditt körkort i England tills du fyllt 70 år. Är du äldre än så när du flyttar hit är det giltigt i tre år. För de som har ett körkort från länder utanför EU gäller andra regler, då måste du ansöka om ett brittiskt körkort efter att du varit tolv månader i landet.

Men har inte UK lämnat EU – vad innebär det för mig under övergångstiden och efter? 

Enligt svenska transportstyrelsen kommer alla regler inom körkortsområdet vara oförändrade till åtminstone 2020-12-31 när övergångstiden går ut. Vad som händer efter detta datum beror på de förhandlingar som pågår landen emellan.

Brittiska transportstyrelsen (DVLA) råder dock alla svenska körkortsinnehavare att byta till ett brittiskt körkort så snart som möjligt innan övergångstid är över. Mer information om hur man går tillväga kan hittas här.  För att ha rätt att byta sitt EU körkort till ett GB körkort krävs dock att du kan styrka att du har bott  i landet minst 185 dagar.

Man kan även gå till postkontoret och fylla i formulär D1, och skicka med en giltig ID handling till DVLA. Dock bör nämnas att väntetiderna för närvarande varierar, och det kan dröja innan man får tillbaka sin ID handling. Detta ämne diskuteras för närvarande mycket aktivt i vår facebookgrupp, och det kan vara värt att gå in och läsa hur andra har gjort, och vilka utmaningar de har erfarit.

Jag har inte körkort men vill skaffa – vad gör jag?

För dig som funderar på att ta ditt körkort i England finns det flera vägar att gå. Du kan övningsköra med en vän eller släkting, gå en intensivkurs eller anmäla dig till en körskola. Men först måste du skaffa dig ett körtillstånd i form av ett tillfälligt körkort. Som svensk med ett svenskt pass är kravet att du har bott i landet i minst sex månader eller 185 dagar de senaste tolv månaderna. Du måste också vara minst 17 år, inte vara allvarligt sjuk, klara syntestet och kunna uppge var du har bott de senaste tre åren.

För att ansöka om ett tillfälligt körkort måste du skicka in en ansökan till The Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA). Det kan du göra här. Det hela kostar mellan £34 och £43 och du behöver ditt passnummer. Du kan också fylla i en ansökan (formulär D1) på ett postkontor och skicka per post, men då måste du skicka med dina originalhandlingar (pass) och en check på £34 i brevet.

 

Jag har en kompis/förälder som har lovat övningsköra med mig – är det tillåtet?

Absolut, men om du väljer att övningsköra med en vän, familjemedlem eller släkting måste denna vara över 21 år och ha haft körkort i minst tre år. Se till att bilen är i god kondition och se över försäkringen innan ni ger er ut. Istället för skylten med ”övningskör” som vi är vana vid i Sverige har man här en skylt som det står ”L” på, både en fram och en bak på bilen. Du kan läsa mer om vad som gäller för övningskörning här.

 

Jag tror en traditionell körskola är mer min grej – hur går jag till väga?

Om du vill övningsköra hos en körskola finns det hundratals körskolor i landet.. Många av skolorna rekommenderar att man kör två pass i veckan. Lektionerna är ungefär en timme och snittpriset ligger på £24 per timme. Men det är värt att göra sin research eftersom priset varierar mellan olika skolor och många även erbjuder olika typer av paketlösningar. Det är också olika priser beroende på var i landet man vill övningsköra, med London som dyrast. Det är också svårt att säga hur många lektioner som behövs. Oftast räknar man med att en nybörjare behöver 47 timmar hos en körskolelärare och 20 timmar privat körning för att klara körskoleprovet.

 

Jag behöver skaffa körkort snabbt – vilka alternativ finns för mig?

För dig som behöver ditt körkort snabbt kan en intensivkurs vara en god idé. Då lär du dig köra på en eller två veckor. Uppkörningen sker den sista dagen. Priserna ligger runt £800-1000 för en vecka, och det dubbla om det rör sig om två veckor. Självklart varierar detta och har du kört tidigare kanske det räcker med att du går en kurs på 25 eller till och med 15 timmar. Då ligger priset på allt från £200 per dag till £400- £700 för en kurs mellan 15-25 timmar.

I samband med intensivkursen kan du även göra ditt teoritest, även om det kanske är att rekommendera att du är klar med det när du påbörjar kursen. Detta både eftersom veckan som namnet antyder kan vara väldigt intensiv och för att det är bra om du redan känner till de regler som gäller så att du kan koncentrera dig på körningen. Du får dock inte ha klarat teoritestet mer än två år före kursen. Det går bra att ta med sig en egen bil att använda under kursen men se till att någon kan komma och hämta dig om du skulle misslyckas med testet!

 

Hur funkar teoriprov i England?

Teoriprovet i England kostar £23 för bil, tar en timme och är uppdelat i två delar. Den första delen består av 50 frågor med flersvarsalternativ och du måste klara 42 av dem för att få godkänt. I den andra delen får du titta på 14 korta klipp filmade ur förarens synvinkel. När en ”farlig” situation dyker upp ska du trycka på antingen musen eller skärmen, ju snabbare desto bättre. Maxpoängen är 75 och du måste få 44 poäng för att klara testet.

För att förbereda dig inför teoriprovet finns precis som i Sverige en mängd böcker, CD-rom och online-tjänster. Du kan också hitta ”The Official DSA Complete Theory Test Kit for Car Drivers” för mellan £15 och £30 på Driving Standards Agencys hemsida. Du kan boka ditt teoriprov här.

 

Jag behöver köra upp – vad gör jag?

För att boka uppkörning krävs att du har klarat teoriprovet för tidigast två år sedan och har ett giltigt tillfälligt körkort. Uppkörningen kostar £62 på vardagar och £75 på kvällar och helger. I England gäller inte samma regler som i Sverige med att du måste gå till en optiker för att få ett bevis på om du behöver glasögon eller linser för att köra bil. Istället genomförs ett test i början av din uppkörning då du måste klara av att läsa nummerplåtarna på en bil på 20 meters håll. Om du kör upp privat kan det vara bra att ta med dig personen du har övningskört med när du gör testet. Om du skulle misslyckas kan då den personen se vad du behöver träna mer på.

 

Glöm inte att du måste ha med dig en egen bil när du kör upp! Om du inte har en egen kan du alltid hyra en från en körskola. Väljer du det kan det vara bra att ha tagit åtminstone en körlektion i den bil du ska köra upp med så du är bekväm med den. I Covid-tider krävs även att du bär munskydd.

 

Om du nu trots allt skulle falla på mållinjen och misslyckas med din uppkörning är det bara att vänta tio dagar och sedan göra ett nytt försök. Du kan boka din uppkörning här.

 

Jag har redan svenskt körkort men det kommer gå ut snart – hur förnyar jag det utomlands?

Den 1 december 2010 trädde nya regler i kraft som berör de som är permanent bosatta utomlands och behöver förnya sina svenska körkort.

Den som är permanent bosatt i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES*) kan sedan 1 december 2010 inte längre få sitt svenska körkort förnyat i Sverige. Det ska i stället ersättas med ett körkort i den stat som den sökande är permanent bosatt. Om körkortet har blivit stulet eller förkommit måste du skicka in ett bevis på att du har ett giltigt körkort från den utfärdande myndigheten (Transportstyrelsen). För information om hur man byter sitt svenska körkort till ett brittiskt  – lär mer här.

 

En person som inte är utvandrad (skriven i Storbritannien) men tillfälligt befinner sig i annat EES-land har fortfarande rättats  förnya sitt svenska körkort. Personen kan i detta fall få sitt nya svenska körkort skickat till en svensk ambassad eller konsulat. Blanketter kan beställas från ambassaden per telefon 0207 917 6400 eller per e-post.