Teatrar i London

Apr 26, 2018 by

Share Button

Vi har listan med de bästa teatrarna i London. Teater i London är något alldeles extra: staden kallas ju trots allt för Europas teatermekka. Inte konstigt med tanke på att Shakespeare har sina rötter här, vilket har bidragit till att  pjäser av absoluta världsklass framförts här flera hundra år tillbaka. Ett teaterbesök ger guldkant till din Londonvistelse och här finns många oförglömliga produktioner att välja mellan. Här listar LondonSwedes några av de bästa teatrarna i London. 

Här har du en lista på vilka teatrar som går just nu i London.

 


national theatre london

Royal National Theatre

Med över 25 nya föreställningar per år på deras tre scener lyckas Royal National Theatre alltid hålla sig aktuella som en av Londons främsta auktoriteter inom teater. Magnifika pjäser såsom Macbeth, War Horse, Amadeus och Fröken Julie är bara några av de mästerverk som spelas eller har spelats här.

 

Teatern – som oftast bara kallas National Theatre, eller NT – grundades 1963 och ligger precis vid Themsen i South Bank. Deras mest kända pjäser beger sig ibland ut på turné, så om du inte befinner dig i London kan du ändå lyckas fånga någon av deras bästa uppsättningar. Håll koll på hemsidan för uppdateringar!

 

A: National Theatre, Upper Ground, South Bank, London SE1 9PX
T: Waterloo, Embankment, Charing Cross eller Temple

Boka här>>


The Old Vic

The Old Vic är en kameleont: komedi, tragedi, drama, musik, biograf… man vet aldrig vad man får se här! Deras unika och ibland banbrytande tolkningar av moderna såväl som klassiska berättelser har gjort denna teater känd som en drivande kraft i Londons teatervärld. Du kommer garanterat ha en minnesvärd teaterupplevelse!

 

Teatern visar nya uppsättningar flera gånger per år och eftersom många av The Old Vic’s pjäser ofta har stora Hollywoodstjärnor i huvudrollerna säljs biljetter ofta slut mycket snabbt. Det gäller att boka i tid för bra platser Just nu kan du bland annat se Ingmar Bergman’s klassiker Fanny och Alexander med skådespelarna Kevin Doyle och Penelope Wilton.

 

A: The Old Vic, The Cut, London, SE1 8NB
T: Waterloo, Southwark eller Blackfriars

Boka här>>


royal court theatre

The Royal Court Theatre 

Mindre till storleken men inte desto mindre inflytelserik för det! The Royal Court är beläget mitt i lyxiga Chelsea på Sloane Square men drar till sig teaterbesökare från hela staden tack vare deras icke kommersiella – och ofta provokativa – uppsättningar. Många unga manusförfattare har fått genombrott pa Royal Court – de håller alltid ögonen på heta nykomlingar. Kanske drömmer du själv om att bli manusförfattare? Du kan skicka in ditt manus till The Royal Court för en chans att få din historia uppsatt på deras scen! Håll även koll på hemsidan – ibland erbjuds workshops inom en rad teaterrelaterade ämnen.

 

För 2018 lovar Royal Court en säsong fylld med gripande pjäser som utforskar makt, kontroll och identitet. Så beställ en drink i den populära baren, luta dig tillbaka i sammetsstolen och njut utav en föreställning som nog ger dig en tankeställare.

 

A: Sloane Square, London SW1W 8AS
T: Sloane Square

Boka här>>


Shakespeare's Globe Theatre

Shakespeare’s Globe Theatre

Shakespeare’s Globe Theatre byggdes 1599 men brann ner 1613. I en magnifik hyllning till den mest inflytelserika manusförfattaren, språkbyggaren och visionären i teaterns historia inleddes återuppbyggnaden av Shakespeare’s originalteater utav amerikanen Sam Wanamaker. Teatern slog åter upp dörrarna 1997 och har sedan dess sålt slut kritikerrosade föreställningar och lockat stora skådespelare till den ikoniska scenen. Teaterbyggnaden är rund och erbjuder ståplatser för en mindre summa än vanliga sittplatser – precis som det var under Shakespeare’s tid. Givetvis specialiserar sig The Globe på skickliga uppsättningar utav Shakespeare’s otaliga pjäser.

 

Boka biljetter till en föreställning här för en härlig upplevelse i sann teateranda. Men glöm inte att packa en extra tröja – teatern är (mer eller mindre) utomhus och på kyliga sommarkvällar kan det bli kallt. För den som vill veta mer om teaterhistoria erbjuds även flertalet guidade turer med ingående detaljer om teatern och dess ursprung.

 

A: Shakespeare’s Globe, 21 New Globe Walk, Bankside, London SE1 9DT
T: London Bridge, Southwark, Blackfriars eller Mansion House

Boka här>>


 

Barbican Centre

Det största kulturcentret av sitt slag i Europa! Barbican Centre är en oas av teater, musik, konst och kultur – allt samlat under ett stort tak. De har flera olika scener och nästan varje kväll erbjuds någon form utav underhållning. Pjäserna som sätts upp på Barbican är ofta storslagna nya eller klassiska mästerverk med tekniska inslag i produktionen.

 

För den kulturhungriga kan man komma till Barbican lite tidigare och glida runt i den stora byggnaden och mingla med andra teaterbesökare. Kanske tar du dig en drink i en av flertalet barer? Eller sätter dig utanför vid floden för att njuta av kvällen? Barbican erbjuder ofta olika slags workshops och speciella evenemang så det är värt att hålla ett öga på deras hemsida för uppdateringar om speciella events.

 

A: Barbican Centre, Silk Street, London, EC2Y 8DS
T: Barbican

Boka här>>


 

Gielgud Theatre

Gielgud Theatre

Kommer ni ihåg den skandalomsusade föreställningen av Equus som hade en naken, sjuttonårig Daniel Radcliffe i huvudrollen? Det är bara en av många genom tiderna omskrivna pjäser som Gielgud Theatre visat. Sedan 1906 har de 986 sätena i publiken fyllts av teaterälskare som flockas till den tidlösa scenen. Gielgud är lite av en teaterpärla, och om du tittar noga i korridorerna kan du hitta ett porträtt av Beerbohm – den ökände teaterkatten som bodde här i många år. Det finns många historier kring produktionerna här, men Beerbohm är nog en av de mest kära minnena i både publikens såväl som skådespelarnas hjärtan.

 

På Gielgud har det visats verk av Oscar Wilde, William Shakespeare och i senare tid, Noël Coward. Pjäserna har ofta kända namn i huvudrollerna och i produktionslistan, och just nu visas kritikerrosade The Ferryman, skriven av Jez Butterworth och regisserad av Sam Mendes.

 

A: Gielgud Theatre, Shaftesbury Avenue, London, W1D 6AR 
T: Piccadilly Circus eller Charing Cross

Boka här>>Vi vill gärna följa era äventyr! Bli vän med oss på Instagram @londonswedes och hashtagga #londonswedes för att komma med på vår feed eller i vår story. Vi tar gärna emot tips på roliga saker vi borde pröva.