Tio tips från taxifönstret del 29

Sep 15, 2013 by

Share Button

Ny vecka betyder nya Londontips från taxichauffören Andreas Eriksson och precis som förra vecka blir det tio tips istället för tre – njut så länge det varar!

 

Sam Brook’s Brewery, Yelverton Road, SW11

Öl bryggt i London av Londonbor för Londonbor är inte precis det vanligaste men i liten skala i en liten och sliten lokal bakom Big Yellow Storage i Battersea pågår det faktiskt. Resultatet är en lite söt och aningen avslagen Ale men betydligt mer välsmakande än de vanliga öljättarna som normalt serveras runtom i London. För de som har ett extra stort intresse av bryggerier kan speciella turer och visningar anordnas annars är det bara att dyka upp och inhandla det man behöver direkt ifrån bryggaren.

The Blacksmith & The Toffeemaker, St John Street, EC1

Jag drack två snabba pints här för ett par veckor sedan och på mitt allra mest cyniska och skeptiska humör misstänkte jag att detta var ännu en “Gastro Pub” med medvetet slitna skinsoffor, barskrapade tegelväggar och skyhöga priser eftersom det är en “unik atmosfär”. Det är extremt sällan, men jag erkänner, jag hade fel! Det var riktigt trivsamt med lite studentkänsla och en för Islington, billig bärs och burgare kombo. Efter att kollat deras websida visar det sig att de också verkar satsa på ett väldigt blandat nöjesutbud med DJ’s, live musik och annat. Jag hoppas jag har fel på det här viset fler gånger.

Ede & Ravenscroft, Chancery Lane, EC2

Det gamla tidnings och journalistkvarteren runt Fleet Street är numera nästan uteslutande hem till diverse advokatkontor, juristbyråer och pappers-fylla-i-lappar-firmor i allmänhet. I och med detta finns det en naturlig kundkrets av välbetalda herrar och i viss mån damer, som behöver klä sig i slips och kavaj från cirka femtusenkronorsnivån och uppåt. Klarar man att sätta de lite väl svidande prislapparna åt sidan så kommer man över äkta skräddarsydd kvalitet av lite finengelskt och klassiskt snitt som sitter som en smäck. Och till det säljer de även herrhattar, eller en smäck.

Sounds of the Universe, Broadwick Street, W1

Det finns inte så många skivaffärer som faktiskt säljer skivor kvar här i byn men mitt i djupaste Soho visar den här lilla skattkammaren inga tecken på att börja sälja dataspel och t-shirts. Istället satsar de stenhårt på vinyl som om det var 1987, uppfriskande!

Storm of London, Carnaby Street, W1

Om du är på jakt efter ett unikt engelskt och excentriskt urverk är detta affären för dig. Storm har hållit på länge med att tillverka armbandsklockans motsvarighet till Rammstein, dvs brutal industrimetall med coca-cola-botten-tjocka glas bitar istället för det där lövtunna finliret som Tissot och andra sysslar med. Det finns även lite accessoarer som väskor, plånböcker och annat i affären som alla matchar i samma utflippade stil som klockorna.

Poppies Fish & Chips, Hanbury Street, E1

Englands nationalrätt är det många som säljer men det är få som vet hur man ska handskas med fisk, smet och potatis. Otaliga gånger har jag köpt en papperstrut och blivit djupt besviken med resultatet. Jag har överraskande nog kommit att inse att man får precis det man betalar för. På Poppies kostar det lite mer än vanligt men så blir man också lite lätt varm inombords av måltiden i utbyte.

Galapagos Deli, Battersea High Street, SW11

Battersea High Street är märkligt delad i mitten av både en järnvägsbro och en bom för att vara på säkra sidan. Ena sidan, den mot Battersea Square, är allmänt tjusig, dyr och överhypad. Den andra sidan där Galapagos ligger är den som ligger bakom den norra delen av den allmänt rysliga Winstanley Estate. Deli caféet är dock allt annat än rysligt. Hemlagat att äta på plats eller ta med hem och hyllvis av skojiga ingredienser är väl värda att inhandla, även om stället ligger på “fel” sida av spåren.

Kanaloa Club, Shoe Lane, EC4

En nattklubb som har ett så extremt Tiki tema att man förväntar sig att Thor Heyerdahl själv ska servera i baren. Baren ja, det här är paraplydrinkarnas spirituella hem och det kan kanske kännas lite väl cheesy med exotic this and deep blue that-namn på precis allt. Men om man inte går hit varje helg kan man nog ha en ganska avslappnad, om än lite knasig, kväll ihop med diverse nyutbildade som just startat sitt första jobb i finanskvarteren på andra sidan Holborn Viaduct.

The Albert, Victoria Street, SW1

Jag har sagt förut att jag gillar den surrealistiska kontrasten mellan totalt olika byggnader från olika tidsepoker och som ni kan se på bilden ligger den här anrika gamla puben kvar där den alltid har legat sedan det mest var häst och vagn i dessa trakterna, skyskrapor eller inte. Inne på puben blir man inte heller besviken, handsnidade detaljer i mörk ek trängs med frostat glas, galonsoffor och allt annat som fanns på riktiga pubar för så länge sedan att det knappt fans elektricitet. Öl och vinutbudet är dock av modernt snitt och köket är engelskt halvdant.

Cha Cha Moon, Ganton Street, W1

Jag åt lite nudlar här för någon vecka sedan och jag måste saga att jag har varit på gång tillbaka flera gånger men körningarna har gått åt fel håll. Det är kanske inte så märkvärdigt som restaurang betraktat men prisvärt och välsmakande. Nudlar som sagt, och stir-fries och kanske en red thai curry eller så. Kombinerat med snabb och effektiv service tycker jag att det ganska avskilda läget i västra Soho är väl värt att orientera sig fram till.