Topp 10 – Populära engelska förkortningar

Oct 2, 2012 by

Share Button

Det är inte alltid enkelt att hänga med i svängarna när engelska förkortningar används. I den teknologiska värld som vi lever i nu, används engelska förkortningar frekvent både på sociala medier och SMS. Aida Ogabi har en kandidatexamen i IT och Marknadskommunikation, men lärde sig efter tre år bara att tolka studenternas Facebook status. Här har hon listat ut tio av de mest använda förkortningarna:


1. LOL – Vi börjar väldigt basic. Vet man inte vad LOL står för, kan det inte heller vara enkelt att förstå varför vissa människor även säger det högt när något roligt kommer på tal. LOL står för “Laughing Out Loud”, men på senare tid har det även utvecklats till LMAO som står för “Laughing My Ass Off” och även LMFAO som då betyder “Laughing My F*cking Ass Off”.

2. OMG – också väldigt basic som står för “Oh My God”. Efter att ha läst ovanstående kan ni enkelt gissa vad OMFG står för.

3. YOLO – en förkortning som har börjat användas frekvent på senare tid. Oftast när unga människor bestämmer sig för att göra något galet då detta betyder “You Only Live Once”.

3. ATM – när engelsmän skriver detta i sammanhang som “Im home atm”, så betyder det inte att de bor i en bankomat som det kan tolkas, utan “At The Moment”.

4. FML – finner vi ofta på negativa statusuppdateringar på Facebook när folk vill beklaga sig. FML står för “Fuck My Life”.

5. FTW – detta är en förkortning som har stannat sen datanördar spelade Counter Strike. Det står för “For The Win”.

6. WTF – används när man är besviken eller förvånad. Oftast en kombination av båda då det betyder “What The F*ck”.

7. AKA – används för alias, kändisnamn eller alter egon. Förr brukade folk gärna säga hela “Also Known As” innan de började med denna förkortning.

8. Tomo & defo – när engelsmännen är lata, förkortas gärna långa ord med ett O. I detta fall är detta Tomorrow och Definitely.

9. FB – förkortning för världens numera största sociala medie – Facebook.

10. LS – förkortning för världens bästa sociala medie så klart – Londonsvenskar!