Topp 10 – Plugga i London?

Regent’s University, Det finns otaliga pros och cons med att börja studera i London. Foto: Sofia Capel
Funderar du på att studera vidare i staden vi alla älskar? Nyexaminerade Sofia Capel listar fem för- och nackdelar med studentlivet i London och allt som följer.
Fördelar:
1. Du lär dig väldigt mycket. För utom det som står i skolböckerna så kommer du genom organisationer och nya vänner även få nya intressen. Du kommer att omge dig med personer som hungrar efter att lära sig, som är smarta och som har koll.
2. Du får rätt kontakter. Du kommer gå i en klass med 100 andra elever med ungefär samma ambition som du. Det betyder 100 nya kontakter som kan hjälpa dig in i branschen ifall de får jobb innan dig. Du kommer även ha en handfull av lärare som kan ge dig goda referenser (om du gör ett bra jobb) samt kan vara värda att nämna i jobbintervjuer efter studierna.
3. En degree i något är bättre än en degree i ingenting. Även om du efter tre år känner att du vill jobba med något helt annat än det din kurs inriktat sig på så ser det alltid bättre ut på CV:t om du har en utbildning. Ok, du kanske inte kan bli doktor efter en kurs i journalistik, men däremot finns det en massa journalister som “bara” pluggat historia/engelska/filosofi etc. Och har du en BA (tre år) i något kan du plugga en MA (ett år) i något helt annat.
4. En utbildning är mer än en försäkran om jobb. För det första är det ingen försäkran alls. För det andra så kan man bli framgångsrik utan en utbildning. Men det handlar inte i första hand om det. En degree är något fint att ha, något du bär med dig för resten av livet. Det är ett bevis på att du har uppnått något stort, att du är smart och kompetent.
5. Det kommer bli de tre roligaste åren i ditt liv. Karatefylla lite närsomhelst, galna studentfester, accepterad promiskuitet, flytta utomlands, bo ihop med en massa kompisar, få en ny syn på livet, bli vuxen, lära känna de bästa människorna du någonsin kommer träffa, få vänner för livet.
Dustin Hoffman i filmen The Graduate (1967)
Nackdelar:
1. Dyrare och sämre. På grund av nedskärningar kostar det nu tre gånger så mycket att studera, samt att kvaliteten på kurserna blivit sämre (och avslutningsfester indragna). Hundratusen i undervisningsavgift känns väldigt mäktigt i jämförelse med Sveriges gratiskurser.
2. Lån att dras med. Även om CSN är generösa med både lån och bidrag för svenskar som studerar utomlands, så tar det inte bort det faktum att du kommer att behöva betala tillbaka lite av din lön, i värsta fall, för resten av ditt liv.
3. Konstant stress. I tre år. När du pluggar har du aldrig någon fritid, för oavsett om du är på puben, på fiket, i sängs med partnern eller på fest med kursarna så ligger alltid tanken om inlämningar och prov och gnager längst bak i hjärnloben. Glöm jullov och annan lyx du hade i gymnasiet, här stressas det igenom både påskris och Kalle Anka.
4. Språksvårigheter. Lärt dig engelska genom MTV? Då kommer inte din första akademiska tvåtusenordsuppsats bli särskilt enkel att skriva. Om din engelska är lite halvknagglig a la nyanländ svensk så får du räkna med ett kämpigt första år.
5. Post-uni depression. Efter dina tre år kommer kroppen genomgå en mindre chock då du plötsligt slutar sova till 12 och tvingas in i antingen den hårda jobbvärlden eller ofrivillig arbetslöshet. Du kommer sakna tryggheten CSN en gång gav dig och du kommer sakna dina bästisar som plötsligt packar ihop och drar ut i världen. Post-uni depression är “väldigt vanligt” enligt the Guardian.