Topp 10 – Skandalerna 2012

Dec 11, 2012 by

Share Button

Vi börjar närma oss slutet av 2012, och jisses vilket år det har varit! Tårtor, busringningar, fallna stjärnor och pedofilhärvor. Idag listar vi tio av 2012s skandaler.

 

1. We will always love you

En av världens mest älskade sångerskor, Whitney Houston, drunknade tragiskt nog i ett badkar på ett hotellrum i Los Angeles tidigt i år efter att ha blandat medicin med alkohol. Efter sig lämnade hon sin 18-åriga dotter Bobbi, 170 miljoner sålda album och en värld av sörjande fans.

 

2. BBC och pedofilerna

Dokumentären The Other Side of Jimmy Savile outade den uberälskade TV-personligheten som pedofil. Tidningarna skrev snart att han kunde ha antastat upp till 30 unga killar och tjejer under sina år på TV och radio. Efter någon beräknades mörkertalet ligga på 600. BBC, där Savile var anställd under nästan hela sin karriär, kom i blåsväder och allt fler TV-stjärnor såväl som politiker outades även de som pedofiler. Yuck!

 

3. Järnrör inte min kompis!

I Sverige gjorde Sverigedemokraterna bort sig gång efter gång. Det började med en två år gammal video på Kent Ekeroth, Christian Westling och Erik Almqvist där de trakasserar sin omgivning med rasistiska och sexistiska glåpord för att sedan gå bananaz med ett gäng järnrör. Det fortsatte med att Lars Isovaara spottade på en utländsk vakt samt gjorde grisläten efter honom. Sedan kom det fram bilder på partiledaren Jimmie Åkesson där han gör narr av Mona Sahlin på en festkryssning.

 

4. Busringningen som slutade i tragedi

Nyligen blev det känt att Catherine, Duschess of Cambridge väntar barn med Prins William. Kate, som led av akut graviditetsillamående, blev inlagd på sjukhus förra veckan. Det var till detta sjukhus som de australienska radiovärdarna Mel Greig och Michael Christian busringde och låtsades vara Drottning Elizabeth och Prins Charles. Samtalet togs emot av sjuksystern Jacintha Saldanha som gav ut privat information om Kate, i tron om att det var den faktiska drottningen som ringde. Några dagar senare tog sitt liv. Polisen uppgav att konsekvenserna av busringningen troligen låg bakom självmordet.

 

5. Pussy Riot

Tre medlemmar av den ryska, feministiska punkgruppen Pussy Riot arresterades efter att ha framfört en “punkbön” i Moscow’s Cathedral of Christ the Savior. Sången var en protest mot Rysslands president Valdimir Putin. I somras dömdes samtliga tre till två års fängelse. Fallet uppmärksammades av Amnesty International och artister som Madonna, Sting och Yoko Ono.

 

6. I love dead people

Sex döskallar och hundratals benbitar hittades i en 37-årig kvinnas lägenhet i Göteborg i november. Dessa lik ska hon ha använt för sexuella ändamål. På kvinnans dator hittades bilder och videos där hon kysser och slickar på döskallar. Hon hade även en stor samling filmer på människor som begår självmord samt bilder på trafikolyckor.

 

7. Savita Halappanavar dör efter hon nekats abort

I oktober sökte gravida Savita Halappanavar, 31 från Indien, hjälp på University Hospital Galway då hon fått missfall. Fostret gick inte att rädda även om hjärtat fortfarande slog. Då Irland har lagar emot abort vägrade läkarna ta bort fostret och Savita dog en vecka senare av blodförgiftning. Den 17 november marcherade  mellan tio- och tolvtusen demonstranter från Parnell Square till Merrion Square, där de krävde ändring på abortlagen.

 

8. Thomas Quick – Seriemördaren som aldrig var

I augusti släpptes den grävande journalisten Hannes Råstams bok Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare. Boken demonstrerade hur det inte funnits några bevis på att Sture Bergwall (tidigare känd som Thomas Quick) ska ha begått de mord han erkänt till, förutom själva erkännandet. Det framkom även i boken hur psykiskt dåligt Bergwall mådde då han “erkänt” (hummat och nickat vid tillfrågning). Göran Lambertz, som var ansvarig för att avgöra huruvida utredningarna om Bergwall behövde granskas och förundersökning om brott inledas, fann i november 2006 inga skäl till granskning. I år har han fått extremt mycket kritik för sina val.

 

9. Tårtskärning gone wrong

Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth hamnade i stormväder utan dess like när hon nervöst skrattande skar upp en skrikande och gråtande tårta – ett konstverk av afrosvensken Makode Linde. Tårtan var en stereotypisk bild av en naken, afrikansk kvinna. Incidenten inträffade på Moderna Muséet i Stockholm på World Art Day. World Art Day är ett återkommande evenemang som bland annat handlar om att försvara den konstnärliga friheten att provocera, men det som provocerade här var tydligen inte tårtan, utan att Liljeroth skar i den. “Det är ett väldigt grovt övertramp från ministern sida,” tyckte Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund.

 

10. Betala skatt? Varför det?

Komikern Jimmy Carr, politikern Ken Livingstone, Starbucks och BBC har alla fått för sig att betala minimalt med skatt för någon orsak. Borde inte dessa mångmiljonärer betala mer, inte mindre, i skatt??