Topp 10 – Skottland

Jan 8, 2016 by

Share Button

Skottland ligger bara några korta timmar bort från London med tåg. Men ibland får man känslan av att ha hamnat i en helt annan värld. Har du inte gjort det än, tycker jag absolut att du ska planera in en tripp till den här delen av den brittiska ön. Med en uppsjö av saker att se, göra och uppleva kan det vara svårt att veta var man ska börja, så här får du mina bästa Skottlandstips som lite hjälp på vägen:

Text: Angelica Hay
Många prickar in sitt besök i Edinburgh lagom till den världsberömda Fringefestivalen i augusti varje år. Under tre veckor fördubblas antalet invånare i staden då den invaderas av tusentals artister och besökare. Varje hörn av staden förvandlas till en scen där det pågår något slags uppträdande, teater eller show. På kvällarna hålls också den omåttligt populära föreställningen Tattoo på slottsgården som är en oförglömlig upplevelse med sång, musik och dans från världens alla hörn.
3508097_orig1
Om du istället besöker Edinburgh i Juni, rättare sagt tredje helgen i Juni, så får du inte missa Royal Highland Show. Detta är en enorm mässa som hålls i utkanten av stan varje år. Här samlas bönder från hela Skottland tillsammans med besökare och tusentals djur. Utställningar, shower, hästtävlingar och uppträdanden avlöser varandra under den fyra dagar långa mässan. Matstånd, marknadsstånd och kläder säljs också inom det enorma mässområdet som under de dagarna blir ett Skottland i miniatyr.
5616132_orig1
Kunglig Yacht
Min favoritsevärdhet i Edinburgh är drottning Elizabeths magnifika skepp Royal Yacht Britannia som numera ligger permanent förtöjt i Leiths hamn. Detta är ett måste om du är intresserad av båtar, kungligheter, vintage eller historia.  Mellan 50- och 90 talet tillbringade kungafamiljen mycket tid ombord på detta skepp som seglat många varv runt jorden. Här kan man beskåda Prins Charles och Dianas bröllopssvit liksom titta in i drottningen sovrum och även beskåda den Rolls Royce som alltid följde med på resorna. Skeppet har blivit framröstat som bästa turistattraktion i Storbritannien så det är väl värt ett besök.
DSC_0898-2
Afternoon tea på Dalhousie Castle
Åk en knapp halvtimme söderut från Edinburgh till Dalhousie Castle för en afternoon teaupplevelse utöver det vanliga. I det här vackra 1400-talsslottet kan man lätt bedriva några timmar sippandes te i orangeriet med stora fönster som vetter ut mot slottsägorna. Fantastiska bakverk presenterade på ett kreativt sätt i lugn miljö. Vad mer kan man begära?
18013821
Om du tar dig norr om Edinburgh, över Firth of Forth hamnar du,  om du följer kusten, snart i Fifes charmiga fiskebyar Elie, Pittenweem, Anstruther och Crail. Här finns fiskmarknader och skaldjursrestauranger av högsta kavlitet men framförallt är det de pittoreska byarna med de gamla stugorna på bergssluttningarna med utsikt över havet och fiskebåtarna som är den stora behållningen.
Avsluta i golfens hemstad St Andrews och ta en fika på kafeet North Point, där Kate mötte William…
Scottish moments
Slottsruinen Dunnottar
Ytterligare en bit norrut, i Aberdeenshire, ligger slottsruinen Dunnottar just utanför småstaden Stonehaven och båda är värda ett besök. Slottet är beläget på en klippa  med magnikfik utsikt över havet. Det är lätt att förstå varför slottet har fått vara med i så många filmer, bl a Hamlet med Mel Gibson och som förlaga till slottet i Modig samt den pinfärska Hollywoodfilmen Victor Frankenstein.
 Delgatie Castle
Bo på slott
Om du inte har fått nog av slott och vill prova på att bo i ett är det Delgatie Castle du ska lägga på minnet. Slottet är fullproppat av karaktär och personlighet och ger känslan av ett hem, inte ett hotell, som många slott numera är.  Det är Joan som välkomnar dig till din lägenhetssvit inne i slottet och glöm inte att ta en fika i hennes prisvinnande Tea Room nere i slottsvalvet.
891348_orig1
Om du tar färjan över från Ullapool till Yttre Hebriderna och öarna Harris och Lewis inser du snart att du kommit till en annan värld, även med skotska mått mätt. Naturen och det faktum att det känns som man kommit till världens ände när man stiger i land gör ett besök här till en upplevelse utöver det vanliga. Här finns Skottlands eget (ännu äldre!) “Stonehenge” och en av Europas vackraste stränder.
1667704_orig1
En guide till Skottlands topp 10 är inte komplett utan ett destilleri. Vare sig man är specialintresserad av denna gyllne dryck eller inte är det alltid intressant att se hur hantverket att framställa whisky går till. Vill man komma så nära ursprungshantverket som möjligt besöker man Springbanks destilleri i Campbeltown men vill man inte åka så långt västerut går det förstås lika bra att besöka nåt av de andra över 100 destillerierna utspridda över landet.
Scotland
Tåg i Skottland
Tåg och Skottland hör samman. Det passar sig så bra att tuffa fram i det vackra landskapet i ett vackert gammalt ångtåg. Och det finns flera att välja mellan. Har man obegränsad budget väljer man Royal Scotsman, Skottlands superlyxiga svar på Orientexpressen. Annars är tåget mellan Fort William och Mallaig ett måste. Detta räknas som en av världens vackraste tågstäckor. Och vill man få en dos av vintagecharm och ms. Marple-atmosfär nära Edinburgh beger man sig til BoNess där det finns en hel tågstation i gammal stil och tåg från 20 till 60 talet. Att komma hit är som att kliva rakt in i handligen på en Agatha Christieroman.
Vill du läsa fler tips om Skottland är du välkommen in på min blogg Scottishmoments.com