Topp 10 – UKs bästa universitet

Jun 19, 2013 by

Share Button

Funderar du på att ta steget och börja studera i Storbritannien men har kanske inte bestämt dig för vilket universitet som passar dig? LondonSvenskars Hedvig Rudström listar de bästa universiteten.

 

Foto: Mark Fouche

1. Cambridge

Grundat 1209 av missnöjda forskare från Oxford är Cambridge idag rankat som Storbritanniens bästa universitet och andra i världen. De kan stoltsera med att ha producerat åttio nobelpristagare och femton brittiska premiärministrar. Vill du ha chansen att studera i samma lokaler som Charles Darwin, Ludwig Wittgenstein, AA Milne eller John Cleese är Cambridge någonting för dig.

 

Foto: Steve Evans

2. Oxford

Oxford är ett av de äldsta universiteten i den engelskspråkiga världen, de kan stolt visa upp världens första allmänna bibliotek, 22,000 studenter varav 93% av dem är nöjda, och ett eget komma, “The Oxford comma”.
I Oxfords historiska lokaler, som bland annat har använts som inspiration för Hogwarts i Harry Potter, har Aung Sann Suu Kyi, J R R Tolkien, Oscar Wilde, och Bill Clinton vässat sina pennor.
Oxford har en andra plats i Storbritanniens lista över de bästa universiteten och det är bara deras bittra fiender Cambridge som kan överträffa dem.

 

Foto: Arthur John Picton

3. London School of Economics (LSE)

Efter att ha grundats över en frukost av Beatrice och Sidney Webb, Graham Wallas och Georges Bernard Shaw, höll London School of Economics sina första lektioner i Oktober 1895. Beläget i centrala London på Houghton Street är det platsen för över 9,000 studenter. Här har John F Kennedy, Mick Jagger och Taro Aso gått, Karl Popper undervisat och sexton stycken nobelpristagare producerats.

 

Foto: Sainsburys

4.  Imperial collages London

Imperial Collage grundades 1907 och har sin huvudentré på Exhibition Road i Kensington, London. Med sina 15,000 studenter och 525,233 kvadrat meter är dem en av de största universiteten i Storbritannien. De har producerat 14 nobelpristagare och ligger topp tio på listan av de bästa universiteten i landet.

 

Foto: Valentina Perzolla

5.  Durham University

Grundat som en akt av parlamentet 1832. Durham ses som det andra alternativet till Cambridge och Oxford,
det är också tredje äldsta universitetet efter de två. Durham ligger i topp fem av de bästa universiteten i landet. Här gick till exempel Roger Moore innan han blev James Bond med hela världen.

 

Foto: Stu Smith

6.  University of St. Andrews

Tredje äldsta universitet i den engelskspråkiga världen och det äldsta i Skottland. St. Andrews grundades 1413 och firar i år 600 år som universitet. Universitetet har fyra olika fakulteter som består av konst, teologi, medicin och naturvetenskap. St. Andrews var även en av de första att tillåta kvinnor, redan 1896 examinerades de första kvinnorna här. Prins William avlade sin examen på detta universitet.

 

Foto: Arthur John Picton

7.   University College London

Grundades 1826 som de första universitetet i London för att försöka skapa möjlighet för alla, oavsett etnicitet, religion och klass att kunna studera. Här har Graham Bell, Mahatma Ghandi och hela uppsättningen av Coldplay oroat sig för tentor och släpat på sina böcker.

 

Foto: UoW

8. University of Warwick

Grundades 1961 i Coventry. Hela 87% av studenterna här har både jobb och fortsatta studier efter första avlagda examen på det här universitetet. Här har flickvänsekvationen skapats (grundaren hade 26 potentiella flickvänner av världens befolkning), studentunionen har siffror på 2000 sålda pints och 1000 sålda  baugetter per dag och som om inte det vore nog har både Sting och DJ Yoda närt sina musikkarriärer här.
Universitetet har fyra fakulteter som är konst, medicin, vetenskap och samhällskunskap.

 

Foto: Andy Powell

 9.  University of Bath

I staden som finns på UNESCOs lista över världsarv ligger University of Bath, det grundades 1966 och ligger idag på topp tio av Storbritanniens universitet. Universitetet har fyra olika fakulteter som är teknik och design, humaniora och samhällsvetenskap, administration och ledning samt vetenskap. University of Bath utsågs till University of the year av The Sunday Times åren 2011-12.

 

10. University of Exeter 

Universitetet som grundades 1955 blev i år (2012-13) utsedda som University of the year av Sunday Times. De ligger alltid i topp när universiteten med de mest nöjda studenterna ska rankas och för att vara ett så ungt universitet är det otroligt etablerat.