Topp 4 transportmedel i London – vilken passar dig bäst?

May 20, 2021 by

Share Button

London är en av de städer som har störst nätverk med kollektivtrafik. Här finns vägsystem för cyklar och taxi, bussar, tunnelbana och även flodvägar som spänner över de 32 stadsdelarna. Men vilken form av transportmedel är bäst, och hur säkra är de? Vi har skapat en topp fyra lista över transportmedel i London.

 

1 Buss

Den ikoniska dubbeldäckaren är både billig att resa med som enkel att använda sig av. Det kostar under £2 för en resa och en dags biljett kostar strax under £5. Fördelen med de röda bussarna är att du kan hoppa på och av dem var som helst, och det krävs ingen speciell biljett för en särskild rutt.

Tänk på att alla bussar i London är kontantlösa så se till att skaffa ett Oyster card, Travelcard eller en betalningsmetod som inte kräver kontanter. Bussarna är säkra och används av både permanent boende och turister. Håll utkik efter de speciella ”Tour Buses” som ger guidade turer över staden.

 

2 London Underground – Tunnelbanan

”Mind the gap” har blivit en av de mest kända uppmaningarna i världen och du kan till och med köpa t-shirts med symbolen för ”the Tube” och den texten. Det finns 11 olika linjer som tillsammans täcker de nio zoner som London är indelad i. Normalt sett kan du använda tunnelbanan mellan 5 på morgonen till midnatt varje dag. Kostnaden hänger på hur du reser men det billigaste är att använda Oyster card för enkelresor.

När det gäller säkerheten så är den på topp. Det finns värdar som tar hand om resenärer och när det gäller coronarestriktioner och tunnelbana så kan du läsa mer på https://tfl.gov.uk/campaign/coronavirus?intcmp=63016 där de har utförlig information.

 

3 Hyr en cykel

I London finns det möjlighet att hyra en cykel. Det finns mer än 750 platser med fler än 11 500 cyklar att tillgå och det är ett utmärkt sätt att ta sig fram. Det kostar £2 att hyra en cykel i ett dygn, och de första 30 minuterna är gratis. Att hyra cykeln är enkelt. Du betalar med kort vid cykelparkeringen där du hämtar cykeln, eller så använder du en särskild app.

När det gäller säkerhet så rekommenderar vi cykelhjälm. Londons gator är hårt trafikerade och är du dessutom inte van vid vänstertrafik så kan det vara krångligt. Det finns många cykelvägar, men ibland måste man tyvärr cykla bland bilarna.

 

4 Taxi

I London finns det både små lokala taxifirmor och de välkända svarta taxibilarna. Det är endast de svarta som går att vinka till sig, och det enbart när den gula lampan på taket lyser. Alla svarta taxibilar i London har en taxameter och minsta kostnad är £3.20. Minitaxibilarna har ofta ingen taxameter och du kan förhandla om priser med dem – fråga alltid innan resan påbörjas!

Boka enbart minitaxi som kan uppvisa en ”Transport for London license disc”: de som kör utan denna är olagliga, osäkra och saknar försäkringar.

Taxiresor i London är mycket säkra så länge man väljer att åka med de svarta bilarna, eller noga kontrollerar att minitaxin har rätt licenser.

Som turist i London är det de röda dubbeldäckarna och tunnelbanan som används mest. De är lika enkla att använda som transportmedel som det är att förstå de bästa free spins erbjudanden på nätet.

 

Det finns fler sätt att ta sig fram

De fyra transportmedel vi tagit upp är de som är mest populära. Det gäller både turister och de som bor i London permanent. Men det finns givetvis fler sätt att utforska staden. Du kan åka med en av flodbåtarna. Du får då en helt annan upplevelse än på vägarna. Det finns också spårvagn och lokaltåg att tillgå.

Oavsett vilket transportmedel du väljer kan du känna dig trygg – så länge du följer gällande regler och rekommendationer.