Topp Tio: Lag och Atleter som deltagit i OS

Jul 29, 2012 by

Share Button

Att få vara med i OS är en dröm för många, verklighet för ytterst få och ännu färre tar medalj. Det är en ära att få stå högst på prispallen. OS-legender upplever man en gång per livstid. Här är tio odödliga Olympiska legender:

1. Jesse Owens – Amerikanen som tog världen med storm genom att “besegra Hitler med sina fötters styrka och lungors mod.” Den mörkhyade Owens tog fyra guld framför det nazistiska Tyskland i Berlin 1936. Med 100 meter, längdhopp, 200 meter samt 4×100 meter blev det guld för den Oakville-födde slavsonen.

2. Carl Lewis – Tio medaljer bör tala för sig själv. Med nio guld och ett silver avslutades det för Amerikanen från Alabama. Kungen av hundrametersbanan och längdhoppsgropen vann med stil och charmade en hel värld med sitt legendariska leende.

3. Aleksandr Karelin – Tävlade för gamla Sovjetunionen och rodde hem totalt tre guld och ett silver. Aleksandr var en jätte i brottningsringen, och tydligen sen födseln – det sägs att han föddes med vikten 5,5 kg. Karelin har den ovanliga äran att vara odiskuterat den största brottaren genom tiderna – något antagligen ingen annan idrottare har.

4. Återigen blir det en Amerikan på listan, men Michael Phelps går bara inte att ignorera med sina (hittills) 14 OS-guld. Phelps har ett OS kvar och är redan nu en av de stora legenderna inom OS.

5. Nadia Comaneci – Rumänskan vann totalt fem guld, tre silver och ett brons. Den 153 cm långa Nadia är mest känd för sin bedrift att lyckas få IOK:s “Olympic Order” två gånger – vilket hon är ensam om. Perfektionisten slog igenom med med det perfekta resultatet 10,0 gång på gång under Montreal och Stor favoriten Olga Korbut var som bortblåst efter den rumänska 14-åringens uppvisning.

6. Usain Bolt – Den vandrande showen dansade hem tre OS guld i Peking. Men det var sättet han gjorde det på – totalt överlägsen och dansande in på ett nytt världsrekord. Frågan är om OS största varumärke ska få London att dansa till återigen ofattbara höjder. Är han i form vinner han – inget snack om den saken.

7. Bolts landsmaninna Merlene Ottey är nog den enda silvermedaljören som någonsin blivit så känd. Ottey lyckades aldrig vinna ett OS-guld; det blev tre silver och sex brons för sprintern, trots det är hon nog den mest kända kvinnliga sprintern genom tiderna. Ovanligt lång karriär för en sprinter (varade i 20 år) och faktum att hon aldrig vann sitt guld är nog varför hon blev så omtyckt av världen.

8. USAs Basket dream team: Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Scotty Pippen, Charles Barkley – Ja, det behövs inte säga något mer egentligen, totalt överlägsna och visade Barcelona 1992 hur basket egentligen ska spelas.

9. Mark Spitz – Mark the Shark som han kallades för, var igenkänd som världens bästa simmare innan Phelps tog världen med storm. Han lyckades ro hem hela sju guld under ett och samma OS, något som bara Phelps lyckats slå. Totalt nio guld, ett silver och ett brons.

10. Carolina Klüft – Kanske inte bland de största i världen genom tiderna, men antagligen, tillsammans med J-O Waldner, en av OS-atleterna vi aldrig kommer glömma. Totalt överlägsen i Sjukamp och rodde hem sitt OS-guld utan några problem som helst.