TotallySwedish – svensk mat i London

May 23, 2011 by

Share Button

I svenskarnas egna lilla område, i närheten av Svenska Kyrkan, och Svenska Ambassaden finns alla svenskars räddning. När längtan efter Estrellas dillchips blir för stark eller huset är fullt av fläckar som bara Grumme Såpa kan råda bot på då är det till TotallySwedish i London du ska gå.

 

TotallySwedish öppnade 2005 på Crawford Street i Marylebone av dåvarande ägarna Annethe Nathan och Teresia Bergsand. Numera finns också en butik online.

 

– Drivkrafterna bakom TotallySwedish är stolthet och passion. säger Annethe Nathan som i dag är ensam ägare till butiken. Teresia Bergstrand driver numera en egen kommunikations byrå i Göteborg.

 

Annethe, som är uppvuxen i Mönsterås kom till London första gången 1995. Då hade hon precis avslutat sina studier i Hotel Management i Neuchatel, Schweiz. Hon började jobba på Cavendish Hotel och det var där hon träffade Teresia Bergsand för första gången. Teresia flyttade hem för att fortsätta sina studier och Annethe öppnade ett IT kontor i London för ett svenskt företag vilket innebar många resor runt om i Storbritannien.

 

– När jag blev gravid ville jag inte fortsätta att resa runt och det var då idén kom upp att starta eget, säger Annethe.

 

I september 2005 öppnade så TotallySwedish sina portar. Butiken fylls dagligen av svenskar men här handlar även andra nationaliteter regelbundet. TotallySwedish finns numera även i Barnes i sydvästra London.

 

– Vi märker ett stort intresse för svensk mat och den svenska kulturen bland alla nationaliteter som uppsöker butikerna på Crawford Street och butiken online. Självklart kommer det också hit många svenskar som längtar efter det svenska och har svårt att vara utan exempelvis filmjölk och saltlakrits, fortsätter Annethe.

 

I butiken arbetar idag 3 heltidsanställda och 2 deltids anställda och här finns allt ifrån svensk mat, svenska barnartiklar, svensk design och hantverk och svensk litteratur. Butiken finns fortfarande online och erbjuder hemkörning för sina kunder. På butikens hemsida, som du hittar på länken ovan finns också information om uppkommande svenska event och recept på svenska godheter som semlor och Wallenbergare. Så när längtan efter Sverige kommer farande likt ett brev på posten kika in där eller i den fysiska butiken och hjälp TotallySwedish att sprida kunskap om de underbara svenska produkter som vi alla är så stolta över!

 

Skribent: Emelie Andersson