Trader i London

Apr 21, 2011 by

Share Button

Varje år åker flera hundra svenskar till London för att jobba inom finans. De flesta kan hålla med om att det som krävs för att komma in i branschen är ett internship eller praktik direkt efter studenten.
Det är dock inte helt lätt och konkurrensen är stor. Att kunna motivera varför platsen ska tillfalla en själv är oftast avgörande. Bankerna värdesätter mångfald och olika sätt att se på problem. Därför rekryterar de studenter från alla möjliga universitet, så som handelsstuderande från Sverige till konst och historiestuderande på de internationella topp universiteten. Själva antagningsprocessen inleds ofta online för att sedan följas av numeriska test och kunskapsprov över verbal förståelse. Detta följs oftast av telefonintervju och intervju på plats med fler frågor om marknaden och nyhetsflöden. Man ska alltid se till att hålla sig uppdaterad.

STOCK Magazines chefredaktör Joanna Rembrandt intervjuade Erik Skårbratt för att ta reda på hur det är jobba i London som trader.

Vad är roligast på jobbet?
– Att man alltid kan bli bättre och ständigt möter nya utmaningar. Det finns oändligt många marknader och instrument man kan handla med, vilket gör att det alltid finns något nytt att lära sig och jobba med.

Hur ser din arbetsdag ut?
– Jag börjar jobba en timme innan börsen öppnar för att läsa igenom alla nyheter och se vad som har hänt runtom i världen under natten. När börsen sedan öppnar sitter jag och håller koll på alla marknader och ger priser till kunder när de behöver likviditet. Jag spenderar också mycket tid på att komma upp med smarta tradingstrategier.

Varför valde du en internationell karriär?
-Jag har alltid gillat nya utmaningar. London är ett av världens största finansiella centrum, vilket är en bra utgångspunkt för att exponera sig till fler marknader.

Vad är bäst och sämst med att bo och jobba i London jämfört med Sverige?
-Till skillnad från Göteborg, där jag är uppvuxen, kan man finna det mesta i London. Däremot är ju västkusten alltid bästkusten, Göteborgs skärgard är lite roligare att bada i än Themsen, hehe.

Tips till våra läsare som vill göra internationell karriär?
– Var inte rädd för att söka jobb! Mjukstarta gärna tidigt, med ett internship, så vet du vad du ger dig in i innan du flyttar permanent. Internship är en bra ingång för att senare få ett fulltidskontrakt. Det finns olika typer av traders, de som sköter trading med valuta och trading med aktier.

– Joanna Rembrandt, Chefredaktör STOCK Magazine


Namn: Erik Skårbratt
Ålder: 26
Bor: Notting Hill, London
Arbetsgivare:
Credit Suisse
Position: Trader
Uppgifter/ansvarsområden: Handlar aktiederivat på de europeiska börserna
Utbildning: Industriell Ekonomi på Chalmers och Penn State University Gjort tidigare: Tävlat i amerikanska collegeligan i fäktning, tävlat i Unga Aktiesparares Börs SM 1999, (vilket fångade Eriks intresse för aktiemarknaden).


Övriga artiklar inom finans:
En riktig investment banker i London – Unga Aktiesparare
Investment banking – Så funkar det – Unga Aktiesparare
Om att jobba inom finans i London – Realtid
Fast jobb direkt efter praktiken – e24