Under skinnet på Daniel Ek

Jun 26, 2012 by

Share Button
Daniel mellan möten i USA

Daniel mellan möten i USA

Daniel Ek har florerat i media de senaste fyra åren. Sedan han startade Spotify tillsammans med svenska IT-entrepenören Martin Lorentzon 2006 har musiktjänsten lanserats i över 15 länder med 10 miljoner aktiva användare. I januari detta år var Daniel på omslaget till Forbes 30 mest inflytelserika under 30 och för en månad sedan blev han utsedd till en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen av Time Magazine. Motiveringen kom från ingen mindre än Ashton Kutcher.

Vid frågan om vad han tycker om utmärkelsen i Forbes hoppades han att om 10 år kallar de honom “en snäll person som vågar utmana sig själv”. När vi försöker dra ur honom ett smaskigt svar, vägrar han. Människor som känner Danel menar att han aldrig försöker vara någon annan än den han var innan Spotify. Daniel umgås hellre med sina fyra bästa vänner än att gå på Grammys och värderar tid med familjen högt.  Daniel visste dock vart han var påväg redan vid 11 års ålder då han för första gången sa att han skulle bli större än Bill Gates. Han är på god väg.

Enligt The Rich list bor du fortfarande i London och du blev nyss listad som en av Englands rikaste. Hur ofta är du här egentligen?

– Jag bor i Stockholm och i New York. Så jag är tyvärr inte så mycket i London längre. När jag är här spenderar jag mest tid i Soho på vårt kontor (Great Pulteney Street) Dean Street Townhouse, Home House eller Shoreditch house. Den främsta anledningen till att flytta hem 2011 efter ett och ett halvt år i London var att komma närmare produktutvecklingen.

Forbes har utnämnt dig till den viktigaste mannen inom musik. Vad kallar de dig om 10 år?

– Jag lägger inte så mycket fokus på utmärkelser även om det är smickrande. Jag hoppas att folk kallar mig en snäll person som vågar utmana mig själv.

“Ek’s one of the few people,who can handle the technology side, the strategic side and the deal side of the business.” Sean parker, Co-Founder Facebook & Napster, investerare & styrelseledamot i Spotify.

 

Vad skiljer dig från andra personer?

– Jag ger inte upp, det skiljer mig nog från de flesta. I mitt fall var det ganska uppenbart att pirata musik var en bättre upplevelse än att köpa den. Det var billigare, hade bättre kvalitet och var relativt enkelt att dela med sina vänner. Det som drev mig var att jag tyckte att piratnedladdning var en dålig produkt. Så om man skulle kunna göra en produkt som var bättre, då skulle man kunna göra den på ett sådant sätt som även gynnade artisterna, det var superviktigt för mig. Tror man på sin idé så gäller det bara att fortsätta försöka.

Att vara där du är måste ha krävt en del uppoffringar. Om du kunde spola tillbaka tiden, vad hade du gjort annorlunda?

– Jag tror att allt som händer i livet lär oss något. Både positiva och negativa erfarenheter. Det har självklart gjort mig till den jag är idag. Men om jag skulle säga något så skulle jag nog säga till mitt yngre jag att inte vara så otålig, och försöka njuta mer i stunden.


Daniel tipsar om SNOG i London

Daniel tipsar om SNOG i London

Det första som kommer upp när man googlar ditt namn är din net worth och mycket fokus omkring dig nu är värdet i pengar, märker du skillnad på hur folk beter sig omkring dig nu?

– Det är inget jag fokuserar på. Allt om pengar är mest spekulationer från tidningar.

Vad gör du med dina pengar?

– Jag är nog inte speciellt intressant på det sättet. Jag bor i samma lägenhet sedan 2005 och har egentligen inga speciellt dyra vanor. Då och då brukar jag i och för sig göra en del roliga fotbollsresor. Så det är väl det i sådana fall.

Hur mycket pengar har du skänkt till välgörenhet?

– Det har blivit en del. Finns en fantastisk organisation CharityWater.org som jag gärna stödjer.

Daniel “gav bort” sin födelsedagdag den 21 februari till Charity Water och hans vänner skänkte  tillsammans 45 201 U.S. dollar till organisationen.

Ashton Kutcher är en av dina personliga vänner, du kan ju inte tycka att han är bättre än Charlie Sheen i 2 and a half men? Ärligt talat nu.

– Jag har aldrig kollat speciellt mycket på 2 1/2 men. Men de få episoder jag sett med Ashton har varit riktigt roliga.

Om Daniel sadlade om skulle han hålla på med musik; han fick sin första gitarr vid fem års ålder och spelar idag också bas, trummor, piano och munspel. På Daniels spellista spelas just nu den Nya Zeeländska artisten Kimbra.

– Hon är fantastisk!

Musiken lyssnar Daniel hellre på hemma än ute. Just nu lockar en stilla hemmakväll mer än hårt uteliv. På hans framträdande i Skavlan, en av få personliga intervjuer Daniel gjort förklarade han att han i grund och botten är en datanörd. Sean Parker vittnar i Forbes artikel om att Ek är lugn med ett “Zen-likt tålamod och förmågan att inte bryta ihop under press eller bli frustrerad.”

Så vad gör dig upprörd och irriterad?

– Precis som så många andra så är det alla orättvisor i världen. Men vi rör oss åt rätt håll och det skänker mig glädje.


I över fem år har Daniel varit på resande fot - över 100 dagar om året.

De senaste fem åren har Daniel varit på resande fot  över 100 dagar om året.

10 snabba med Daniel Ek

Vad pratar du och Facebooks grundare Mark Zuckerberg om när ni ses?
Vi pratar om intressanta saker, runt omkring oss och vårat samarbete.

Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?
Bra fråga. Matt Damon bara för att han är så bra.

Jag beundrar:
Människor som vågar leva sin dröm.

Pinsammaste jag gjort i ett boardroom:
Ramlat baklänges av stolen mitt när någon pratade.

Den här artisten gjorde mig starstruck:
Paul McCartney.

Senaste teknikprylen jag köpte:
Nike+ Fuelband.

Så många mail får jag på en dag:
1500.

Jag klarar mig inte utan:
Låter hemskt, men min mobil.

Jag är sjukt dålig på:
 Har tyvärr tummen mitt i handen.
Det senaste smset i min inkorg är från:
Mamma.

 

Med Stockholm som bas reser Daniel Ek i samma takt som förr. Han har haft lägenhet i New york vid olika tillfällen och letar just nu efter ett nytt boende. Han har gått från att ha under 10 anställda till över 500. Idag är han en av världens mest respekterade entreprenörer.

Efterfesten 2011 då Spotify och Facebook offentliggjorde sitt samarbete. Snoop Dogg flögs över för ett exklusivt gig.

Efterfesten 2011 då Spotify och Facebook offentliggjorde sitt samarbete. Snoop Dogg flögs över för ett exklusivt gig.


n