Krönika av Kajsa Wall – Vakna upp och ta tag i hedersvåldet

Dec 5, 2012 by

Share Button
Kidnappad som 12-åring och bortgift vid 15. Efter att ha levt under dödshot i flera års tid hittade den 19-åriga kurdiska kvinnan död i Landskrona i april. Relativt tidigt stod det klart att det var ett hedersrelaterat mord och nu är kvinnans 17-år gamla bror anhållen för mordet.Problemet med hederskulturen är att om man straffar den eller de personer som utför våldshandlingen så löser det absolut ingenting. Detta är ett beslut som alltid tas av en hel släkt och därför är det så komplierat att hantera dessa fall.

I mitt extremt individuella tankesätt, som jag delar med många andra svenskar, så är det nästintill obegripligt att föreställa sig hur en människa kan dra skam över en hel släkt. Men bara nästan.

För att stoppa hederskulturen så måste man förstå ursprunget av detta tänk. Något man måste inse är att detta beteende inte är något som är accepterat enligt islamsk lära eller Koranen. Hedersvåld är något som folk använde sig av då de var tvungna att ta lagen i egna händer innan det fanns polis och domstolar för att skapa rättvisa.

Nu lever vi på 2000-talet med fungerade rättsväsen i majoriteten av de demokratiska länderna och det är helt oacceptabelt att dåd som dessa förekommer. I Sverige är vi så otroligt fega för att ta tag i jobbiga frågor som angår människor från andra kulturer som vi inte förstår. När dessa diskussioner ignoreras och ingen riktigt politik förs i dessa obehagliga frågor så är dörren vidöppen för missnöjesparti som Sverige Demokraterna att kliva in i riksdagen och vårt lands utveckling går bakåt istället för framåt.

Sorligt nog har inte mycket förbättras sedan Fadime Sahindal först satte ett namn på hedersvåld för cirka tio år sedan, som fram till dess var ett okänt uttryck i Sverige. Som många vet så föll Fadime offer för hedersmord kort därefter, mycket på grund utav sitt extrema mod och hennes vilja att inte låta någon annan forma hennes liv. Så låt inte henne och alla andra offer för hederskultur ha mist sina liv förgäves.

Mitt hopp är att alla riksdagspartier, och vanliga Svensson för den delen, ska våga diskutera hederskulturen och komma fram till riktiga lösningar istället för att bara säga: ”Aldrig igen.” Jag skulle verkligen inte påstå att jag är expert i detta ämne, snarare tvärtom, men jag tycker alla borde kunna lära sig att se skillnad på vad som är rätt och vad som är hederskultur.

Av: Kajsa Wall