Val i Sverige den 9 september
Rösta i utlandet
Denna information är tagen från Valmyndigheten.
Du som befinner dig utomlands när det är val kan rösta från utlandet. Du kan antingen brevrösta eller rösta på många ambassader eller konsulat.
Alla Londonsvenskar kan förtidsrösta på Sveriges ambassad i London.
Är du folkbokförd i utlandet? Särskild information för utlandssvenskar finns samlad här.

Rösta på ambassad eller konsulat
Om du befinner dig utomlands kan du rösta i förtid på många svenska ambassader eller svenska konsulat, oavsett om du är folkbokförd i Sverige eller i utlandet.
För att förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat måste du ha med dig en id-handling. Som id-handling räknas:
- Svenskt pass
- Svenskt id-kort
- En lokal officiell legitimation.
- Om du inte har med dig en id-handling kan någon annan person i lokalen gå i god för dig. Personen som går i god för dig måste kunna visa en id-handling.
Om du inte har ditt röstkort med dig, kan ett dubblettröstkort skrivas ut av röstmottagarna i de flesta röstningslokalerna. Adresskort finns också alltid i röstningslokalerna som röstmottagarna kan fylla i om du saknar röstkort.
Förtidsröstningen får börja den 16 augusti 2018. Röstmottagningen sker under en begränsad tidsperiod och öppettiderna kan variera. Röstmottagningen avslutas på olika tidpunkter i olika länder beroende på att rösterna måste hinna transporteras till Sverige innan valdagen. Du kan alltså inte rösta på valdagen i utlandet.
Så här röstar du på ambassader och konsulat
- Ta valkuvert och valsedlar
Vid röstningslokalen brukar det finnas bord med valsedlar. Partierna får lägga ut namnvalsedlar (valsedlar med kandidatnamn) på alla ställen där man kan rösta, men det är inte säkert att partierna har gjort det i utlandet. Du som vill personrösta från utlandet måste därför i de flesta fall själv beställa namnvalsedlar från partiet. - Gör i ordning rösten i avskildhet
Bakom valskärmen gör du i ordning din röst. Om det är flera val samtidigt ska endast en valsedel läggas i varje kuvert. Om du vill personrösta kan du kryssa för en kandidat på namnvalsedeln. - Lämna rösten till röstmottagaren
Lämna valkuvert och id-handling till röstmottagaren. Lämna också ditt röstkort om du har det med dig. Röstmottagaren stoppar sedan ned röstkortet eller adresskortet och valkuverten i ett fönsterkuvert som klistras igen. Röstmottagaren antecknar i en väljarförteckning att du har lämnat en förtidsröst. Fönsterkuvertet läggs sedan ner i en uppsamlingslåda. - Rösten skickas till ditt valdistrikt
Fönsterkuvertet med din röst skickas via Valmyndigheten till ditt valdistrikt i Sverige. Där prickas du av i röstlängden och röstkortet eller adresskortet skiljs från valkuverten och läggs ner i valurnan. Sedan öppnas alla valkuvert och valsedlarna räknas.
Brevrösta från utlandet
Alla som befinner sig utomlands kan brevrösta, det vill säga skicka sin röst med posten. Det gäller också för sjömän på fartyg i utrikes fart.
Brevrösten får skickas från utlandet tidigast den 26 juli 2018. Brevrösten får inte postas från Sverige. Brevrösten ska ha kommit fram i tid till rösträkningen.
För utlandssvenskar som fallit ur röstlängden måste brevrösten komma fram senast dagen innan valdagen för att räknas i valet.
Särskilt material behövs för att brevrösta
För att brevrösta behöver du ett särskilt material. Du som inte är folkbokförd i utlandet måste beställa brevröstningsmaterialet själv från Valmyndigheten, en kommun, en svensk ambassad eller ett konsulat. Om du däremot är folkbokförd utomlands och står med i röstlängden skickas röstningsmaterial per automatik till din folkbokföringsadress i utlandet.
Beställ material för brevröstning – för dig som inte är folkbokförd utomlands
Så här brevröstar du från utlandet
- Gör i ordning din röst i avskildhet
Du gör själv i ordning din röst genom att lägga en valsedel i ett valkuvert för varje val och stänga kuverten. De blanka valsedlarna är till för att du själv ska kunna skriva namnet på det parti du vill rösta på. - Två vittnen intygar
Inför två vittnen lägger du sedan ner valkuvertet eller valkuverten i ytterkuvertet för brevröstning. Ytterkuvertet ska klistras igen. Fyll i dina uppgifter på ytterkuvertet. Vittnena ska intyga på ytterkuvertet att allt gått rätt till och att det är du som har gjort i ordning din röst. Vittnena måste ha fyllt 18 år men behöver inte vara svenska medborgare. - Placera röstkort framför ytterkuvertet
Har du ett röstkort placerar du det framför ytterkuvertet i omslagskuvertet så att adressen till valnämnden i din kommun syns i fönstret på omslagskuvertet.
Om du inte har något röstkort ska du lägga ytterkuvertet i omslagskuvertet så att Valmyndighetens adress på ytterkuvertet syns i fönstret på omslagskuvertet. Klistra igen omslagskuvertet och frankera det. - Skicka rösten med post från utlandet tidigast 26 juli 2018
Omslagskuvertet med din röst går via Valmyndigheten till ditt valdistrikt i Sverige. Där prickas du av i röstlängden och röstkortet eller adresskortet skiljs från valkuverten och läggs ner i valurnan. Sedan öppnas alla valkuvert och valsedlarna räknas.
Anmäl dig till röstlängden vart tionde år
Om du är svensk medborgare, har fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen, är bosatt i utlandet (inte folkbokförd i Sverige), men någon gång har varit folkbokförd i Sverige har du rösträtt i riksdagsvalet och valet till Europaparlamentet.
Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den.