Snabbguide: Riksdagsval den 7 maj!

May 6, 2015 by

Share Button

 

Torsdagen den 7 maj är det val i Storbritannien. De britter som kan och har registrerat sig kan rösta på det parti de vill ska styra landet det nästkommande fem åren. Det politiska landskapet ser också ut att bli svårhanterligt såsom i Sverige då troligtvis ingen av de största partierna Labour eller Tories kommer få egen majoritet. De partier som det snackas om i denna valrörelse är Tories, Labour, Liberal DemocratsUKIPoch Skottska nationalistiska partiet (SNP).

 

Här kommer en miniguide om de fem  aktuella partierna:

 

Labour

Labour är det största partiet på vänsterkanten och det är Ed Miliband som leder partiet, vilket han gjort sedan 2010. Partiet har under de senaste decennierna rört sig mer mot mitten. Är huvudkonkurrent till det liberala Tories, de konservativa.

Tories

Labours största konkurrent om makten är det konservativa partiet Tories, som är Storbritanniens främsta borgerliga part. Partiet befinner sig för närvarande vid makten och kommer göra så några dagar till. Storbritanniens premiärminister och partiets ledare heter David Cameron, som tog över ledarrollen 2005 för Tories. Traditionellt sätt står dem för frihandel, individuell frihet, låga skatter och starkt försvar.

Liberal Democrats

Partiledare för Liberal Democrats, även kallat LibDems är Nick Clegg och det blev han December 2007. Partiet är tredje störst i Storbritannien och de har en socialliberal hållning. Sedan år 2010 ingår partiet i en regeringskoalition med Tories (the conservatives) och partiledaren Nick Clegg är vice premiärminister.

United Kingdom´s Independence Party (UKIP)

Sverigedemokraterna har ofta jämförts med Storbritanniens United Kingdom´s Independence Party (UKIP), ett parti som också kan få en vågmästarroll i det kommande brittiska valet . Ledaren för detta parti är Nigel Farage, vilket han varit sedan år 2010. UKIP är ett omdebatterat parti i Storbritannien och deras främsta mål är att landet ska lämna EU.

Skottska Nationalistiska Partiet (SNP)

Skottska Nationalistiska Partiet med Nicola Sturgeon i spetsen, som blev vald 2014 har ett klart mål med partiet och det är att göra Skottland självständigt. Förra året valde dock folket att inte göra det till verklighet i folkomröstningen om ett självständigt Skottland. SNP verkar bli en av vinnarna i årets val enligt opinionsundersökningarna.

 

BBC ONE och ITV 1 sänder direkt från valet med start 21:55

 

Text: Klara Sigfridsson