Valmöjligheter och rättigheter som flygresenär
Valmöjligheter och rättigheter som flygresenär
Att flyga kan både vara en frihet och en pina. Restiden mellan London och Sverige tar under tre timmar och hela världen öppnar upp sig från den brittiska huvudstadens fem flygplatser. Men att flyga kan involvera en hel del besvär. Det kan bli omständligt om man inte vet vad man har för rättigheter eller hur man kan göra flygresorna både bättre och smidigare.
(Källa: Unsplash.)
Du har rättigheter
De flesta reseförsäkring hjälper till och ersätter vissa utgifter om oturen skulle vara framme under en vistelse i ett annat land eller under en resa, men de täcker sällan förseningsavgifter eller andra flygstörningar. Det här finns det andra försäkringar för, och kanske helt i onödan om man är EU-medborgare. Flightright har sedan 2009 arbetat med att sprida ordet om rättigheterna som EU-resenärer har när de flyger. Enligt EU-förordningen från 2004 har passagerare rätt att få ersättning om flygningarna är inställda, mycket försenade, om anslutningsflygen är missade eller om ändringar orsakar omfattande olägenheter. Förordningen om flygpassagerares rättigheter infördes för att skydda den enskilda passageraren, samt för att driva flygbolagen till att alltid sträva efter att hålla sina tider och skapa en bättre flygmarknad. Flygbolagen är skyldiga att upplysa passagerarna om deras rättigheter, och det spelar ingen roll om det är ett lågprisflyg, en charterresa eller affärsresa.
(Källa: Unsplash.)
Dagliga avgångar mellan London och Sverige
London är svenskarnas stora weekendfavorit och man räknar med att det bor närmare 100 000 svenskar i Storbritannien som antingen studerar eller arbetar. Det här har gjort att det finns flera flygbolag som dagligen flyger mellan svenska städer och London. Bortser man från att man ibland måste stå ut med obekväma restider och att man måste åka ut till Stansted 5 mil utanför staden istället för att ta Heathrow Express till flygplatsen med samma namn kan man hitta flera bra flygningar till rimliga priser.
En smidig flygresa börjar redan innan man kommer till flygplatsen. Se till att anlända i god tid. Det underlättar för både incheckning och resestressen. Överväg om du verkligen behöver ett större bagage. De flesta klarar sig på ett handbagage om de ska vara borta i mindre än fyra dagar. Ett mindre bagage brukar även göra att man bara tar med sig det man verkligen behöver.
Tänk en extra gång innan du tar flyget
Det finns flera fördelar med att flyga och världen skulle se helt annorlunda ut utan flygen, men det kommer till ett pris. Flygen släpper ut enorma mängder koldioxid och klimatpåverkan är omfattande. Det är olika faktorer som påverkar utsläppen och det är bra att ta reda på den tilltänkta flygningens utsläpp innan man bokar en biljett. Exempelvis är direktflyg mycket bättre än bytesflyg eftersom det endast är en start och landning. ICAO, som är flygets FN-organ, har utvecklat en kalkylator som räknar ut hur mycket flygresan påverkar miljön och den kan laddas ned från App Store.
(Källa: Unsplash.)
Välj dina flygresor med omsorg. Trots att Storbritannien är en ö är flyg inte det enda alternativet. Det går att ta sig till och från kontinenten med såväl båt, bil och tåg.