Vandring genom förvandlat London

May 20, 2012 by

Share Button

Hundratals personer väntar tålmodigt på OS-vandringen. Runt om oss talas det förutom engelska, italienska och danska. Unga amerikaner med solglasögon på trots ihärdiga moln står bredvid en äldre gubbe så krum att det verkar tveksamt om han bör ge sig ut på den 2,4 kilometer långa promenaden mot Stratford.

Det kostar sju pund för studenter och nio för vuxna att följa med, pengar som samlas in innan det är dags att starta. Promenaden följer floden förbi Three Mills Studio där både filmer och TV-serier spelas in och brittiska Big Brother tidigare tagit plats. Vår guide, en humoristisk man i femtioårsåldern i en blå mössa förklarar hur denna del av östra London innan upprustningen som skett inför OS var “dit din stulna bil togs och gjordes om innan de fick nya plåtar och skickades utomlands”. Vår guide ser sig omkring och pekar på några få av de kvarvarande tegelbyggnaderna på Sugar House Lane. “Alla hus såg ut sådär” säger han och syftar på de gamla sockerfabrikerna med trasiga fönster “men nu ska istället IKEA bygga hus här vid floden.”

Denna del av London är definitivt ett område i förvandling. När vi tar oss vidare upp på en nybyggd träbro som tar oss över vägen får den får vi inte bara en första titt över arenan utan även på alla de byggnader som ploppat upp likt svampar i området. Alla har de en modern, plexiglasad arkitektur och är byggda på höjden. Vissa av skraporna är endast halvt färdigbyggda, bullret som kommer från detta intensiva byggande gör att vår guide får ta i från knäna för att höras. Färden går vidare via stängslet och snart dyker den olympiska stadion upp på ett avstånd som vad känns retfullt nära, in på området kommer vi dock inte tack vare den rigorös säkerhet som råder. Den röda metall-statyn “Archelor Mittal Orbit” kommer också upp inom ett avstånd som tillåter oss fantisera om hur det skulle vara att åka upp i den och se ända in på stadions friidrottstävlingar, vilket kommer att vara möjligt. Tyvärr syns bara taket av den vita basketarenan och den vackert formade velodromen syns inte till alls från någon av ställena vi stannar till på.

Guidningen avslutas i Stratford. Den kruma gubben har hängt med hela turen, de unga amerikanerna har fortfarande solglasögonen på. Alla lyssnar intensivt på guidens avslutande ord. Plötsligt har vi en större förståelse för vad som egentligen ska ta plats här i sommar samt att OS endast är finalen på det marathonprojekt som har omformat östra London de senaste sju åren. Och vilken final det blir!

Guidade Olympiska turer går just nu från Bromley-by-Bow mot Stratford klockan 11.00 och 14.00 dagligen.

Ingen förbokning behövs.

Mer info besök: Guided Tours 2012