Var bor utlandssvenskarna?
När Sverige blir grått och kallt väljer många att packa väskan och bege sig ut i vida världen. Utvandrande svenskar har funnits i alla tider, men just nu har inte utvandringen varit så omfattande sedan slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Frågan är vart alla svenskar tar vägen?
Den typiska svensken som utvandrar är en kvinna i 25-30 årsåldern som åker till USA och framför allt den amerikanska västkusten. Totalt bor det över 150 000 svenskar i USA som officiellt utvandrat från Sverige. Amerika överlag har alltid varit populärt för svenskar, för mindre än 100 år sedan fanns det fler svenskar i Chicago än i Malmö – man kan alltså säga att Chicago på den tiden var Sveriges tredje största stad.
Av de 150 000 svenskar som bosatt sig i USA är nästan 60% kvinnor medan män tycks föredra Finland och Australien. Åtminstone sett till den procentuella fördelningen män/kvinnor. Den största skillnaden återfinns emellertid i Frankrike där 70% av svenskarna är kvinnor och bara 30% är män.
Även Norge är ett populärt land att flytta till. Nästan 100 000 svenskar bor och verkar i vårt grannland i väst och när man tittar närmare på siffrorna förstår man varför. Den genomsnittliga månadslönen i Norge är ca 42 000 kr jämfört med 27 900 kr i Sverige – vilket betyder att du som svensk tjänar mer än 50% extra om du bara tar dig över gränsen i väst.
I en undersökning med nästan 10 000 personer visade det sig att ungefär 50% av svenskarna som flyttat till Norge gör det för att få högre lön och en tredjedel angav jobbristen på den svenska marknaden som anledning.
Ungefär lika många som åker till Norge tar även flyget söderut och bosätter sig i Spanien. Det är framför allt personer i pensionsåldern som vill njuta av sol och golf när arbetslivet är över. Snittlönen är nämligen inte särskilt hög, utan ligger på ungefär 18 000 kr i månaden.
Mer än hälften av alla svenskar bosätter sig på solkusten och orter som Fuengirola och Torrevieja kallas ofta för ”svenskstäder ”där det finns både svenska skolor och kyrkor.
Även om USA, Norge och Spanien är bland de populäraste länderna för utlandssvenskar finns det hela 660 000 svenskar runt om i världen. Här är en lista var de befinner sig:
Viktigt att ha i åtanke är att långt ifrån alla utlandssvenskar rapporterar till skatteverket att de numera bor utomlands, så siffrorna är förmodligen betydligt högre i verkligheten.
HÄR BOR UTLANDSSVENSKARNA (Källa: Svenskar i Världens kartläggning 2015)
USA: 150.000
Storbritannien: 90.000
Spanien: 90.000
Norge: 90.000
Frankrike: 30.000
Tyskland: 23.000
Thailand: 20.000
Finland: 15.000
Danmark: 15.000
Italien: 12.000
Australien: 11.000
Schweiz: 10.000
Belgien: 10.000
Kanada: 7.000
Nederländerna: 6.500
Chile: 5.000
Kina: 4.000
Israel: 4.000
Förenade Arabemiraten: 4.000
Brasilien: 4.000
Österrike: 3.500
Är du själv sugen på att emigrera från Sverige för ett jobb utomlands? Kanske är du redan en utlandssvensk stationerad i London, men sugen på att testa någon ny, spännande ort? På Workwide.se kan du hitta ditt nästa drömjobb. Workwide.se är en ny svensk mötesplats för de som söker jobb utomlands och de företag utanför Sverige som rekryterar svenskar. Runt om i världen finns det tusentals företag som behöver medarbetare som, utöver sina övriga kunskaper, har svensk språkkompetens. Allt fler företag centraliserar sina huvudkontor och vill därför ha sina svenska medarbetare nära till hands. Det går även väldigt bra för många svenska företag, som väljer att expandera och etablera kontor i utlandet. I takt med att denna utveckling fortsätter kommer behovet av kompetent, svensktalande personal bara att öka.
Workwide har hjälpt många svenskar hitta jobb utomlands, inom branscher som IT, marknadsföring, annonsering och försäljning. Just nu ligger spännande jobb som Customer Service Representative för Tata Consultancy Services i Budapest, Swedish Travel Consultant för Signallia i Spanien, Business Development Account Manager för Rebound Electronics i Reading och många fler uppe på hemsidan. För att hålla dig uppdaterad om nya, spännande möjligheter kan du registrera dig för Workwides nyhetsbrev på http://www.workwide.se/jobbevakning/. Där finns också en rad olika tips, exempelvis hur du undviker misstagen som svenskar ofta gör när de skriver engelska CVn. Hemsidan har även en funktion som låter dig jämföra levnadskostnader mellan olika städer i världen. Workwide har en Facebook-sida vid namn ”Svenska Jobb Utomlands” och det går även att hitta dem på LinkedIn.