Vår i London

Mar 16, 2017 by

Share Button

17 grader, strålande sol och vårkänslor häromdagen. Vi älskar våren i London! Här är 15 saker du inte får missa i mars och april:

 

St Patrick’s Day

St Patrick’s Day (iriska: Lá Fhéile Pádraig), ‘Sankt Patriks dag’, är Irlands nationaldag och firas den 17 mars. Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Patrick. I bland annat USA, Kanada, Storbritannien och Irland är det en festlig tradition där man firar på pubar och gator.

Firandet är en stor folkfest med parader och festivaler där färgtemat är grönt och symbolen är “The Shamrock” – treklövern. Treklöverns symbol kommer från att Sankt Patrik använde treklövern som en symbol för Treenighetsläran och den gröna färgen sägs härstamma från den gröna harpflaggan som användes av Irish Catholic Confederation.

Den kristna kyrkan som är knuten till firandet och minnet av Sankt Patrik har full aktivitet denna dag varje år och brukar även lätta på restriktionerna när det gäller ätandet och drickandet av alkohol (Guinness såklart!) I London firas det stort och över hela London, missa inte Saint Patrick’s Day paraden i helgen.

Här hittar ni alla information om St Patrick’s Day 2017


 

Strosa längs Regent’s Canal
Bild: www.houle.co.uk

Varför åka till Venedig när Regent’s Canal finns i London? Ta på dig dina bekvämaste skor, köp en latte och upptäck huvudstadens berömda kanal. Tjusiga området Little Venice, där Grand Union Canal möter Regent’s Canal, är definitivt en av höjdpunkterna. Härifrån kan du enkelt ta dig till både Camden och posha Regent’s Park. Pubtips längs kanalen: The Narrowboat i Islington (oslagbart läge vid vattnet).


Svenska Kyrkans Vårfest (29 april)
Bild: https://www.svenskakyrkan.se/

Lördagen 29 april smäller det. Svenska Kyrkan i London hälsar våren välkommen med Valborgskonsert med Ulricae Drängar i Regent’s Park, följd av en traditionell vårfest. Gästerna i Svenska Salen bjuds på fördrink och trerätters buffé inklusive öl och vin. Ulrice Drängar står för underhållning under middagen och det blir dans till liveband efteråt. Här köper du biljetter, dock senast 18 april.


Oxford and Cambridge Boat Race (2 april)
Bild: http://www.huffingtonpost.co.uk/

Inga planer första söndagen i april? Det årliga roddloppet mellan prestigeskolorna Oxford och Cambridge är ett utmärkt tidsfördriv. Studenterna ror mellan Putney och Mortlake, vilket resulterar i att Themsen kantas av tusentals åskådare. Stämningen är något alldeles extra, men se till att ta dig till västra London så tidigt som möjligt då tågen kommer vara proppfulla.


The American Dream: Pop to the Present
Bild: http://londonist.com/

British Museum bjuder på en riktig smällkaramell fram till juni. Nyöppnade utställningen ‘The American Dream: Pop to the Present’ är ett måste för alla som gillar kitschig grafisk konst från 1960-talet och framåt. Tänk Andy Warhols klassiska Marilyn Monroe-tryck och Roy Lichtensteins mästerverk i serietidningsstil. Du kan tjinga en biljett för £16.50 på British Museums hemsida.


Hänga i beer gardens
Bild: https://londonunveiled.com/

Nog för att det är mysigt att dricka vin framför en öppen brasa på puben, men nu är det dags att åter låta solen värma våra stackars kroppar. London fullkomligen kryllar av beer gardens, stora som små. The Albion i Islington, Duke of Edinburgh i Brixton, Magic Garden Pub i Battersea och The Faltering Fullback i Finsbury Park är några av våra favoriter i vår. Skål på den. Här är vår fulla lista på beer gardens i London.


Anglo-Swedish Society’s vårbal (27 april)
Bild: https://www.angloswedishsociety.org.uk/

Dags för bal med svenskt förtecken! Anglo-Swedish Society firar nämligen in Valborgshelgen på eleganta Savile Club, och för £80-£95 kan du få vara med om roligheterna. Köp din biljett här. Klä upp dig till tänderna och koppla av med en underbar trerätters middag, drinkar, snaps och punschvisor i massor… Dessutom blir det musikalisk underhållning.

Läs mer om Anglo-Swedish Society här


Båttur på Themsen
Bild: http://www.simplonpc.co.uk

Om du aldrig beundrat Londons siluett från Themsen så kan det vara läge i vår. Den perfekta utflykten om du får finbesök från Sverige till exempel! En uppsjö av företag erbjuder båtresor längs floden, bland andra City Cruises och Thames Clippers. Om du är ute efter en mer extravagant upplevelse rekommenderas Bateaux London som erbjuder lunch- och middagskryssningar.


Scandinavian Spring Market (25-26 mars)
Bild: https://blog.hassle.com/

Har du cravings för svenska, norska och finska delikatesser? Mysiga Scandinavian Spring Market i Rotherithe äger rum sista helgen i mars, i kombination med Spring Fair i Finska Kyrkans lokaler. Här handlar du godis, kanelbullar, varmkorv, hantverk och mycket mer. När du lessnat på Skandinavien kan vi tipsa om 1500-talspuben The Mayflower som ligger på krypavstånd från marknaden.


London Coffee Festival (6-9 april)
Bild: http://www.londoncoffeefestival.com

Ja tack! Få event passar oss koffeindyrkande svenskar så bra som en kaffefestival. London Coffee Festival bjuder bland annat på ett “espresso party”, workshops för din inre wannabe-barista, smakprovningar och föreläsningar i coola Old Truman Brewery vid Brick Lane. Missa heller inte popup-restaurangen Grind där du kan äta brunch. Biljetter till festivalen köper du här.


Hackney City Farm
Bild: http://www.londontown.com/

Om du befinner dig i östra London och vill fly storstadsstressen ett slag rekommenderar vi ett besök på Hackney City Farm. Här trängs får, getter, kaniner och till och med åsnor! Gårdens hönor och ankor lägger ägg varje dag, och dessa finns givetvis att köpa i gårdsbutiken. Sugen på något sötare? Då finns lokalproducerad honung till försäljning. Man kan även arbeta som volontär på gården – mer information här.


Brexit: Should I Stay Or Should I Go? (30 mars)
Bild: http://www.scc.org.uk/

Den som känner sig lite vilse i Brexitjungeln kan glädjas åt att Svenska Handelskammaren tillägnar en eftermiddag åt att diskutera hur Storbritanniens utgång ur EU påverkar svenska företag och anställda i landet. Eventet är gratis för medlemmar, övriga betalar £20 per person. Om du vill veta mer om Brexit, kolla gärna in vår senaste miniguide här.


The Cheese Bar
Bild: https://www.camdenmarket.com/

Halleluja, gudarna måste hört vår bön… Bakislunchen har nått nya höjder. Mathew Carver, mannen bakom The Cheese Truck, bestämde sig för att lansera en permanent restaurang i Camden Stables Market och hela London jublar! Nyöppnade Cheese Bar serverar grillade ostmackor och andra mer avancerade rätter på löpande band. Alla med ost förstås.


Feast of St George (22 april)
Bild: https://www.london.gov.uk

Englands skyddshelgon St George firas med buller och bång 22 april. Hört talas om St Göran och draken? Samma snubbe. Dagen till ära kläs Trafalgar Square i rött och vitt och man kan köpa traditionella engelska maträtter i ett av de många stånden. Det anordnas även lekar, aktiviteter och uppträdanden som passar hela familjen. En lördag utöver det vanliga helt enkelt.


‘Open air theatre’ i Shakespeare’s Globe
Bild: http://blog.flemings-mayfair.co.uk/

Skulle ditt liv må bättre av lite mer kultur? Sugen på att se teater som på den gamla goda tiden? Boka då en biljett (eller två) till en av Shakespeare’s Globe’s föreställningar i vår. Denna autentiska teater i Southwark tar dig flera hundra år tillbaka i tiden, så stäng av mobiltelefonen och bara njut av upplevelsen. Vi rekommenderar såklart ‘Romeo and Juliet’ som har premiär 22 april.


L’Antica Pizzeria Da Michele
Bild: http://londontheinside.com/

Världsberömda Neapelpizzerian L’Antica Pizzeria Da Michele öppnade tidigare i vår dörrarna till sin andra restaurang. Men inte i Italien, utan i Stoke Newington N16 (!). Här köar locals och långväga gäster i väntan på att få beställa en av menyns två gudomliga pizzor. Tips: bokning är endast tillåtet för sällskap på 6 eller fler, så dra ihop ett gäng kompisar och ät pizza för glatta livet. Läs mer på deras Facebook-sida.