Våra Luciafinalister 2016!

Nov 20, 2016 by

Share Button

LondonSwedes’ Lucia 2016

 

Låt oss presentera sex av våra finalister till Swedish Lucia Nights 2016!

Vinnaren utses den 27 november av oss på LondonSwedes.com.

 

 

Hannah Kolam

 

hannah-kolam

Hannah är 21 år gammal, och bor i sydöstra London sedan två år tillbaka. Hon flyttade till London- som enligt henne själv är en av världens bästa städer – då hon blev antagen till sin drömutbildning i English Linguistics på King’s College, och studerar nu sista året av utbildningen. Hon beskriver sig själv som glad, positiv och uppmuntrande, och som någon som sjunger prick hela tiden och är vidskeplig till tusen. Utöver utbildningen jobbar hon som nanny till två små flickor.

Varför tror du att du blivit nominerad till att bli Londonsvenskars Lucia?

Jag blev nominerad av min bästa vän och flatmate Rebecka! Kändes fantastiskt roligt och hedrande. Jag tror att jag blev nominerad för att jag varit involverad i Luciafiranden hela mitt liv, både genom skolan då jag gick i musikskola men även på fritiden då jag lussat med vänner och med den ensemble jag var engagerad i. Lucia är även en av mina absoluta favorithögtider, då det finns något så otroligt fantastiskt med en högtid som hyllar ljuset när allt är som mörkast.

Hur firar du helst Lucia? Hur har Luciafirandet ändrats sedan du flyttade till London?

Jag firar helst Lucia i Sverige med mina nära och kära, tända ljus, pepparkakor, lussebullar, glögg och en himla massa julmusik. För mig är inte bara Lucia en vacker högtid i sig, men den är också en slags början på julen och ger en försmak till allt som komma skall. De flesta år går jag själv i Luciatåg, men annars går jag gärna och tittar på ett Luciatåg själv.

I London försöker jag fira Lucia så bra jag kan: jag älskar att baka och har varje år sedan jag flyttade bakat både lussebullar och pepparkakor. I vår lilla studios fyra fönster lyser ljusstakarna från Ikea starka och ‘O helga natt’ spelas på repeat året om.

Vad är ditt ljus i mörkret?

Mitt ljus i mörkret är min familj och mina vänner, som alltid finns där för mig i vått och torrt. Jag är en person som ofta söker kraft och stöd ifrån mina närmaste människor, och utan dem kan jag ärligt säga att det oftast skulle kännas just mörkt och kallt.

Hur viktiga är svenska traditioner för dig? Hur håller du fast vid dem i London?

Svenska traditioner är väldigt viktiga för mig, och har blivit ännu viktigare sedan jag flyttade hemifrån och till London. Helt plötsligt kan jag börja sakna marsipan i påskäggen under påsken fastän jag inte ens gillar marsipan, och lutfisk under julen fastän vi aldrig haft den traditionen. Förra påsken fick jag sådan längtan efter marsipantårta att jag gjorde en helt från scratch.

För mig är svenska traditioner mycket kopplade till kärlek och glädje. Min mamma har alltid hållit fast vid våra traditioner året runt och därför kopplar jag ofta svenska högtider till henne och familjen.

I London håller jag fast vid svenska traditioner genom att bjuda över vänner och försöka fira högtiden så som jag hade firat den hemma. Jag lagar mat och bakar kakor och dekorerar studion i passande tema. Sedan hjälper det också att Londonsvenskar ofta anordnar event för många svenska högtider.

Vilken är favorittradition (bland svenska traditioner) och varför?

Min favorittradition är utan tvekan julen, då hela min familj samlas hemma i Stockholm i mitt barndomshem. Jag har familj utspridd över Europa och det är sällan vi alla är tillsammans, men under julen anstränger alla sig för att komma hem. Sedan älskar jag det svenska julbordet så otroligt mycket, skulle nog kunna äta julbord året runt om jag fick.

Vad gör du i London när du får hemlängtan?

När jag får hemlängtan i London lyssnar jag och min svenska flatmate Rebecka på svenska visor och lagar köttbullar. Sedan skypar jag med min mamma och gråter en liten skvätt. Sedan brukar det kännas bättre igen pharmacieinde.com.

Hur tänker du fira jul i år?

I år ska jag vara hemma i Stockholm i hela tolv dagar! Min syster som vanligtvis bor i Grekland ska komma hem med sina sju månader gamla tvillingar och vi ska bara gosa och äta god mat. Förhoppningsvis är snön kvar tills dess så att jag kan ta långa vinterpromenader och åka skridskor. Sedan ska jag fira nyår på något trevligt sätt med fina människor.

Hur gör du för att skapa “svensk julstämning” här i London?

För att skapa svensk julstämning i London tar jag fram alla mina juldekorationer jag köpt från Ikea, bakar, lyssnar på julmusik och sjunger ‘Stilla natt’ och ‘Låt det brinna’ i stämmor. Ibland blir det en akuttrip till Fabrique i Hoxton också.

Ditt bästa vintertips i London?

Mitt bästa vintertips i London är helt enkelt: sluta inte göra saker! Det är enkelt att kapitulera i kylan och blåsten men sätt på dig ett extra fleecelager och gå ut på en promenad (Greenwich är min favoritpark) gå på museum (Imperial War Museum är mitt bästa) eller gå på bio (tips är Peckham Plex där biljetterna bara kostar 5 pund). Jag gör många små utflykter även under vintertider och det är fantastiskt mycket roligare än att ligga i sängen i en iskall lägenhet.

När känner du dig som mest svensk?

Jag känner mig som mest svensk när jag köper biljetter till Swedish night på Shacklewell Arms i Dalston (2a December, tips tips!) och blir alldeles till mig när jag ser att det mest är svenskar som attendat evenemanget på Facebook. Jag känner mig också svensk när jag ser att Sainsbury’s säljer Mamma Scans köttbullar i kyldisken eller när jag direktöversätter svenska ordspråk till mina engelska vänner och får ett förvirrat och oförstående ansiktsuttryck tillbaka. Så ‘to feel the taste of wood in your bum’ används inte här?

När känner du dig som en Londoner som mest?

Jag känner mig mest som en Londoner när jag går till puben runt hörnet för en pint en söndagseftermiddag, när jag är fast i rusningstrafik och vägrar titta någon i ögonen på en smockfull tunnelbana och när jag slänger ur mig uttryck som ‘are you taking the piss out of me’ och ‘I can’t be arsed’ utan att veta var jag snappat upp dem. Jag känner mig också som en Londoner när jag i mitt huvud tycker det är normalt att betala 1000 pund i hyra för en iskall studio med en säng.

 

Processed with VSCO with a6 preset

 


 

Helen Berhane

 

screen-shot-2016-11-15-at-20-26-02

 

Helen är från Örebro och hamnade i London via Stockholm. Hon har bott i London i omgångar för både studier och jobb och har alltid haft nära band till staden genom släkt och vänner. I samband med senaste flytten var det tänkt att hon skulle bo i London i max två år, men nästan sju år senare är hon kvar och trivs bra nära Shoreditch. Som person beskriver Helen sig som varm, nyfiken, positiv, glad och ambitiös.

Varför tror du att du blivit nominerad till att bli Londonsvenskars Lucia?

Jag är väldigt förvånad men glad över att ha blivit nominerad och tycker det är kul att mina vänner tänkte på mig och ansåg att jag skulle passa som Lucia. Mina vänner tyckte att jag skulle passa eftersom jag älskar svenska traditioner och alltid drar med alla på olika svenskrelaterade evenemang. Det skulle vara en fantastisk rolig upplevelse att få vara Lucia i London!

Hur firar du helst Lucia?

Som barn var Luciatiden en efterlängtad tradition inför julen. Då längtade man efter att gå till skolan och antingen delta i Luciatåget, eller att vara åskådare. Att se det vackra Luciatåget skrida fram i mörkret med sitt varma ljus och sin rogivande sång var verkligen en höjdpunkt. I London firar jag alltid med glögg och lussekatter dagen till ära!

Hur har Luciafirandet ändrats sedan du flyttade till London?

I London firar man inte Lucia tyvärr, därför är det bra att Londonsvenskar anordnar denna tradition för både svenskar i London och andra som vill uppleva svenska traditioner. Jag kan sakna denna tradition här i London då det verkligen inför ett härligt inslag innan julen.

Vad är ditt ljus i mörkret? 

Min familj och mina vänner är mitt ljus i mörkret.

Hur viktiga är svenska traditioner för dig?

Svenska traditioner är nästan viktigare för mig nu när jag bor i London. Jag firar alltid alla högtider, följer svenska idrottslag samt firar midsommar i Hyde Park. Man håller nästan hårdare i traditionerna när man bor utomlands känns det som. Även om jag inte saknar den svenska kylan, så saknar jag vintertiden hemma i Sverige med alla mysiga traditioner såsom fika, advent, middagar hemma hos vänner, mysa framför brasan hemma samt långa promenader i det vackra snötäckta vinterlandskapet.

Hur håller du fast vid dem i London?

Jag går ofta på evenemang som har anordnats av diverse organisationer såsom Svenska handelskammarens event, SWEA International och senast kräftskivan som anordnades av Londonsvenskar. Jag möter även upp svenska vänner i London för att fira tillsammans och därmed dämpa min hemlängtan.

Vilken är favorittradition (bland svenska traditioner) och varför?

Förutom midsommar så är nog just de svenska jultraditionerna de bästa. Att fira advent varje söndag inför jul genom att tända ljus och fika med de närmaste samt Lucia såklart. Det är en vacker tradition som är ett välkommet avbrott i mörkret och får december att kännas ännu mer speciell.

Vad gör du i London när du får hemlängtan?

När jag får hemlängtan promenerar jag ner till Nordic Bakery vid Golden Square i Soho och beställer en kanelbulle eller lussekatt under vintertid. Jag äter gärna lunch på Scandikitchen eller middag på The Harcourt. Jag tycker även om att göra egen svensk mat, hemlagade köttbullar är alltid en favorit. Svenska kyrkan är alltid ett säkert kort för de som får hemlängtan och de anordnar ofta roliga aktiviteter och fungerar som en mötespunkt för oss Londonsvenskar. Hemma sätter jag gärna på svensk musik eller tittar på någon svensk film eller serie. Och så möter jag upp mina svenska vänner i London såklart!

Hur tänker du fira jul i år?

I år kommer jag att åka hem till Sverige och fira med familjen. Det blir klassisk julmat, musik och tillfälle att träffa vänner och släkt.

Hur gör du för att skapa “svensk julstämning” här i London?

Jag tar med pepparkakor och kanelbullar till kontoret och dricker glögg med vänner!

Ditt bästa vintertips i London?

Hyde Park Winter Wonderland är en favorit och en blandning av nöjesfält samt julmarknad. Där finns något för både de stora och små och är en fantastisk upplevelse! Hyde Park är en vacker plats i sig, men under Winter Wonderland förvandlas parken till en magisk plats. Nordic Yulefest i Shoreditch är ett spännande pop up event som jag ser fram emot.

När känner du dig som mest svensk?

Vid olika sportevenemang såsom fotbolls-EM och VM, OS, samt när man diskuterar jämställdhet och tekniska innovationer. I London känner jag mig extra svensk!

När känner du dig som en Londoner som mest?

När jag är hemma i Sverige kan jag känna mig som en Londoner, jag märker att jag har lite mindre tålamod, går i snabbare takt och kan sakna den brittiska artigheten.

 

screen-shot-2016-11-15-at-20-26-23

 


 

Jasmine Said

 

dsc_00922

Jasmine är 22 nyfyllda år och bor i en egen lägenhet i östra London tillsammans med sin pojkvän och deras kattunge Tiffany. Hon hamnade i London i och med att hon hade en så kallad “development deal” med ett svenskt skivbolag och blev erbjuden möjligheten att flytta över till deras engelska systerbolag. Sedan dess har Jasmine jobbat hårt med en EP samt diverse andra projekt samtidigt som hon tagit upp plugget igen inför juridik på universitetet. Utöver det frilansar hon även som krönikör för en svensk nyhetstidning.
Varför tror du att du blivit nominerad till att bli Londonsvenskars Lucia?
För mig har Lucia alltid varit otroligt mäktigt. Att se henne komma in och lysa upp samt tysta ett helt rum med sin sång har gett mig rysningar varje gång. Att få vara del av en av mina favorittraditioner på en sådan stor skala här i London skulle verkligen vara en ära och ett minne för livet!
Jag har fortfarande inte blivit upplyst av någon, så jag har faktiskt ingen aning vem som nominerat mig men skulle tro det är någon av mina vänner här. De flesta svenskar jag umgås med här är svenskar som anlände till London en tid efter mig. När jag anlände kände jag inte många alls utanför mitt jobb så det kunde bli riktigt ensamt till en början så jag har alltid försökt vara välkomnande mot nya svenskar i staden som behöver en fikakompis eller vill se mer/lära sig mer om staden. Jag tror mina svenska vänner uppskattat det väldigt mycket.
Hur firar du helst Lucia? Hur har Luciafirandet ändrats sedan du flyttade till London?
Jag har ett fotografi på min mobil där jag bakar pepparkakor med min lillebror i köket med glitter i håret, precis så föredrar jag att fira lucia – med min familj. Julmusik, pepparkakor, mammas lussebullar, mandariner och massa mys med familjen medan snön faller utanför fönstret i Norrland!
Firandet av Lucia har såklart ändrats sedan jag flyttade hemifrån eftersom min familj är så långt borta, men jag spelar fortfarande svensk julmusik och bakar julgott med min irländske pojkvän. I år ska han få testa på lussebullar för första gången!
Vad är ditt ljus i mörkret?
Min pojkvän. Han förstår hur nära jag står min familj och hur svår min hemlängtan kan bli. När jag fyllde år sist kom han med en marsipantårta på min födelsedag – precis en sån han vet att min mamma brukade göra – medan han spelade upp “Jag må hon leva” på youtube. Nästa år är hans mål att kunna låten utantill! Förutom detta är han alltid väldigt stöttande vad gäller mitt jobb, plugg och framtidsvision. Han lyckas alltid peppa och uppmuntra mig!
Hur viktiga är svenska traditioner för dig? Hur håller du fast vid dem i London?
De har alltid varit viktiga för mig, min familj är väldigt duktig på att uppehålla dem. Här i London har traditionerna hittills firats lite mer internationellt. Sist jag firade påsk så gjorde jag och min pojkvän det med vår vän Marie från Amerika och hennes pojkvän Matt från Litauen. Jag och min pojkvän tog med oss svensk påskmat medan de kom med amerikansk påskmat. Alla fick även testa sill för första gången, de tyckte jag var tokig som finner det relativt smakligt!
Vilken är favorittraditionen (bland svenska traditioner) och varför?
Valborg! Alla andra traditioner går fortfarande att upprätthålla här i London, så som midsommar i Hyde Park. Valborg är något som skulle vara svårt att fira här i London, tror inte de skulle uppskatta stora eldar runt om i innerstaden. Hemma i Sverige har jag aldrig missat att fira Valborg med antingen familjen eller vänner. Varmkorv, fyrverkerier och en känsla av att sommaren är påväg är det bästa.
Vad gör du i London när du får hemlängtan?
Det är oftast min pojkvän som muntrar upp mig när jag har hemlängtan. Han brukar antingen komma hem med svenska köttbullar, potatismos, brunsås och lingonsylt från Scandinavian Kitchen eller kanelbullar från “Bageriet” i Covent Garden. Jag skypar även mycket med min familj när jag saknar dem.
Hur tänker du fira jul i år?
Jag kommer åka hem till jul och fira högtiden med min familj i lilla Ånäset mellan Umeå och Skellefteå. Jag har inte varit hemma på ett år och kan heller inte tänka mig att spendera julafton utan min familj. Den 26:e tar jag flyget till Dublin och firar deras boxing day (juldagen) med min pojkvän innan vi återvänder till London för nyårsafton!
Hur gör du för att skapa “svensk julstämning” här i London?
Svensk julmusik och svensk glögg med russin i! Jag ska även försöka hinna med att titta på julkalendern i år så jag har något roligt att diskutera med mina småsyskon när jag kommer hem!
Ditt bästa vintertips i London?
Det finns en riktigt cool “Ice Bar” i Mayfair gjord av svensk is som man kan besöka och ta en drink i, annars rekommenderar jag varmt att åka skridskor vid “The Natural History Museum”. Stämningen är fantastisk där med en gigantisk julgran i mitten och en mysig restaurang på sidan av där de bland annat serverar varm choklad och glögg!
När känner du dig som mest svensk?
När det är dags för Eurovision Somg Contest helt klart! Det är så mycket större i Sverige än här i England. Jag och min pojkvän satt bänkade framför finalen i år med popcorn och godis och han kunde inte förstå min entusiasm överhuvudtaget, haha. Varje gång Frans fick poäng skrek jag högt och han tittade på mig som om jag hade förlorat mitt förstånd helt och hållet!
När känner du dig som en Londoner som mest?
När jag var ny i London kunde jag inte hitta någonstans! Jag navigerar fortfarande dåligt till fots men har dock lärt mig alla tublinjer. Jag kan vartenda stopp utantill på central, northern och Piccadilly Line nu, vilket är mer än vad mina engelska vänner kan!
dsc_00255

 

Suzanne Thuresson

 

received_1160613104032074

 

Suzanne kommer från Linköping och har nu bott i London i tre månader. Hon beskriver sig själv som en utåtriktad person som tycker om att resa, träffa nya människor, och upptäcka nya platser och kulturer. Hon är utbildad inom teater och sång, och flyttade till London för att det är en stad med hög puls där det alltid händer något och där det finns många möjligheter inom teater och musikal.

Varför vill du bli Londonsvenskars Lucia?

Lucia är en av mina favorittraditioner och det skulle vara stor glädje att kunna sprida ljus och sång i den mörkaste tiden på året.

Hur firar du helst Lucia? 

Jag brukar alltid försöka se minst ett Luciatåg eller själv delta i ett tåg. Jag tänder ljus och äter lussebullar och har det riktigt mysigt med nära och kära.

Vad är ditt ljus i mörkret?

För mig är det viktigt att ha en stabil grund i tillvaron. Att ha goda relationer till människor i min omgivning, familj och vänner. I svåra tider blir dessa som stöttepelare och ljuset i mörkret.

Hur viktiga är svenska traditioner för dig? Hur håller du fast vid dem i London?

Svenska traditioner är jätteviktiga för mig. Speciellt nu när man är bosatt utomlands blir dom extra viktiga och ett sätt att hålla kvar sin “svenskhet”. Nu till advent ser jag till att fika med pepparkakor och glögg.

Vilken är favorittradition (bland svenska traditioner) och varför?

Mina absoluta favoriter bland svenska traditioner är jul och Lucia. Det är något magiskt över denna tid på året då familjen och nära vänner samlas. Många av mina vänner bor inte längre kvar i Linköping men vi ser alltid till att ses till jul då dom flesta kommer hem.

Vad gör du i London när du får hemlängtan?

Jag trivs väldigt bra i London men om jag skulle få hemlängtan så träffar jag mina svenska vänner här, är skönt att kunna prata svenska emellanåt. Går och fikar på något svenskt kafé.

Hur tänker du fira jul i år?

Jag åker hem till Linköping och firar med min familj, pojkvän och familjens två hundar.

Hur gör du för att skapa “svensk julstämning” här i London?

Lussebullar, pepparkakor och glögg! Lyssnar på svensk julmusik och går på julmarknaderna här i London.

Ditt bästa vintertips i London?

Jag ser fram emot att besöka Winter Wonderland i Hyde Park och lyssna på Christmas Carols på Trafalgar Square för den ultimata vinter och julkänslan.

När känner du dig som mest svensk?

Jag känner mig som mest svensk när jag träffar Londonsvenskar och kan utbyta erfarenheter av att bo i London. Tycker även att speciella högtider som Lucia och även midsommarfirandet i Hyde Park bidrar till denna svensk-känsla.

När känner du dig som en Londoner som mest?

Det handlar nog mest om en känsla av att vara delaktig i stadspulsen. Att sitta på ett Londonkafé och dricka afternoon tea med scones gör att jag känner mig som en äkta Londoner. Att shoppa till sena kvällen på varuhus är också något som känns speciellt.

 

2016-11-16-23-06-55-537

 


Amanda Georgsson
screen-shot-2016-11-20-at-08-35-37
Amanda är en glad, framåt och nyfiken tjej på 24 år. Drömmen om England började redan vid 15-års ålder. Amanda valde att gå på ett internationellt gymnasium i Malmö just för att senare kunna plugga i UK. Sedan blev det en liten omväg till Schweiz men sedan fyra år tillbaka studerar Amanda vid The University of Essex i Colchester, 45 minuter utanför London. Hon älskar närheten till sitt älskade London samtidigt som hon har småstadslivet och naturen utanför dörren!
Varför tror du att du blivit nominerad till att bli Londonsvenskars Lucia?
Mina vänner nominerade mig nog för att jag tycker om att göra lite galna saker ibland, vill att fler ska få ta del av våra lite annorlunda svenska traditioner plus att de nog är trötta på att höra mitt klagande över att jag aldrig blev vald till Lucia som barn haha!
Hur firar du helst Lucia? Hur har Luciafirandet ändrats sedan du flyttade till London?
Helst firar jag Lucia med mina vänner – vi åker in till London, har en riktig tjejdag och avslutar sedan med att titta på Londonsvenskars luciafirande och äta gott. Vi brukar också bjuda in lite folk hemma för att baka pepparkakor och lussebullar samt dricka glögg och tända en massa ljus – det uppskattas verkligen av icke-svenskar! Under de senaste åren har mitt luciafirande ändrats en del – vännerna har fått ersätta familjen och vi har tillsammans skapat en mer internationell luciatradition där alla är välkomna.
Vad är ditt ljus i mörkret?
Mitt ljus i mörkret är just mina vänner! Sedan jag flyttat hit så har jag hittat nya vänner som stärker mig på ett sätt som inga andra gör, de accepterar mig för den person jag är, får mig att göra saker som jag inte vågar göra i Sverige och kan förvandla den mörkaste decemberkvällen till ett minne för livet. Jag har verkligen utvecklats som människa tack vare dem och det är jag så otroligt tacksam över!
Hur viktiga är svenska traditioner för dig? Hur håller du fast vid dem i London?
Svenska traditioner är jätteviktiga för mig men på mitt eget sätt. Jag behöver inte fira julafton hemma i Sverige, dansa runt midsommarstången på samma fält som alltid eller bara träffa ett visst antal människor under påskhelgen. Det är nog det som gör mig lite mindre svensk – att fastna i hjulspår gällande traditioner skrämmer mig! Istället tillkommer alltid något nytt varje år och andra saker faller bort i firandet. Till exempel åker jag och mina vänner numera alltid till Winter Wonderland i Hyde Park, vi brukar besöka den svenska julmarknaden och handla julkryddor på Scandinavian Kitchen.
Vilken är favorittraditionen (bland svenska traditioner) och varför?
Min favorittradition är just Lucia – alla är välkomna, det är sång, en massa ljus i mörkret och man får frossa i pepparkakor och lussebullar! Fram tills jag var 15 var jag alltid med och gick i Luciatåget – det var så exalterande att stiga upp vid halv sex, tassa omkring, cykla till skolan i mörkret och möta alla vänner där för att sedan lussa för hela skolan. Det var typ den enda tidiga morgonen i skolan fylld av glädje haha!
Vad gör du i London när du får hemlängtan?
Alltså jag har nog spenderat största delen av mitt CSN-bidrag på godis från Scandinavian Kitchen eller TGR för att stilla min hemlängtan. Svenskt godis är det enda som hjälper då och jag känner mig lite som Bridget Jones – sitter ensam på kvällen och frossar godis samtidigt som tårarna rinner. Nej så illa är det inte men svenskt godis borde vara mer känt i världen – screw köttbullar!
Hur tänker du fira jul i år?
I år firas julafton i en Schweiziskt skidbacke som vanligt med familjen, sen går vi ut och äter lite extra gott på en restaurang samt leker julklappsleken. Jag hoppas verkligen på en julafton med snö i år – förra julen hade vi typ tio plusgrader i Dolomiterna vilket var en besvikelse.
Hur gör du för att skapa “svensk julstämning” här i England?
Jag undviker nog att skapa en specifikt ’svensk julstämning’ förutom när det kommer till Lucia och fixar min egna julstämning istället. Sätter upp glitter lite här och var, tänder ljus och införskaffar en mini-julgran om tillfälle ges – och äter MASSOR med tomtegröt. Sedan myser jag lite extra med mina vänner när det är advent och sörjer att vi inte kommer träffa varandra på hela jullovet.
Ditt bästa vintertips i London?
Mitt bästa vintertips i London är att gå på julmarknader vilket är urmysigt, strosa runt vid Leicester Square och Covent Garden vilket jag älskar och gå in på olika varuhus för att njuta av värmen så klart samt juldekorationen. Sedan gillar jag att besöka museer speciellt på vintern och kan gå där i timmar. I London finns alltid otroligt intressanta utställningar att besöka och man ska verkligen ta vara på det!
När känner du dig som mest svensk?
På IKEA känner jag mig som mest svensk – jag känner mig som hemma och som att alla andra är turister på besök. Älskar den känslan!
När känner du dig som en Londoner som mest?
I undergrounden – inget slår känslan av att vara en av hundratals packade brittiska sillar på tuben haha!
screen-shot-2016-11-20-at-08-36-41

Elin Kaijser
unnamed-1
Elin beskriver sig själv som en 25-årig virvelvind med en femårings förmåga att lösa matematiska problem men med en 80-årings klokhet. Hon hamnade i London av samma anledning som många andra svenskar – det var hennes drömmars stad. För Elin symboliserar London universums mittpunkt, där allting händer och det alltid regnar. För tillfället pluggar hon journalistik och mode på Southbank Uni.
Varför vill du bli Londonsvenskars Lucia/varför tror du att du blivit nominerad till att bli Londonsvenskars Lucia?
För att äntligen får flickdrömmen uppfylld. Ni vet den där stunden när man lottade lucia i klassen när man var liten? Och så satt man där och höll tummarna under bordet och hoppades, så ropades någon annans namn upp och flickhjärtat krossades. Jag tror min fina vän Linn nominerat mig för att hon helt enkelt vet att det är min dröm och för att jag kan vara så himla svensk när det kommer till traditioner.
Hur firar du helst Lucia? Hur har Luciafirandet ändrats sedan du flyttade till London?
Tillsammans med lussebak och några glas vin i glada vänners sällskap. Jag vet inte hur det kommer bli i år, då det är min första lucia i UK.
Vad är ditt ljus i mörkret?
Vänner man kan skratta ikapp med och musik hjärtat kan klappa i takt med under nätter som aldrig tycks ta slut.
Hur viktiga är svenska traditioner för dig?
Jätteviktigt. Jag måste erkänna att jag är en traditionsbunden människa.
Hur håller du fast vid dem i London?
Lagar och bakar massa svensk mat och introducerar mina engelska vänner för svenska traditioner.
Vilken är favorittradition (bland svenska traditioner) och varför?
Julen! Inte för klapparna utan för gemenskapen.
Vad gör du i London när du får hemlängtan?
Den här var tricky, lagar svensk mat tillsammans med en vän eller flera och öser på med Abba i högtalarna.
Hur tänker du fira jul i år?
Hemma i Sverige med familj och släkt för att sedan på juldagen gå ut och slå klackarna i taket med andra hemvändare.
Hur gör du för att skapa “svensk julstämning” här i London?
Julmusik i högtalarna och så lagas det köttbullar och lussekatter i mängder.
Ditt bästa vintertips i London?
Önskar jag hade ett mer originellt svar… men jag är svag för Winter Wonderland i Hyde Park.
När känner du dig som mest svensk?
Varje gång jag låtsas skratta åt ett torrt engelskt skämt eller tacka nej till te och föredra kaffe.
När känner du dig som en Londoner som mest? 
När man känner paniken och stressen krypa i skinnet för man missade tuben och måste vänta hela TRE LÅNGA minuter på nästa.
unnamed-3