Våra medlemmar listar – 25 av Sveriges bästa poddar

Apr 2, 2020 by

Share Button

25 av sveriges bästa podcasts

Det bästa med podcasts är att du kan lyssna under nästan vilka tillfällen som helst; under träningspasset, när du jobbar, innan du ska sova eller när du städar. Många av oss sitter just nu inne pågrund av Coronaviruset så vi frågade våra medlemmar om Sveriges bästa podcasts och har nedan lista 25 av dem. De flesta kan ni hitta på Spotify, Acast eller Podtail.

 

Andra listor vi skapat för er kan ni hitta är:

10 populära och enkla svenska maträtter att laga hemma

25 av sveriges bästa filmer genom tiderna

Things to do to keep busy and happy during your Corona quarantine (coming soon)

 

P3 Dystopia 

P3 Dystopia är en podcast som tar upp vad som händer om det värsta händer. Programmet rör sig mellan vetenskap och filosofi och belyser ämnen som krig, ekonomi, när maten tar slut och pandemi. 

Podden fokuserar på att dra saker till sin spets och funderar över hur våra handlingar påverkar världen.  

Rättegångspodden 

Rättegångspodden av journalisten Nils Bergman är en av Sveriges mest populära poddar. Podden återberättar uppmärksammade brott och rättsfall, bland annat Styckmordet i Boden, Tortyrmordet i Ljungby, Kidnappningen av Uppsalastudenten och Mordet på Lisa Holm. 

Nils drar in lyssnarna i en väl strukturerad podcast med ljudupptagningar från verkliga rättegångar som gör att man inte kan sluta lyssna men samtidigt förfaras över hur grym världen kan vara.  

Tom och Petter 

Tom och Petter är två vänners ärliga killsnack från humorduon med samma namn. De pratar om “Reddit” ämnen som du inte visste du ville höra men ändå är uppe halva natten för att lyssna på. Podden har högt tempo och är bitvis ostrukturerad men det är också det som gör den populär.  

Gynning och Berg

Möt Carina Berg och Carolina Gynning. Två starka viljor som definitivt inte räds att göra bort sig.

Båda två älskar att fördjupa i mänskligt beteende, både sitt eget och andras.

Exklusivt för Spotify grottar de nu ner sig i livets små och stora frågor ur ett högst personligt perspektiv. Öppenhjärtigt och ärligt berättar de dråpliga anekdoter och roliga historier från sina egna liv men även andras. Förhoppningsvis lär de sig något på vägen och i bästa fall leder det till att de hittar sig själva. En sak är i alla fall säker, både Berg och Gynning är mästare på att hitta humorn i livets jävligheter.

Skäringer och Mannheimer

Mia Skäringer och Anna Mannheimers podcast – En rapp och rolig podd från de älskade komikerna Skäringer och Mannheimer. Nya avsnitt av podden varje måndag.

“Vänta er inga mirakel. Två bittra lätt psykiskt ohälsosamma eremiter försöker bli kompisar över en kopp kaffe, framför mikrofoner och på en bestämd tid i veckan. Och allt är bara på våra egna villkor. Lyssna om du vill.”, skriver Skäringer på Instagram.

Trettioplus trevar

Det här är en podcast med Tove Norström, Klara Doktorow och Sofi Fahrman. Alla 30-plussare som gissar sig fram i livet, med allt vad det innebär. Barn, karriär, nostalgi, samtidsoro, kronisk “vad fan ska jag bli när jag blir stor”-känsla osv. Och det speglar innehållet här också. Trev, trev och gissningar.

Keep it up med Jenny och Malin

Malin Eklund (Fru till Sigge Eklund och Malin Hammar – tidigare gift med Filip Hammar) driver denna blogg som jämför utlandsliv och Svensson liv och blandar allvar och humor.

Adam och Kompani

Adam Alsing, Vanessa Falk och Daniel Breitholtz pratar om stort och smått i sin podcast. (EDIT: Med stor sorg mottog hela Sverige beskedet att Adam Alsing har gått bort pågrund av Corona den 15 April 2020. Vi håller kvar denna podd på listan som en av Sveriges absolut bästa! Vila i Frid Adam!)

Daddy Issues 

Två främlingar med ett komplicerat förhållande till män möts av en slump och startar en podd – enkelt beskrivet är det Daddy Issues. 

Julia och Julia har gemensamt att de inte haft närvarande pappor och genom sin podd lär de känna varandra och delar med sig av sina erfarenheter. De är transparenta i sitt sätta att prata och delar obehindrat med sig av sitt perspektiv på livet där alltifrån förhållanden, psykisk hälsa och kroppshat till att vara pank diskuteras.    

Konsten att vara 

Konsten att vara av bloggaren och programledaren Clara Henry och hennes vän Gustaf Jernberg diskuterar ett nytt ämne varje vecka om alltifrån hur man siar om framtiden, till att bråka om glutenfria muffins och välta en barnvagn. Podden är lättlyssnad och tar upp de där vardagliga tankarna man ibland har när man står i kön på Sainsbury’s men på ett humoristiskt “se det från den ljusa sidan” sätt. 

 

Brita Zackari och Parisa Amiri 

Brita och Parisa diskuterar veckan som gått där populärkulturella ämnen står i fokus men också aktuella händelser som dominerat media. De kommer från radio och tv och hoppas att lyssnarna ska se podden som en plats där de kan reflektera över både den senaste romanen på topplistan och aktuella nyheter. 

Della Sport 

Della Sport/Della Monde är en kultur och sportsatir podd som tar upp aktuella och historiska sporthändelser ur en satirisk synvinkel. Den är gjord av komikerna Simon Svensson, Jonatan Unge och Kristoffer Svensson (ex medlem är också Anders Johansson).  

Det här är en välproducerad podd som gillas av både de som älskar och hatar sport.  

P3 Dokumentär 

P3 Dokumentär är inte en podd men kvalar in på listan på grund av sin popularitet och sätt att skildra Sveriges nutidshistoria. Den har funnits sedan 2005 och bland de mest populära programmen hittar vi bland annat Diskoteksbranden i Göteborg, Svensken i Bolivia och Fallet Linda Chen. 

Framgångspodden 

Framgångspodden är en intervjupodd av Alexander Pärleros där han träffar framgångsrika entreprenörer, idrottsprofiler, politiker och kändisar. Det här är podden för dig som gillar att höra inspirerande karriärhistorier eller helt enkelt bara är nyfiken på hur man lyckas. 

Alla våra ligg 

Alla våra ligg är en podd om sex. Alla frågor du inte vågar ställa (och även några du inte visste du ville veta) diskuteras. Det är rakt på sak, personligt men utan att bli för mycket där fokus ligger på att äga sina val. 

Creepypodden 

Creepypodden med Jack Werner publicerar varje vecka en ny spökhistoria. Här blandas vandringssägner med skräckhistorier från nätet i en värld där mystiska varelser och övernaturliga händelser är vardagsmat.   

Spår 

Spår är en podcast som tittar närmare på de spår som inte undersöktes i några av Sveriges mest omtvistade fall. 

Ofiltrerat med PT-Fia 

Sofia Ståhl även kallad PT-fia (efter hennes karriär som personlig tränare) möter i hennes podcast sociala medier profiler. De diskuterar aktuella ämnen, vad som händer bakom kameran och deras levnadshistorier.  

Sunshine podden 

Sunshine podden är en inspirations podd som fokuserar på inspirerande historier från folk som lyckats samt avsnitt med tips och verktyg för personlig utveckling. 

Dumma Människor 

Dumma människor är en podd som tittar närmare på populärkultur, psykologi och mänskligt beteende genom vetenskap. Den tar upp frågor om varför vi beter oss som vi gör och vad forskningen säger om vårt agerande. 

Alex och Sigge 

Alex Schulman och Sigge Eklunds podcast såg dagens ljus 2012. Det är en av de mest lyssnade poddarna i Sverige och tar upp alltifrån personliga åsikter och ämnen blandat med nutida nyheter ur ett humoristiskt perspektiv.  

Freakshow 

Freakshow är en late night show i podd format med Messiah Hallberg och Jakob Öqvist. 

Värvet 

Värvet är en intervjupodd där Kristoffer Triumf möter en ny gäst varje vecka med fokus på kulturella kändisar. 

Wahlgren och Wistam 

Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam delar i den här podden med sig av sina tankar kring relationer, barnuppfostran, kärlek och berättelser från deras liv och karriär.