Sjukvård i London, tandläkare och ungdomskliniker

Apr 22, 2018 by

Share Button

Vad gör man om man helt plötsligt behöver sjukvård i London eller Storbritannien. Hur fungerar det med tandvård och tandläkare? National Health Service (NHS) är den statliga organisation som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien. Läkarvård är gratis i Storbritannien även för oss svenskar.


Läkarvård

Du har, precis som i Sverige, tillgång till gratis vård om du är boende i England och hela Storbritannien. Du kan välja mellan både allmän läkarvård eller betala för privat läkarvård.

National Health Service

NHS står för National Health Service och är Englands motsvarighet till Vårdcentralen. På ett NHS-sjukhus har du rätt till gratis sjukvård men för att ta del av vård måste du skaffa dig ett NHS nummer och en GP – en allmän läkare (GP – General Practitioner) och då får man ett eget National Health Number.

Alla som är födda i England och Wales får ett NHS nummer vid födseln men om du är svensk måste du  alltså registrera dig på ett NHS sjukhus eller en vårdcentral och du kan göra detta genom att kontakta en GP, ett NHS-sjukhus eller ett Primary Care trust (PCT) där du får hjälp att registrera dig.

Slå in din postkod för att hitta din närmsta klinik: http://www.nhs.uk/Service-Search/GP/LocationSearch/4

Det kan vara bra att fråga andra som bor i området om dom har en läkare dom tycker är bra. Det är helt gratis att besöka din GP och alla barn under 18 år får också helt fri medecin.

Så snart man är registrerad i Storbritannien för sjukvård behövs ett brittiskt europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) för resa inom EU. För läkarvård vid tillfällig vistelse behövs det europeiska sjukförsäkringskortet som man får från Försäkringskassan.

För mer information – besök NHS:s hemsida.

Har du  frågor vid symptom,  besök NHS direct.

Du kan även pröva att ringa NHS Direct som motsvarar Svenska sjukvårdsupplysningen på telefon 111.

För att hitta all information om läkarvård, tandvård, graviditet, mottagningar med mera så kan man besöka Direct Gov – All Public service in one place.


Tandläkare

I Storbritannien kan du söka tandläkarvård genom NHS tandläkare eller privata kliniker. NHS (National Health Service) motsvarar de som tidigare i Sverige var Folktandvården  – så kostnaderna är fasta och mycket lägre än hos en privat tandläkare. När du söker behandling under NHS finns bestämda priser

 • Undersökning, diagnos och råd för behandling: £21.30
 • Undersökning, diagnos, råd för behandling samt en/fler fyllningar £59.10
  • Undersökning, diagnos, råd för behandling, en eller fler fyllningar samt en eller fler kronor £214
  • En NHS behandlingar som utförs inom en två månaders period kommer alltså inte kosta mer än £256.50. Hos en privat tandläkare är detta väldigt skiftande och i de flesta fall kostar varje enskild behandling extra. Här hittar du NHS priserna för tandvård.

De flesta NHS tandläkare rekomenderar en check var sjätte månad. Missar du en en koll blir du stryken från deras patient listan. Detta beror på den stora volym av människor som söker vård hos NHS och deras strikta budget.

Priserna för NHS tandvård gäller inte om du är

 • under 18
 • 18 och studerar heltid.
 • Gravid eller har fött barn de senaste 12 månaderna.
 • Inneliggande på ett en NHS klinik med sjukhustandläkare.
 • Får inkomststöd eller är sjukskriven.

NHS eller Privat?

Det är mest en kostnadsfråga då privat kan vara nästan dubbel så dyrt som de allmänna klinikerna.

Är du missnöjd med din behandling?

Det finns olika organisationer att kontakta om man inte är nöjd med sin behandling.
 Tandvårdspatienter kan kontakta bland annat Dental Complaints Service genom att ringa +44 (0)8456 120 540 (local rate), besöka deras hemsida, eller maila  [email protected].
Eller kontakta Genereal Dental Council på +44 (0)8456 120 540 eller maila på [email protected]. Detta gäller klagomål för både privat tandläkarvård och NHS.

Fredrik Andersson Clinic

 

Svensk tandläkare

Fredrik Andersson på Harley Street 

 


Känner du dig ensam?

Ett stort problem i dag är att många känner sig ensamma, stressade och får ångestattacker utan att veta vart de kan vända sig för hjälp. Speciellt i London där många unga för första gången har rest till ett nytt land utan nära vänner och familj. Här nedan finns en lista på personer du kan kontakta och du kan även skriva till oss så försöker vi hjälpa dig ([email protected]). Vi har skrivit en artikel kring detta:  Om du börjar må dåligt i London.

Svenska Kyrkan i London

De som arbetar på Svenska Kyrkan har tystnadsplikt. Om du känner dig vilsen och vill ha tröst och råd kan du prata med prästerna. De andra som jobbar i kyrkan kan hjälpa dig komma i kontakt med psykologer och terapeuter. Läs mer här om vad Svenska Kyrkan i London kan göra för att hjälpa dig.

 

NHS

När du först flyttar in i ett nytt område är det viktigt att du registrerar dig hos en GP (husläkare). Det ska finnas minst en vårdcentral i varje område. När du väl är registrerad så kan du ringa in och boka en tid för att tala med en doktor. Hen kommer avgöra vad för slags hjälp du behöver. Det är gratis att besöka sin GP. Mer om Sjukvård i London.

 

Privata psykologer

Om du känner att du vill börja gå hos en psykolog så kan det vara skönt att få prata på sitt modersmål. Som tur är finns det många svensktalande terapeuter, kuratorer och psykologer i London. Monica Mason är en av dessa. Monica behandlar alla möjliga ämnen som trauma, stress, familjeproblem, ångest, fobier och depression. Priset hos privata psykologer brukar ligga på ca £50-70 per möte.

 

Akupunktur

Traditional Chinese Medicine (TCM) har använts i ungefär 2000 år och har under de senare decennierna blivit allt mer populärt här i väst. Akupunktur innebär att väldigt smala nålar sätts in på olika delar över hela kroppen. Det kanske låter obehagligt, men nålarna känns knappt och upplevelsen är för det mesta väldigt avslappnande. Behandlingen kompletteras med olika örter som du rekommenderas ta av TCM-doktorn. TMC är ett hälsosamt sätt att bli av med stress, nedstämdhet och ångest. Små kinesiska kliniker kan man hitta lite varstans i många London-områden. Priset brukar ligga på £30-£40 per session.

 

Prata med andra i samma sits 

Ibland kan den bästa kuren för nedstämdhet vara att prata med någon som förstår en. Vi hänvisar till Svenska Kyrkan i London. På LondonSvenskars forum Svenska vänner i Storbritannien kan du prata med andra svenskar som är nyinflyttade.  Här kan du även träffa nya vänner. Kom ihåg: Delad glädje är dubbel glädje, delad sorg är halverad sorg!

 


 

Svensk psykolog i London.

När du känner dig isolerad , stressad eller har problem kan det hjälpa att prata med en professionell terapeut. Det kan vara viktigt att få besöka en säker och konfidentiell plats för att utforska dina känslor och tankar utan rädsla för att bli dömd eller förkastas .

Att utforska och förstå återkommande beteendemönster och relationer är det första steget mot en ökad medvetenhet och förändring. I slutändan kan det leda till mer frihet av tankar och beslutsfattande ; ofta med högre självkänsla som följd. Relationen mellan terapeut och klient är därför mycket viktigt , eftersom det kan ge ytterligare en möjlighet att arbeta med dessa mönster .

Du blir erbjuden vägledning och hjälp i hur du ska hantera svåra situationer. Vid behov kan de också använda en del kognitiva verktyg , t ex . Att klara av panikattacker eller depression . Att börja terapi kan ibland kännas skrämmande , särskilt om du känner dig osäker på vad som förväntas av dig . Detta är normalt , men med tiden kommer du inte att terapi kan vara en stor källa till stöd .

Hur hjälper terapi till?

Terapi kan vara till hjälp för människor som har svårt att vara sig själv med andra. Det kan visa vägen till att ha mer äkta och sunda relationer och upprätthålla dem . Det kan vara särskilt användbart i hanteringen av låg självkänsla , ångest, panik eller depression. Dessutom i tider av stora livsförändringar , som t.ex. : redundans , skilsmässa , flytt / land eller sorg , kan terapi hjälpa till att hantera förlusten samt att finna en väg framåt .
Vilka fördelar kan förväntas?

Terapi är en process som kan ta lite tid . Eftersom vi alla är olika blir inte resultated samma för alla.
Fördelar med terapi kan vara: ökad självmedvetenhet med ökad självkänsla , ökad förmåga att känna igen destruktiva mönster och ändra dem , minskad ångest , friskare och mer autentiska relationer , en känsla av inre styrka och frid .

Kontakta Monika Mason för mer information. Westlondontherapy.net

 


 

Sexuell hälsa

 

 Mortimer Clinic

 

GUM är en förkortning av Gynecologi/Urethral Medicin. I Londonområdet finns 8 stycken GUM-kliniker. Alla mottagningar är inriktade på behandling och förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar. Varje mottagning har någon form av egen specialisering på olika områden inom STIs (Sexuellt överförbara sjukdomar och infektioner).

Mortimer Market är en av dem och har ett upptagningsområde om cirka 800.000 invånare i London där det finns en stor blandning av människor med olika etnisk bakgrund och många unga människor med stor arbetslöshet, missbruk, tonårsgraviditeter m.m. Kliniken på Mortimer Market specialiserar sig på ungdomar och homosexuella män. Det finns en egen mottagning för homosexuella män för samtal och undersökning/provtagning. På kliniken finns det tillgång till kuratorer och här finns även en särskild HIV –avdelning, laboratorium och en ”snabbmottagning” för STD*-provtagningar.

På dessa ”snabbmottagningar” får man fylla i ett formulär och sedan vänta tills man får en tid, vilket normalt sätt ligger på 20-40 minuter.
Inga aborter eller cytologprover utförs på någon av GUM-klinikema. Man arbetade mycket aktivt med både den fysiologiska/patologiska sidan av STIs* parallellt med den psykologiska sidan.  Även om du inte få dina preventivmedel utskrivna på denna klinik så får du stöd och hjälp och blir vidare skickad till exempelvis MargetPyke-kliniken (fem minuters gångsavstånd) där du kan få preventivmedel utskrivna.

*Sexuell Transmitted Infections

 

Mortimer Market Centre
Off Tottenham Court Road, London?WC1E 6JB
Telephone: ?020 3317 5100 (Bokningar)
Tunnelbana: Warren Street (Northern, Victoria)

 

Brook – ungdomsmottaning

 

Brook är en kedja av mottagningar för sexuell hälsa som finns på 13 olika platser i London. Det är en ideell verksamhet där ekonomin är baserad på välgörenhet.

Mottagningen arbetar främst med individuell rådgivning för både kvinnor och män upp till 25 år. I England är det inte självklart med sexualundervisning utan eleverna måste ha föräldrarnas tillåtelse. Skolorna måste därför noga förvissa sig om vilka som kan delta i sådan undervisning.

Likväl som på ungdomsmottagningar i Sverige samtalar man på Brooks kring sexuell- och psykisk hälsa, preventivmedel, graviditet, könssjukdomar mm. Alla preventivmedel är gratis för tonåringar i England. Medicin i allmänhet är gratis för de som är under sexton år och även de som är över sextio år. Besöken på Brooks är kostnadsfria. Majoriteten som söker är unga kvinnor som behöver rådgivning gällande preventivmedel men man ser också en ökning av unga män på mottagningen. Man har ej heller skyldighet att anmäla vetskap om t ex sexuella övergrepp om inte ungdomen vill det, då tystandsplikt råder på kliniken. När det gäller p-piller så får sådana i allmänhet inte ges ut till ungdomar under 16 år. För att kringgå detta så har man bestämt sig får att utgå från ett speciellt rättsfall.

Rättsfallet grundar sig på att en mamma stämt personal för att ha skrivit ut p-piller till hennes dotter. Man har utifrån detta möjliggjort att barnmorska eller doktor kan gå in och ta sk ”föräldraansvar” som gäller juridiskt. Ett kort, ”guidelines for prescribing to under 16s” klistras in i journalen som visar att barnmorskan eller doktorn bedömt att den minderårige är mogen att använda sig av preventivmedlet.

Personalen på Brook består av receptionist, sjuksköterska, kurator, doktor och även av en teamansvarig.  Du behöver inte ringa innan utan kan komma oanmäld. När man anmält sig i receptionen får man  ett formulär där man beskriver hälsotillstånd och vad man söker för. Detta för att besöket ska gå snabbt och smidigt.

Brooks hemsida hittar du här.

 

Abort

Är du svensk har du rätt att göra abort i Storbritannien gratis.  Varje år sker 200 000 aborter i England, vilket är ett väldigt högt antal. När det gäller tonårsgraviditeter så har England de flesta i västeuropa då en abort inte är lika enkelt som exempelvis i Sverige. För att kunna utföra en abort krävs bl.a. att två läkare skriver under.
Alltså måste en läkare från allmän distriktsläkarmottagning också involveras. Att utföra en abort genom NHS är gratis. Att utföra en abort privat kostar ca 6000 kronor. Besök Maria Stopes för mer information om abort och sexuell hälsa här.


Plastikkirurgi i England

England och London har ett stort utbud av kliniker som utför plastikoperationer. Priserna i England ligger på ungefär samma som Sverige och uppåt. Tänk på att du bör gå på efterbesök 2-4 veckor efter operation samt att om det händer något så är det din läkare som är den som enklast kan hjälpa dig.

Tänk även på att teckna en försäkring i det landet du kommer befinna dig åren framöver. Kolla detta noggrannare med din klinik.
Kirurger som utför plastsikoperationer bör vara utbildade och vara registrerade hos General Medical Council’s (GMC) Specialist Register.

Här kan du kolla upp  generell information såsom namn, GMC referensnummer, datum för registrering och tidigare erfarenheter. Du kan däremot inte få några personliga kommentarer på denna sida.
För mer information kan du även gå in på Private Healths hemsida.
Här hittar du även fler användbara länkar under Links och även om privat tandvård med mera.
Priser varierar men ligger oftast lite högre än i Sverige.

En lista på kliniker hittar du här.