Varför reser svenskar till London?

Mar 10, 2018 by

Share Button

   

Källa: Pexels

Harry Potter. Fish & Chips. Mysiga pubar. Den engelska fotbollen. Ja, det finns egentligen oräkneliga anledningar till varför London är en sådan populär destination för svenskar – både när det gäller semester och att bosätta sig. I en tid där politiken har överhanden är det viktigt att titta på vad som gör oss kulturellt nyfikna – med både olikheter och likheter.

 

Svenskarna är fotbollstokiga

 

En av de största dragningskrafterna till London är för många den delade passionen för fotboll. Det är inte så konstigt med tanke på att Sveriges kanske bästa spelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic, valt att tillbringa sina senare år i Storbritannien. Bara i London finns världskända klubblag som Chelsea, Arsenal och Tottenham, som många svenskar följer med glödande hjärta hemma i Tv-soffan. Självklart är det inte samma sak att sitta och heja på sitt lag framför Tv:n, än att kliva in på Emirates Stadium eller Stamford Bridge och känna stämningen på nära håll. De flesta svenskar är inte bara intresserade av själva matcherna, utan även kulturen kring sporten, spelarstatistiken och det analytiska som att spela på odds. Många följer oddstips med brinnande engagemang, som ändras beroende på sannolikhet. Inför måndagens heta möte mellan Manchester United och Crystal Palace är oddset för vinst för London-laget 7.00, medan för gästerna är oddset 1.50 för vinst. Att ha Premier League så nära till hands blir en vana som man inte så gärna kommer vilja göra sig av med.

 

Källa: Pixabay

Bra förutsättningar

 

Trots beslutet att lämna EU är Storbritannien och speciellt London en mycket välkomnande plats för studenter och jobbsökande. Enligt statistik var 19 % av alla studerande i Storbritannien under 2017 från utlandet, varav 6 % från Europa och resterande 13 % från övriga världen. Denna statistik syns bäst i huvudstaden, eftersom universitetet som tagit emot flest utlandsstudenter är University College London. Svenskar har även ett försprång när det kommer till språket, med tanke på hur tidigt vi lär oss engelska i skolan och hur majoriteten av media från engelsktalande länder som konsumeras i Sverige ej översätts eller dubbas. Detta har även sin fördel på arbetsmarknaden. Studier visar att Sverige är ett av världens bästa länder när det kommer till kunskaper i engelska, vilket gör svenskar mer eftertraktade när de söker jobb i städer som London.

 

Tiden efter Brexit

 

Dock måste man ändå återkomma till Brexit, eftersom det onekligen kommer ha en effekt på hur klimatet ser ut för svenskar och andra som vill flytta till Storbritannien. Det är en splittrad bild i frågan, där vissa menar att det finns oro och andra att man kan vara lugn. På en sida av spektrumet finns farhågor om främlingsfientlighet mot svenskar på arbetsplatsen samt att det blir tuffare att bosätta sig i landet, och på andra sidan menar man att det inte kommer ske några konkreta förändringar för EU-medborgare. Trots debatten lockar London fortfarande en stor arbetskraft från utlandet, speciellt inom IT-branschen. Det råder inget tvivel om att hela infrastrukturen skulle kollapsa utan den utländska arbetskraften.

 

Svenskar kanske känner sig lite mindre villiga att flytta till London i dagens klimat, men trots alla diskussioner och skriverier bör man inte avskräcka sig att prova på något nytt. Även om man flyttar tillbaka hem igen (vilket de flesta gör), så är det en viktig livserfarenhet att bo någonstans som är så mångkulturellt och upplevelserikt, om bara för ett år.