Vi stoppar brexit

Oct 10, 2018 by

Share Button

Vi stoppar Brexit

Text Helen Rennie-Smith

 

För ett år sedan blev jag ombedd att starta den lokala grenen i Wandsworth för European Movement. Målet med vårt arbete är att stoppa Brexit, något som får många att höja på ögonbrynen. ”Lycka till!” säger de och ler lite snett.

GreeningInSurgeryHRS – Helen Rennie-Smith träffar sin MP, Justine Greening, och berättar hur mycket en andra folkomröstning betyder för henne. © European Movement Wandsworth

 

Grejen är att jag kan inte bara sitta stilla och se på när det här underbara landet går åt skogen. Storbritannien är så fantastiskt och det är så sorgligt att se hur onda krafter skapar konflikter och förstör. Vi kan inte låta några få högljudda gaphalsar slå landets framtid i spillror. Jag vill kunna säga att jag i alla fall försökte, när barnbarnen frågar ”Vad gjorde du för att stoppa Brexit?”.

När vi drog igång EMW för ett år sedan hade vi två olika projekt. En kampanjgrupp som jobbade med utåtriktad verksamhet och en grupp som gjorde en undersökning bland företag och andra arbetsgivare i Wandsworth om deras syn på framtiden efter Brexit.

Brexit Audit visar företagens oro
Vår Brexit Audit publicerades i mars och visar att i stort sett 70% av alla som svarade är oroliga inom samtliga områden – finansiella, personella, kundunderlag, export/import etc. De enda positiva kommentarerna var från en secondhandaffär som gjorde bedömningen att omsättningen skulle gå upp efter Brexit, samt en hedgefondfirma som såg fram emot en avreglerad finansmarknad.

Brexitometern – ett visuellt geni
Kampanjgruppen är ute på gator och torg varje vecka. Under våren började vi använda Brexitometern, som är ett kul verktyg som engagerar folk på stan. Den ställer frågan om du tror det blir bättre eller sämre efter Brexit inom ett antal områden som sjukvård, arbetsmarknad etc. Man får också en chans att säga om man vi ha en ny folkomröstning där vi vet vad vi röstar om.

Vi delar också ut vykort som folk kan skicka till sin parlamentsledamot för att säga att vi vill stoppa Brexit. Eller åtminstone ha en People’s Vote.

 

700.000 på Londons gator

Den stora demonstrationen i centrala London förra lördagen är ett annat exempel på hur vi lyckas samla människor för att visa att folkets vilja har ändrat sig sedan juni 2016. Det kom busslaster från hela landet för att vara med och säga vad de tyckte.

Tala med parlamentsledamöter

I början på hösten växlade vi upp tempot med en workshop i hur man lobbar sin parlamentsledamot. Det passar väldigt bra in i den landsomfattande kampanjen ”People’s Vote” för en ny folkomröstning, vilket är första steget mot att stoppa Brexit.

För att få igenom en ny folkomröstning måste vi övertyga 50% av parlamentet, plus en person. För varje vecka som går kommer fler och fler ledamöter ut och stödjer detta. I Wandsworth var vi glada och stolta över att Justine Greening, MP for Putney, skrev en artikel i The Times i juli där hon gjorde klart varför det är avgörande med ytterligare en omröstning. Vi har ytterligare två ledamöter i Wandsworth, plus två i Merton – grannkommunen som vi också täcker. En av dem stödjer idén med folkomröstning medan de övriga sitter på gärdesgården.

 

Önska oss lycka till

Enligt expertbedömningar har vi nu några veckor på oss att övertala tillräckligt många för att få igenom förslaget i parlamentet. Så vi behöver de där lyckönskningarna, även om de följs av sneda leenden.

 

Tre sätt som du kan stoppa Brexit

Lobbying är ett väldigt spännande uppdrag och det känns som om arbetet European Movement i Wandsworth gör faktiskt kan göra skillnad på riktigt. Det är ju inte bara vi, förstås, det är liknande grupper över hela landet som jobbar med sina lokala parlamentsledamöter.

Det enda sättet vi kan få resultat är att alla som bryr sig gör något. Och alla har rätt att besöka sin MP och tala om sånt som de bryr sig om. Du behöver inte ha rösträtt, om du bara har en adress här, så har du rätt att kontakta din lokala MP och boka tid.

 

Vad kan då du göra för att stoppa Brexit?

  1. Kontakta din lokala People’s Vote förening och var med och kampanja. Man möter kul människor och lär sig nya saker.
  2. Skriv till din MP. E-mail går bra, men ett brev på papper eller ett vykort har större genomslag.
  3. Besök din MP och berätta varför en andra folkomröstning är viktig för dig och området där du bor.

Hör av dig till mig på wandsworth@europeanmovement.co.uk om du vill ha mer info om hur du kan stoppa Brexit.

 

Källor

European Movement i Wandsworth https://www.wandsworth.eu/

People’s Vote https://www.peoples-vote.uk/

Karta över Brexitometrar i hela landet http://bit.ly/2Judhxm

Foton © European Movement Wandsworth

BrexitometerBattersea3 – På Battersea Square Summer Party var European Movements stånd det mest populära och vi var tvungna att ta fram en reserv-Brexitometer när den första blev fullsatt. © European Movement Wandsworth

WandsworthBannerBigMarch – EM Wandsworth höll stolt sin banderoll över VIParna vid den stora marschen den 20 oktober 2018. © People’s Vote Campaign