VM 2022: Allt du behöver veta om värdlandet Qatar

Nov 29, 2022 by

Share Button

Äntligen är det dags för fotbolls-VM, ett av de mest uppskattade och följda mästerskapen inom sporten. Öppningen av turneringen har varit spektakulär och bjudit på många skrällar och fantastiska fotbollsmatcher för både spelare och fans, och kommer onekligen bjuda på ännu fler godbitar.

 

Många har dock varit skeptiska till att det är Qatar som är värdland för mästerskapet. För det första resulterade det i att mästerskapet spelas under vinterhalvåret, i stället för under sommaren. Men det finns även en hel del andra saker som kan vara bra att känna till om Qatar, och det är just det vi ska titta lite närmare på i den här artikeln.

 

Om du är intresserad av att slänga in en satsning på en eller flera matcher är så självklart möjligt. Det finns massvis med odds från Nordicbet, och här kan du satsa på allt från enskilda matcher, till vilken spelare som ska göra flest mål i turneringen. Välj och vraka bland det som passar dig bäst!

 

Var ligger Qatar?

Qatar är ett väldigt litet land och är det första land från mellanöstern som får möjlighet att arrangera ett världsmästerskap inom fotboll. Landet ligger inklämt mellan Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, och är till ytan ungefär lika stort som Cypern. 

 

Här bor strax under tre miljoner människor, vilket dock är ganska mycket med tanke på att landet är betydligt mindre än länder som har ungefär lika stor befolkning. Det här innebär att befolkningen bor ganska tätt på varandra, dock inte i närheten av lika tätt som i länder som Monaco eller Singapore.

 

Vad är Qatar känt för?

Qatar är känt för att vara ett av de rikaste länderna i världen, och hade en ungefärlig BNP på 180 miljarder dollar under 2021, vilket gör att landet hamnar i topp tillsammans med länder som Monaco, Singapore, med flera. Landet har en av de största oljereserver som existerar på planeten, vilket är den största anledningen till att landet är så rikt. 

 

Men de är även kända för andra saker, exempelvis den höga temperaturen, skillnaden i lagar och regler i jämförelse med västvärlden, tillsammans med den lyx och flärd som flödar i stora delar av landet.

 

Det är väldigt varmt i Qatar

Med tanke på att det är otroligt varmt i Qatar under större delen av året, kunde inte fotbolls-VM arrangeras under sommarhalvåret. Det var en stor besvikelse främst för fansen som nu måste ta del av detta mästerskap på vintern.

 

Under de varmaste månaderna uppstiger värmen till över 40 grader, och under vinterhalvåret är temperaturerna fortfarande över 25 grader. Därmed är det inte särskilt konstigt att arrangörerna valde att arrangera mästerskapet under de lite kyligare månaderna på året.

 

Vi rekommenderar starkt att du fyller på med vätska på regelbunden basis om du planerar att se en eller fler av matcherna på plats. Se även till att du skyddar kroppen mot den starka solen.

 

Vilka arenor har de att erbjuda?

Qatar har byggt ett flertal gigantiska arenor inför mästerskapet. Totalt sett kommer mästerskapet att spelas på åtta arenor:

 

  1. Khalifa International Stadium – kapacitet: 45 416
  2. Al Janoub-Stadion – kapacitet: 40 000
  3. Education City Stadium – kapacitet: 45 350
  4. Stadium 974 – kapacitet: 40 000
  5. Stadion i Lusail – kapacitet: 80 000
  6. Al Thumama-stadion – kapacitet: 40 000
  7. Al Bayt-Stadion: kapacitet: 60 000
  8. Ahmad Al-Bin-stadion – kapacitet: 40 740

 

Totalt sett har Qatar lagt ut ungefär 6,5 miljarder dollar på att bygga dessa arenor, vilket gör att det är det dyraste mästerskapet någonsin. 

 

Var kommer finalen att spelas? Större delen av finalmatcherna spelas på flera olika platser runt om i landet, men det är den gigantiska stadion i Lusail som får äran att vara värd för finalen 18 december. 

 

Varför det är så kontroversiellt att mästerskapet spelas i Qatar

Det finns ganska många anledningar till att det här mästerskapet är kontroversiellt. För det första har det rapporterats att många av de som har arbetat med att bygga arenorna har dött på grund av bristande arbetssäkerhet. Hur många som har dött är omöjligt att säga, men betydligt fler än vad som är vanligt för dessa typer av byggen.

 

De lagar som finns i landet skiljer sig även rejält mot vad vi är vana vid i västvärlden, och många av dem bryter mot vad vi kallar för mänskliga rättigheter. Här behandlas exempelvis kvinnor betydligt sämre än män, och det är även förbjudet att dricka öl på VM-arenorna, något som har skapat mycket uppståndelse bland de som besöker matcherna.