Women’s Super League-klubbarna från London

Mar 31, 2021 by

Share Button

Premier League är inte den enda fotbollsligan med kopplingar till London. Barclays FA Women’s Super League (WSL) är en av de starkast växande fotbollsligorna i världen. Av totalt tolv lag är fyra hemmahörande i London, och flera svenska spelare spelar i ligan. 

 

Photo: Unsplash

 

Londonklubbar: Fast utanför 

 

Londonklubbarna är vanliga förhandsfavoriter i spelbolagens tabeller med odds på engelsk fotboll. Det gäller i såväl Premier League som FA-Cupen. Fyra klassiska fotbollsklubbar från London har damlag i den högsta ligan. Dessa är Arsenal, Chelsea, Tottenham och West Ham. Trots sina klubbnamn är det inget av damlagen som spelar sina hemmamatcher på arenor som Stamford Bridge (Tottenham) eller Emirates Stadium (Arsenal), vilka rymmer tusentals åskådare. 

 

Damlagen har sina hemmaplaner utanför London, och en mycket mindre publikkapacitet. Arsenal W.F.C. spelar på Meadow Park, som ligger i Borehamwood, med 1700 sittplatser. Chelsea F.C. Women spelar på Kingsmeadow, i Kingston upon Thames. Där finns 2265 sittplatser. West Ham F.C. Women spelar på Chigwell Construction Stadium, i Dagenham, med 1240 sittplatser medan Tottenham Hotspur F.C. Women spelar på The Hive Stadium i Edgware. Det är den största arenan med kapacitet för 5419 sittande. Samtliga arenor har även ståplatser. 

 

Chelsea dominerar

 

WSL grundades 2011 och ersatte då FA Women’s Premier League National Division. Chelsea Football Club Women, som även kallas för ”The Blues”, har vunnit WSL tre gånger. Två gånger har de slutat tvåa. Det gör dem till det mest framgångsrika laget i WSL:s historia. Herrarna ligger i sin tur tvåa i Premier Leagues maratontabell, med fem vunna titlar. Enligt Betsson odds har Chelsea-herrarna goda chanser att sluta topp 4 den här säsongen. Oddset för det är 1.33.

 

I svensk media har Chelsea F.C.W. kallats för ”svensklaget”. Det beror på att hela tre landslagsspelare finns med i truppen, varav en av dem har kaptensrollen. Den före detta Linköpingsbacken, Magdalena Eriksson, kom till Chelsea 2017. 2019 blev hon utsedd till kapten och det är en roll som hon kan komma att besitta till 2023. Hösten 2020 förlängde hon sitt kontrakt med klubben. 

 

Eriksson har sällskap av två andra svenska spelare. Försvararen Jonna Andersson kom till Chelsea 2018, medan målvakten Zecira Mušovic anslöt i januari 2021. 

 

Filippa Wallén under hennes tid i West Ham. Photo: West Ham United FC

 

Andra svenskor i WSL

 

Den första svenskan att börja spela i WSL var Maria Karlsson. Under startsäsongen 2011 spelade hon i Doncaster Rovers Belles. Klubben har sedan dess åkt ur WSL och spelar nu i FA Women’s National League Division One Midlands. 

 

Flera svenskor följde i hennes fotspår. Kosovare Asllani spelade i Manchester City mellan 2016 och 2017. Sofia Jakobsson, liksom Hedvig Lindahl och Marija Banusic, har spelat i Chelsea. Louise Schillgard (tidigare Fors) och Emma Lundh har spelat i Liverpool och Lotta Ökvist har spelat i Manchester United. 

 

Utöver svenskorna i Chelsea spelar ytterligare en svensk i WSL den här säsongen. Sommaren 2020 anslöt Nor Mustafa till West Ham och spelar som anfallare. Tidigare fanns Filippa Wallén i laget, men hon valde att återvända till Sverige och spelar idag för Vittsjö GIK. 

 

Engelsk fotboll är mer än bara herrfotboll. Det pågår en satsning för att göra damligan till den bästa i världen. Ju mer ligan kan växa, desto större är sannolikheten att damlagen i Londonklubbarna kan få flytta in till de stora arenorna.