Gratis i London

Mar 18, 2018 by

Share Button

st pauls london

Gratis i London – vi ger dig tipsen som tar dig genom staden på bästa sätt, utan att tömma bankkontot. London är ju känt som en av världens dyraste städer, men det finns faktiskt en kavalkad utav saker att göra som inte kostar en slant. Glöm inte att de flesta museum i London är gratis att besöka. 

 


Saatchi Gallery

Saatchi Gallery

Charles Saatchi’s galleri för modern konst erbjuder innovativa installationer från världskända såväl som för allmänheten okända unga konstnärer över hela världen. Andy Warhol, Tracey Emin och Damien Hirst har bland andra fått sina verk utställda hos den skandalomsusade konstsamlaren. Galleriet slog först upp dörrarna 1985 och har över en och en halv miljon besökare varje år.

 

A: Duke Of York’s HQ, King’s Road, London SW3 4RY
P: Gratis
T: Sloane Square

Läs mer om Saatchi gallery.


filmpremiär i London

Se kändisar på Leicester Square

På Londons Leicester Square har de största filmerna premiär och därför kommer också de största stjärnorna hit. Om du har turen att befinna dig i London då det är dags för en filmpremiär tycker vi att du ska ta dig till Leicester Square. Kom tidigt och förbered dig på mycket folk som kantar röda mattan för en chans att stråla dig i stjärnglansen.

 

A: Leicester Square, WC2H

P: Gratis

T: Leicester Square

För att se vilka premiärer som hålls i år, kolla in Premier Rows.


top secret comedy

Top Secret komediklubb

Ett gott skratt förlänger livet sägs det ju. Då är det tur att en av Londons bästa komediklubbar, Top Secret, ofta har gratiskvällar, eller kvällar för endast £1. På scenen härjar en salig blandning av etablerade komiker och nybörjare. Det är inte sällan baddare som Harry Hill, Jack Whitehall eller Simon Amstell ställer sig upp och drar några skämt.

 

A: 170 Drury Lane, Covent Garden, WC2B 5PD

P: Gratis (ibland £1 inträde)

T: Covent Garden

Läs mer om Top Secret.


Crawdaddy club rolling stones

Crawdaddy Club – i Rolling Stones fotspår

För alla Rolling Stones fans därute är ett besök på Crawdaddy Club ett måste. Här spelade Rolling Stones, Elton John och The Yardbirds tidigt i sina karriärer. Idag är det mer en vanlig pub, känd som ”The Bull”. Det är dock fortfarande en av de mest populära attraktionerna i London för Rolling Stones fans och 2011 återupplivades puben med nya månatliga gigs av up-and-coming band.

 

A: 1 Kew Road, Richmond, London, TW9 2NQ

P: Gratis

T: Richmond

Läs mer om Crawdaddy Club.


BFI Southbank

BFI Mediatheque

På Southbank finns denna byggnad och institution som drivs av British Film Institute. Här visas nya och klassiska filmer varav vissa är gratis att se. Här hålls också gratis event och utställningar. Dessutom kan du besöka Mediatheque – ett arkiv med filmer från 1895 fram till dagens moderna filmer.

 

A: BFI Southbank, Belvedere Road, Southbank, London SE1 8XT

Måndag – söndag 11.00-23.00

P: Gratis

T: Waterloo

Läs mer om BFI Mediatheque.


canary wharf london

Canary Wharf

För den som söker en mer modern sida av London rekommenderar vi ett besök vid Canary Wharf. Detta område, som ligger på The Isle of Dogs, har blivit en populär turistattraktion då det är en ikon över det nybyggda London. Delar av området är hyser många finansbaserade företag, men För att få hela stämningen av Canary Wharf rekommenderar vi ett besök i veckan istället för på helgen, det är då det är som mest folk i Canary Wharf.

 

A: Canary Wharf, London, E14 5AB

P: Gratis

T: Canary Wharf (Docklands Light Railway; Jubilee Line)

Läs mer om Canary Wharf.


little india london

Little India

Området Southhall har 65,000 invånare med ursprung mestadels från Indien och Pakistan och har därför en kultur fylld med seder och bruk från sydasien. Här kan du fynda kläder och smycken men även njuta av den smakrika asiatiska matlagningen. För den som har en tajt budget går det givetvis bra att bara vandra omkring i området och insupa den asiatiska atmosfären. I Little India äger  festivaler ofta rum för att fira diverse religiösa högtider eller lokala traditioner.

 

A: Southall Broadway, Southall, London UB1

P: Gratis

T: Southall Railway Station

Läs mer om Little India och Sotuhall Broadway.

 


little venice london

Little Venice

I Maida Vale vid Regent’s Canal hittar du Little Venice – ett område döpt efter Venedig tack vare sina många vattenvägar och vackra arkitektur. För den som vill äta här erbjuder området eleganta barer, pubar och mysiga caféer. Men Little Venice är också värt ett besök för den som bara vill andas ut och strosa runt i en vacker miljö och komma bort från hektiska London. Från Little Venice är det populärt att ta en kanalbåt eller promenera till Camden.

 

A: Little Venice, Maida Vale, London W2

P: Gratis

T: Warwick avenue

Läs mer om Little Venice.

 


national archives

The National Archives – för den historieintresserade

På The National Archives finns över 11 miljoner historiska dokument, med allt ifrån Shakespeare’s testamente till gårdagens tweets från Downing Street. National Archives är en oändlig källa med fakta och är värt ett besök för den historieintresserade. Kanske är du här för att du letar efter dokument av en gammal engelsk släkting? Eller vill du ha tag på militära dokument för att styrka krigsnovellen du skriver på? Experterna som jobbar här hjälper ofta folk med specifika intressen eller behov! Inträdet är gratis men för att få tillgång till originaldokument måste du registrera dig i förväg och ha med dig två olika typer av legitimation.

 

A: The National Archives, Kew, London TW9 4DU

Tisdag och torsdag 09.00-19.00
Onsdag, fredag och lördag 09.00-17.00

P: Gratis

T: Kew Gardens

Läs mer om The national archives.


the old bailey london

The Old Bailey – gå på rättegång

Besök Londons Central Criminal Court och gå på rättegång! Du kan bevittna rättegångar från the public galleries – men kom i bra tid (minst en halvtimme innan), platserna fylls upp illa kvickt. Precis som att sitta med i ett avsnitt av Judge Judy – den brittiska varianten!

 

A: Central Criminal Court, Old Bailey, London EC4M 7EH

Måndag – fredag 10.00-13.00 och 14.00-17.00

P: Gratis

T: St Paul’s

Läs mer om the Old Bailey och se schemat för uppkommande rättegångar.


the scoop london

The Scoop – film och musik utomhus

På amphiteatern The Scoop i Southwark kan man njuta av film, teater och musik under bar himmel sommartid. Att det är populärt går inte att ta miste om för den som besöker The Scoop, därför är det också viktigt att komma i god tid innan föreställningarna. Eftersom evenemangen hålls utomhus ställs de ofta in vid dåligt väder, sa kolla väderprognosen innan du beger dig dit!

 

A: The Scoop, More London, London SE1 2DB

Vid evenemang öppnar teatern kl. 19.30

P: Gratis

T: London Bridge

Läs mer om The Scoop.


southbank centre

Southbank centre – gratis kultur

Southbank centre är Londons främsta kulturarena och ligger pittoreskt beläget vid Themsen, ett stenkast från Big Ben och London Eye. Håll utkik efter dagliga events såsom konserter, filmvisningar, körsjungande, poesiuppläsning, dans och konstutställningar. De lite större tillställningarna kostar, men mycket är gratis.

 

A: Belvedere Road, London, SE1 8XX
10.00 – 23.00 varje dag

P: Gratis

T: Waterloo

Läs mer om gratisevent på Southbank Centre

 


speakers corner

Speakers corner – gör din röst hörd

Varje söndag är scenen öppen för den som vill sprida sitt budskap. Lenin och Karl Marx är bara några av dem som genom tiderna gjort sina röster hörda. Idag kan du få höra allt ifrån politiska och religiösa budskap till mer galna och spektakulära idéer. Självklart kan du själv ställa dig upp och sprida ditt alldeles egna budskap men förbered dig på kommentarer och motstånd från åskådarna!

 

A: Speakers’ Corner, Hyde Park/Marble Arch, London W1K 7TY

P: Gratis

T: Marble Arch

Läs mer om Speaker’s Corner.


one new change london

One New Change – Londons bästa utsikt

One New Change är en shoppinggalleria mittemot St Paul’s Cathedral, kanske inte det bästa stället att besöka för den med tajt budget. Däremot är det alldeles gratis att ta liften upp till takterrassen och njuta av den spektakulära utsikten!

 

A: One New Change, London, EC4M 9AF

P: Gratis

T: St. Paul’s

Läs mer om One New Change.


gresham college

Gresham College – gratis föreläsning

Gresham College har inga studenter men här hålls ändå föreläsningar varje dag och det bästa är att de alla är gratis! De gratis föreläsningarna har hållits i över 400 år och här kan du lyssna på allt mellan himmel och jord. För att se vilka föreläsningar som hålls gäller det att kolla in hemsidan.

 

A: Gresham College Barnard’s Inn Hall, Holborn, London, EC1N 2HH

P: Gratis

T: Chancery Lane

Läs mer om Gresham College.

 


UCL university

UCL – gratis lunchföreläsning

För den som har tid under lunchen och är sugen på att utnyttja tiden till att lära sig något nytt håller UCL professorer korta och intressanta föreläsningar. Dessa hålls i Darwin Lecture Theatre året om. Gratis kunskap från ett av Londons bästa universitet tackar man ju inte nej till!

 

A: Darwin Lecture Theatre, Gower St, WC1E 6BT

P: Gratis

T: Goodge Street eller Warren Street

Läs mer om UCL.


comedy cafe shoreditch

Comedy Café

I hjärtat av Shoreditch ligger denna klubb som dagligen bjuder på skratt. Publiken sitter vid bord där man kan beställa in middag och dricka medans showen pågår. Efter showens slut blir det ofta fest med DJ och  sena kvällar. Comedy Café har nyligen fått ett nytt hem på coola Ace Hotel i Shoreditch, så räkna med att se en och annan profil i publiken!

 

A: 100 Shoreditch High Street, London, E1 6JQ, UK

P: Gratis

T: Old Street

Läs mer om Comedy Café.


gratis tv show i london

Gå på tv-show!

För den som är sugen på att se hur en tv-inspelning går till och kanske vill skymta förbi på tv erbjuder SRO audiences gratis biljetter till flertalet stora tv-shower. The Graham Norton Show, Alan Carr: Chatty Man, The Voice, The Comedy Store och Live At The Apollo är bara några av de shower de erbjuder biljetter till. För att få chansen till biljetter gäller det att registrera sig på företagets hemsida.

 

För mer information och för registrering se SRO.

 


kenwood house

Kenwood House

På 1600-talet när Hampstead Heath, som ligger i zon två, räknades till “landet” var denna herrgård känt som ett så kallat country house och ägdes av olika ‘Earls’. Idag är Kenwood House öppet för allmänheten och är värt att besöka för dess vackra arkitektur samt konstkollektion innehållandes Van Dyck, Hals, Gainsborough och Turner bland andra. Flera scener från filmen Notting Hill med Julia Roberts och Hugh Grant spelades in här.

 

A: Hampstead Lane, Hampstead, NW3 7JR
10.00 – 17.00 varje dag

P: Gratis

Overground: Gospel Oak eller Hampstead Heath

Läs mer om Kenwood House.


Mer gratis i London

Promenader och träning i London

 • Walk London är ett initiativ för att främja promenader runt London. På hemsidan finns utsatta datum för gratis, guidade turer.
 • Utforska staden själv! Packa en A-Z guide, hoppa på tunnelbanan och kliv av vid en station du aldrig varit och utforska området på egen hand.
 • Friday Night Skate and Sunday Stroll är gratis rullskridsko/rollerblade events i centrala London.
 • Gå med i en gratis cykelgrupp! På London Cycling Campaign’s hemsida hittar du olika cykelrelaterade händelser.
 • Kolla vart ditt närmaste Green Gym ligger. Dessa är utomhusgym som ar gratis för allmänheten att använda.
 • Hitta en Parkrun! Dessa är organiserad 5 kilometers lopp som finns över hela England.
 • Håll utkik efter gratis guidade turer i alla Royal Parks och kolla anslagstavlan i din lokala park för att se roliga händelser.
 • Kolla in Nature-ist archives för bra tips om hemliga gröna platser runtom i London och använd den här länken för att upptäcka Wild London.

Föreläsningar i London

Volontärarbete i London

 • Hjälp Thames 21 med att göra floden ren.
 • Volontära med London Wildlife Trust för att hjälpa till att rädda djur och natur.
 • Hitta andra volontärpositioner genom City Hall’s Team London initiativ.

 


Se även

Marknader  London

Shopping  London

Vintage  London

Musikaler London

Weekend  London

Sightseeing London