Fotboll i England
Fotboll är som ni alla vet väldigt populärt i England, och London är inget undantag. London är hemmaplan för 14 professionella lag, och utöver det så finns det över 80 amatörligor i området. I dagsläget (April 2012) finns fem lag från London representerade i Englands högsta division (Premier League), nämligen Chelsea, Arsenal, Tottenham, QPR och Fulham. I den näst högsta divisionen (Championship League) så huserar West ham, Crystal Palace och Millwall och i divisionerna under så återfinns bland andra Brentford, Charlton, Dagenham & Redbridge (Dag & Red), Leyton Orient och Barnet.
England brukar kallas för fotbollens vagga. Det finns dokument som visar att det spelades en tidig variant av fotboll så tidigt som i slutet av 1100-talet. ”The Football Association” (F.A) bildades i London 1863 och är den äldsta fotbollsorganisationen i världen. Under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet tog fotbollens utveckling i London riktig fart och klubbar bildades till höger och vänster. Londons äldsta klubb som fortfarande existerar är Fulham, som bildades 1879. Arsenal (då Woolwich Arsenal) blev 12 år senare det första laget att bli professionellt och följdes sen av Millwall, Tottenham, Fulham och West Ham.
Säsongen 2009-10 var den mest framgångsrika någonsin för Londons fotbollslag, då tre av de fyra lagen som toppade ligan efter sista omgången var från London (Chelsea, Arsenal och Tottenham). Chelsea vann ligan senast (2009-10).
Arsenal är den mest framgångsrika klubben i London genom tiderna, de har vunnit den högsta divisionen 13 gånger, F.A cupen 10 gånger, Ligacupen två gånger och UEFA-cupen en gång. Chelsea och Tottenham har vunnit den högsta divisionen fyra respektive två gånger. Chelsea vann 2012, för första gången någonsin den mest prestigefyllda turneringen för europeiska klubblag, Champions League. Det är första gången någonsin ett Londonlag tar hem segern. Chelsea och Arsenal har tagit sig till final en gång var, och båda förlorade. Jämför med Liverpool som har vunnit Champions League hela fem gånger och Manchester United tre.
Arenorna
Wembley stadium är nationalarenan för engelska landslaget och ligger i nordvästra London. Här spelar det engelska landslaget sina hemmamatcher och här spelas även cupfinaler ochkvalmatcher till högre divisioner. Arsenals hemmaarena heter Emirates Stadium (hittas vid Holloway, Islington), Chelseas hemmaarena heter Stamford Bridge (Fulham Road)och Tottenham har White Hart Lane som hemmaarena (High Road, Tottenham), West Hams lag återfinns på Boleyn Ground (mer känt som Upton Park eftersom det är man hittar arenan). West Ham har nyligen fått tillåtelse att ta över den olympiska arenan efter OSi London 2012.(Inte helt klart ännu).Westham åkte ur Premier League inför 2012. Fulham spelar hemmamatcher på Craven Cottage och du får ta dig till Stevenage Road om du vill hitta arenan.
Notabelt är att Fulham ägs av Mohamed Al-Fayed som tidigare var ägare av köpcentret Harrods i London. Han var god vän med Michael Jackson och har planer på att upprätta en staty av honom utanför hemmaarenan Craven Cottage. Chelsea har också en rik ägare i Roman Abramovich som köpte klubben 2003 och har med hjälp av sin enorma förmögenhet fört upp Chelsea till det absoluta toppskiktet av världens klubblag.
Inga svenskar återfinns just nu i något av Londonlagen, men här kommer några kända namn som under åren spelat fotboll i en londonklubb: Anders Limpar, Stefan Schwarz, Rami Shaaban och Fredrik Ljungberg i Arsenal, Tomas Brolin i Crystal Palace, Erik Edman i Tottenham, Magnus Hedman i Chelsea, Martin Pringle och Mattias Svensson i Charlton och Björn Runström, David Elm och Fredrik Stoor i Fulham.
Fotbollens uppkomst
Engelsmännen är aldrig sena att påpeka att på deras öar skapades den moderna fotbollen någon gång under sent artonhundratal. Olika varianter av sporten har dock uppträtt över stora delar av världen under lång tid. I Sverige hade vi till exempel innan fotbollen som vi känner den idag slog igenom en egen variant som var ett slags blandning mellan engelska rugbyn och den fotboll som sedermera skulle överta denna variant och sätta upp nya regler. I just England börjades det experimenteras med mera strukturerade former av fotboll på internatskolorna på 1800-talet och under detta sekels senare del utformades den mer regelrätta fotbollen, som idag har utvecklats till världens största sport. ??Engelska FA, Football Association, bildades 1863. Kort därefter bildade rugbyn en egen förening och frigjorde sig för gott från sin nya kusin fotbollen. Den första landskampen spelades mellan Skottland och England, två länder som båda tillhör Storbritannien men representerar varsina landslag. Den välkända rivaliteten mellan England och Skottland fick här sin första fotbollsmässiga inramning, första ronden i deras långa och spända fotbollshistoria slutade mållöst, 0-0.
Var spelades första landskampen?
Under de närmaste årtiondena spred sig den nya och reglerade fotbollen som en löpeld över världen och allt fler länder bildade egna fotbollsförbund och mängder med klubblag sattes samman. Redan 1885 infördes professionella kontrakt i England och fyra år senare var det dags för den första upplagan av engelska ligan att spelas. Världens första nationella ligamästare blev Preston North End som gick obesegrad genom denna historiska fotbollssäsong och som fortfarande tillhör den relativa toppen i det engelska ligasystemet, idag i den näst högsta divisionen, The Championship.
Den första landskampen utanför fotbollens hemland spelades i Nordamerika, närmare bestämt i New Jersey, mellan USA och Kanada. Denna match gick av stapeln 1885 och Kanada slog tillbaka storebror USA med 1-0. Därefter dröjde det till 1901 innan Uruguay mötte Argentina i Sydamerikas första landskamp samt till året därpå innan Ungern och Österrike möttes i en landskamp, trots att de båda länderna vid denna period ingick i samma storland.
Trots att reglerna i grova drag har varit desamma sedan slutet av 1800-talet har justeringar gjort efterhand. Ett sådant exempel är att målvakten sedan ett antal år inte får ta upp bollen med händerna om en medspelare spelat bollen med fötterna till honom eller henne avsiktligt. Denna regel infördes under en period då antalet mål minskat under en tid, eftersom det var lätt för ett lag i ledningen att spela mycket defensivt och ständigt passa tillbaka till egen målvakt och på så vis fördröja spelet. Storleken på målburarna och minimi- respektive maxmått på spelplanen har också förändrats genom årtiondena. Idag gäller för planytan att den måste vara mellan 45 och 90 meter bred, samt 90 till 120 meter lång. Dock föreskriver det internationella regelverket att planen måste vara rektangulär, det kan alltså inte handla om en plan på 90×90 meter.
Länge tilldelades det vinnande laget i ligaspel och landslagsturneringar två poäng, medan oavgjort gav en poäng till vardera laget. Även är har den offensiva fotbollen främjats genom att införa trepoängssystem där det vinnande laget belönas med tre poäng i tabellen medan oavgjort fortfarande innebär en poäng. Försprånget blir på så vis större för de lag som lyckas göra mål och vinna matcher och det lönar sig inte lika bra att fegspela för en poäng. Olika varianter av förlängning i cupmatcher och utslagsfaser av mästerskap har prövats genom åren. Standard har varit att om lagen inte kunnat skiljas åt efter ordinarie matchtid om 2 x 45 minuter har två förlängningshalvlekar följt om 2 x 15 minuter. Man har i denna förlängning ibland tillämpat så kallat golden goal, alltså första målet vinner, silver goal, laget som leder efter första eller andra halvlek har segrat, eller en ren förlängning där båda förlängningshalvlekarna spelas klart och laget som leder har vunnit. Sedan 1970-talet avgörs matcherna i sista hand genom straffsparksläggning för att skilja lagen åt. Innan dess avgjordes matcher ofta genom något så märkligt som slantsingling. Något att minnas när man svär över att ens favoritlag åkt ur en turnering genom den ”slumpmässiga” straffsparksläggningen…
Det är inte bara regler och upplägg som förändrats inom fotboll utan även de ekonomiska intresserna. Exempelvis så började man ta betalt för biljetter till fotbollsmatcher och när lagen även fick fans så blev det populärt med att köpa klubbtröjor. Idag är fotbollen en miljardindustri.
Fotbollshistoria.se
Seriesystemet
Seriesystemet i England består överst av fyra proffsdivisioner, följt av fem nationella divisioner och därefter regionella divisioner. För samtliga serier gäller att det är möjligt att kvalificera sig för serien ovanför genom en hög placering i serien, medan en placering i botten medför degradering. Förutom engelska lag deltar även ett fåtal walesiska lag i det engelska seriesystemet. Den allra översta serien heter FA Premier League och har tjugo lag. Den bildades då de deltagande lagen bröt sig ur organisation för de övriga proffsserierna (The Football League) 1992 efter att slutit ett förmånligt sponsortsavtal. Under de fyra proffsserierna ligger först ytterligare en landsomfattande serie (Football Conference), därefter sker en uppdelning så den sjätte divisionen består av en nordlig och en sydlig serie.
Den sjunde divisionen består av tre serier, en sydöstlig (inklusive London), en sydlig (inklusive delar av Wales) samt en nordlig. Den åttonde kommer att bestå av sex serier från och med säsongen 2006-2007, en nordlig och en sydlig för varje serie i den sjunde divisionen. Den nionde divisionen kommer att bestå av tolv serier, två för varje serie i åttonde divisionen. Därefter följer regionala serier.
Wikipedia.com

Fotbollshuliganismen växte fram i Storbritannien
Begreppet huligan används i Sverige synonymt med ligist om bråkiga ungdomar. Det är hämtat från engelskans hooligan, som i sin tur tros ha sitt ursprung i en irländsk 1800-talssång om en våldsam familj som hette just Hooligan. I dag förknippas ordet oftast med fotbollssupportrar som bråkar i samband med matcher. Den moderna fotbollshuliganismen växte fram i Storbritannien när fotbollen blev mer professionell efter andra världskriget. Supportrarna behövdes inte längre i lagens verksamhet utan hänvisades till läktaren. Samhörigheten med lagen minskade och bråk uppstod allt oftare under matcherna. Problemen spred sig över Europa.
En av de värsta incidenterna inträffade på Heyselstadion i Bryssel under Europacupfinalen 1985. 39 personer dog och 400 skadades när en läktare rasade i samband med att Liverpools och Juventus supportrar attackerade varandra.
Ett växande problem utgörs också av så kallade huliganfirmor, som ofta har uppgörelser utanför fotbollsarenorna. Ett bråk i Stockholm år 2002 mellan Firman Boys, som håller på AIK, och Wisemen, som håller på IFK Göteborg, resulterade i att en person dog.
Oroligheter i samband med fotboll är dock inget nytt fenomen. Ett slags huliganism förekom i England redan på 1200-talet, då man spelade en våldsam variant av fotboll som kallades för mobfootball. Bollen (gjord av tygtrasor) symboliserade ett avhugget danskt huvud, och spelet skulle påminna om engelsmännens seger över danskarna på 1000-talet. Stora grupper av människor drog fram genom London och sparkade bollen fram och tillbaka till varandra. På order av kungen förbjöds dock mobfootball år 1314. Men fotbollssporten levde kvar bland engelsmännen och utvecklades till det spel vi ser i dag.
Det fanns även huliganer i antikens Konstantinopel, under 400–500-talen e Kr. Men här var det inte fotboll utan hästkapplöpning som framkallade bråken. Ursprungligen tävlade fyra lag, de röda, vita, gröna och blå, på olika platser i det romerska riket. Vart och ett av lagen hade supportrar som hejade på dem. Det var i första hand de i Konstantinopel som utvecklades till ett slags huliganer. Ofta uppstod bråken efter att kapplöpningarna slutat för dagen. Historieskrivaren Prokopios berättar i Hemlig historia om de överfall och bråk som det blåa laget ställde till med, och om kejsar Justinianus relation till de blå, som han sponsrade. År 532 kulminerade oroligheterna i Nikaupproret, vilket började som ett bråk mellan blå och gröna anhängare men som snabbt spred sig i staden. 30?000 människor ska ha dödats och kejsar Justinianus var nära att behöva avsäga sig tronen och fly.
– Martin Wingren