Boende i London för studenter

Jun 10, 2020 by

Share Button

Att komma till London som student lär vara bland det roligaste man kan göra. Med bra planering och rätt inställning kommer dina år flyga förbi, och du kommer tillbaka (eller stannar) med otroligt mycket i bagaget. Bland det första du bör fokusera på när du har kommit in på en skola är att skaffa ett hem.

 

Glöm inte att bli medlem i vår studentgrupp på Facebook: Student i London/Storbritannien

 

Priserna varierar väldigt mycket beroende på var du vill bo.  Ju längre ut du bor, desto billigare, med undantag för de finare förorterna. Nedan kan du se hur London är uppdelat i zoner.

Tänk på att det är väldigt långt mellan västra och östra London samt södra och norra så se till att hitta boende nära ditt universitet för att undvika höga kostnader för åkkort samt långa tider i trafiken. Här kan du läsa mer om genomsnittliga priser

Här kan du läsa våra Frequently Asked Questions om Boende i London

Ditt universitet borde erbjuda platser i skolans egna studentkorridorer där priserna är lite lägre, men du kan även söka andra fristående studentbostäder där priserna ligger från ungefär £182/vecka (2020). Att leta på nätet och på skolans anslagstavla kan alltid vara en bra början om du inte vill söka studentboende.

Du kan räkna ut genomsnittliga Londonpriser här (hemsida av The Mayor of London).

 

 

 

 

Hitta online

Kolla in sidor som www.spareroom.co.uk , www.idealflatmate.co.uk och www.rightmove.co.uk för att hitta flatmates.

Du kan ställa in att du letar efter andra studenter.

Oftast hyrs Sparerooms rum/lägenheter/hus ut privat och inte genom en agency. Möblerade eller omöblerade. Kontakta annonsören och arrangera en visning. Räkningar är ibland inkluderade i hyran. Se upp för lurendrejerier och betala aldrig pengar i förskott. Man kan hitta riktigt bra deals men är det för bra för att vara sant, så se upp. Hittar du inte boende genom skolan eller online så är det rekommenderat att gå genom en agency.

Du kan även hitta på vårt Boendeforum på Facebook 

 

Gå genom agency

Att gå genom en agency kan vara tryggt. De hjälper er att hitta lägenhet, visar er lägenheter och signar kontrakt. Sedan juni 2019 tar de inte heller längre en admin fee som sparar er tusentalskronor.

Det krävs en deposition, i de flesta fallen även en Guarantor (en garant/god man med fast inkomst som kan stå för dig ifall det skulle hända att du inte kan betala hyran) och oftast en månads hyra i förskott. I vissa fall vill de ha sex månaders förskottsbetalning. Tänk alltid på att ni måste skydda er deposition genom ett Deposit-scheme.

 

Bra lägenheter går snabbt, håll dig uppdaterad och lägg ett bud snabbt. Tänk på att om du hyr en lägenhet på egen hand, ansvarar du själv för installation och betalning av alla tillkommande räkningar. Som student betalar du inte Council tax, kommunalskatt.

 

Jag behöver skaffa en borgensman/guarantor för att hyra lägenhet

Borgen är ett löfte om att ansvara för att hyresgästen fullgör sina skyldigheter gentemot hyresvärden. Den som går i borgen kallas borgensman. … Den borgensförbindelse som tecknas i samband med ett hyresavtal omfattar bland annat hyra, misskötsel, skadestånd, inkassokostnader och kostnader för eventuell avhysning. I storbritannien kallar vi det Guarantor och det kan vara exempelvis en förälder eller någon annan med stabil inkomst. Om ni inte har någon som kan agera Guarantor kan ni få hjälp att hitta en borgensman i London här.

 

 

Council tax

Vad council taxen är fluktuerar beroende på fastighet och område. Som sagt, du behöver inte betala som student men kan vara bra att veta vad det är då du börjar betala direkt du slutar studera. Räkningen kommer varje månad eller årsvis, beroende på vad man väljer. Bor du med folk som arbetar kommer de behöva betala council tax ändå, trots att du slipper, tänk på detta!

Läs mer om Council tax här!

 

Räkningar

På många studentboenden ingår räkningar som generellt är wifi, el, gas, vatten och TV licence. Om de inte ingår kan man räkna med allt från £50 – £250 beroende på hur många man delar med. Ju fler desto billigare. Att betala räkningar fungerar annorlunda i Storbritannien beroende på vart du bor, och vem din hyresvärd är. Hyresvärden kan själv avgöra hur han eller hon vill att hyresgäster ska betala gas och elektricitet. Gas och elektricitet betalas ibland som Pay as you Go, det vill säga, du går till närmaste lokala butik och laddar på kort som du sedan stoppar tillbaka in kortläsaren som du har i köket. Sedan laddar du på när du märker att pengarna sinar. Tar pengarna slut, så har du tillgång till extra ”emergency credit” eller så får du helt enkelt duscha kallt.

 

Studenterbjudanden

Som student kan du ta del av många events, erbjudanden och rabatter. Många butiker såsom Topshop och Miss Selfridges har 20% rabatt för studenter. Många matkedjor har liknande erbjudanden. Kolla på vad som gäller för ditt universitet. En bra sida är: http://www.nus.org.uk/en/NUS-Extra/.

 

Exempel på studentboenden:

http://www.unite-students.com/

http://www.studenthousing.lon.ac.uk/

 

Kolla in Studentbloggen

Denna blogg är inte uppdaterad på ett bra tag och vi söker nu någon som skulle vara intresserad av att blogga på vår studentblogg hello@londonsvenskar.com