Vad händer nu? Brexit, EU Settlement Scheme och det nya poängsystemet
Jack Finnigan /Unsplash
Storbritannien har formellt lämnat EU.
Vi befinner oss i en övergångsperiod fram till den 31 december 2020, medan EU och Storbritannien förhandlar om deras framtida relation. Under övergångsperioden fortsätter fri rörlighet vilket innebär att EU / EES-medborgare fortfarande kommer att kunna flytta till Storbritannien fram till den 31 december 2020. Tidsramen för att ansöka om EU-Settlement Scheme för att få stanna i Storbritannien är den 30 juni 2021.
Hur söker jag Settled Status vs Pre Settled Status för att kunna få stanna?
För att få stanna i Storbritannien måste vi som svenskar söka någon form av det såkallade Settlement Status:
Settled Status om vi varit här mer än 5 år eller Pre-Settled Status om vi varit här under 5 år.
Ni som funderar på att flytta hit måste göra det innan 31 December 2020 för att kunna söka. Efter det datumet kommer svenska medborgare inte längre ha rätt att bo och arbeta i Storbritannien utan att ha sökt visum.
Här kan du läsa om hur du söker Settlement Status i UK.
Vad har hänt hittills?
In i det längsta hoppades de flesta EU/EEA bor i Storbritannien att Brexit skulle kunna undvikas, 31 januari 2020 blev det dock verklighet; UK lämnade EU. Brexit är komplicerat och kommer beröra många olika områden såsom ekonomi, handelsavtal, politiska allianser och mycket mer. Vare sig du är privatperson, egenföretagare eller anställd så kan du läsa mer här:
Settlement Status vid bosättning innan 31 december 2020
Varesig du bott här i 30 år eller 6 månader så måste vi svenskar som bor här söka till EU Settlement Scheme innan 30 juni 2021. Alla bör göra detta oavsett om du är gift med en brittisk partner, har brittiska barn, är minderårig eller om du har bott här sedan innan Sverige gick med i EU.
Alla som är bosatta i UK innan 31 december 2020 kvalificerar till att få söka EU Settlement, dvs allt som krävs är att vara EU/EEA medborgare eller partner/barn till en EEA/EU medborgare, fysiskt närvarande och att man inte har begått några allvarligare brott eller terrorism.
Så om du studerat, jobbat som au pair eller varit hemma med dina barn är oviktigt, alla kvalificerar.
Mer än 5 år: De som har varit här i mer än 5 år får Settled Status (om du kan bevisa att du varit här och inte varit utanför UK i mer än 6 månader under varje 12 månaders period). Settled Status innebär att du får stanna Indefintely. Ända som kan ändra detta är om du är borta ifrån UK i mer än 5 år i rad efter du fått statusen.
Mindre än 5 år: De som varit här mindre än 5 år får Pre-Settled Status. När du sedan bott i UK i 5 år så måste du ansöka om att få Settled Status, du måste göra din renewal application innan din deadline för Pre-Settled Status löper ut samt med Pre-Settled Status så kan du endast vara frånvarande från UK i max två år (24 månader under dessa fem år).
Att få din status kommer att bevisa din rätt till:
- att få stanna i Storbritannien i mer än 3 månader
- att få arbeta
- att få studera
- använda NHS
- kräva statspensionen
- hyra ett boende
Ansökan:
Steg 1 sker via EU Exit: ID document check, en app som laddas ner på nyare Androids eller iPhones. Där tar man kort på sitt pass, scannar chippet i passet, fyller i mobilnummer och email samt scannar och tar ett ansiktsfoto likt ett för ditt pass.
Steg 2 har fem sektioner med mest “ja eller nej” frågor samt kring National Insurance Number och adress.
De som har jobbat kan bevisa att de varit här med sitt National Insurance Number, payslips, P45 och P60.
De som inte jobbat kan visa det via bank statements, council tax bills, school och GP records.
Artikelförfattaren har hjälpt ett antal hemlösa att få Settled Status så ingen behöver vara orolig men ju mindre bevis man har så kan man få ta sig några funderare på vad som kan användas som bevis och eventuellt behöva ta hjälp av någon immigration advisor eller organisation som Settled eller Citizens Advice Bureau. Oftast ser systemet ens närvaro och kan ge beslut automatiskt, men studenter, self-employed och de som varit hemma med barn brukar få ladda upp mer bevis.
Såhär söker du till Settlement Status UK
Kan jag ha bott i UK endast 1 dag innan 31 december för att få Pre-settled status?
Du måste ha anlänt i UK innan 23:00 den 31 december för att kvalificera till Settlement Status. Du måste kunna bevisa att du bott här, vad som räknas som bevis kan du läsa mer om här.
Men jag har Indefinite Leave to Remain (ILR)?
Läs mer om ILR här https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/if-you-have-permanent-residence-or-indefinite-leave-to-remain
https://settled.org.uk/en/my-circumstances/older-people-settled-status-information/
Vad händer om jag vill flytta till UK efter 1 januari 2021?
UK kommer inte att tillåta migration till UK för lågavlönade och/eller lågutbildade. Istället har de infört ett poängsystem där man måste få mer än 70 poäng baserat på 9 olika poängkategorier, dock är 3 kategorier obligatoriska så trots att man kanske får 90 poäng så kommer man nekas visa om man missar en till tre av de obligatoriska poängen.
Det kommer bli näst intill omöjligt att komma hit för att jobba i affär, restaurang, pub, osv. Så är dina drömmar att flytta till UK/London så är bästa rådet just nu att flytta hit innan 31 december 2020.
Efter detta datum gäller det ovanstående poängsystemen: Klarar du poängkraven så kommer både du och din arbetsgivare få betala ansökningsavgifter.
Avgifterna för ansökan om visum kan ni hitta här:
Home Office immigration and nationality fees: 20 February 2020
Kommer jag kunna studera i UK under 2021?
Studenter kommer delvis att behöva poäng men godkänd educational sponsor ersätter en del kategorier samt bevis på försörjning under studietiden ersätter andra. Studenter utanför EU/EEA får i dagsläget endast jobba 16 timmar i veckan, det är inte helt klart hur det blir med poäng, avgifter, ansökan och antal tillåtna jobbtimmar i veckan under det nya systemet, uppdateringar kommer att ske. Här kan ni läsa mer om det:
International Students and graduates
Hur länge kan jag stanna i UK utan att söka visum?
EU-, EES- och schweiziska medborgare och andra medborgare som inte är visum behöver inte visum för att resa till Storbritannien när de besöker Storbritannien i upp till sex månader. Alla migranter som vill komma in i Storbritannien av andra skäl (som arbete eller studier) måste ansöka om godkännande i förväg.
Besöka UK efter 1 januari 2021 om du är EU medborgare:
Irländska medborgare kommer att fortsätta att kunna komma in och bo i Storbritannien som de gör nu.
EU-, EES- och schweiziska medborgare kommer att fortsätta att kunna resa till Storbritannien för semester eller korta resor utan visum. Du kommer att kunna korsa den brittiska gränsen med ett giltigt pass som ska gälla hela tiden du är i Storbritannien. Alltså måste passet vara giltigt minst 6 månadernär du anländer.
Du kommer inte att kunna använda ett nationellt ID-kort för att komma in i Storbritannien från och med den 1 oktober 2021 om du inte:
- har ett tillstånd under EU Settlement Scheme
- EU Settlement Scheme family permit
- frontier worker permit
- S2 Healthcare Visitor
- Swiss Service Provider
Vad händer med alla svenska au pairer?
Det är tyvärr dåliga nyheter för den populära kategorin svenska au-pairer i UK.
Det finns en kategori i visumansökan som heter Youth Mobility Scheme, detta gäller personer mellan 18-30 år från följande länder:
- Australia, Canada, Hong Kong, Japan, Monaco, New Zealand, Republic of Korea, San Marino, Taiwan
Dessa länder har tidigare varit under denna kategori och kraven är att de har minst £2530 på sitt konto när de anländer. De får endast stanna i 24 månader. Om Sverige eller andra EU länder kommer läggas till på denna lista är ännu oklart.
https://www.gov.uk/youth-mobility/eligibility
Viktiga datum:
31 januari 2020 datumet som UK lämnade EU
31 december 2020 sista datumet man måste ha flyttat till UK innan för att få ansöka via EU Settlement Scheme
1 januari 2021 datumet som UK’s nya immigration points system kommer att gälla för flytt till UK
30 juni 2021 sista datumet de bosatta i UK innan 31 december 2020 kan ansöka till EU Settlement Scheme. Har du inte sökt Settlement status så får du alltså inte jobba eller bo i UK efter den 30 juni 2021
1 oktober 2021 Du kommer inte längre att kunna använda ett nationellt ID-kort för att komma in i Storbritannien om du inte har Settlement Status.
Viktiga länkar:
Det finns nya regler för företag och medborgare från och med den 1 januari 2021
Svenska ambassadens senaste uppdateringar kring Brexit
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/united-kingdom-london/current/united-kingdom-and-the-eu/
Hur fungerar det nya poängsystemet?
https://www.gov.uk/guidance/new-immigration-system-what-you-need-to-know
Organisationer
Here for Good och Settled hjälper ofta till med frågor eller var man kan få hjälp om ditt fall är lite mer komplicerat https://www.hereforgoodlaw.org/ https://settled.org.uk/en/
Svenska organisationer
Svenska organisationer i London och Storbritannien
Video
En steg för steg video om hur man ansöker till EU Settlement Scheme
Här är mer information om du söker för familjen:
*Notera att alla EU/EEA bor som flyttat inom EU/EEA under Freedom of Movement regeln hamnar i kategorin ekonomisk migrant. EU/EEA studenter har tidigare räknats in i Freedom of Movement och ekonomisk migrant, från och med 1 januari 2021 så kommer det bli separata immigrationsregler för studenter. Detsamma kommer gälla immigration för partners, tidigare kunde man flytta via Freedom of Movement som en EU/EEA bo till en brittisk partner, i framtiden kommer den brittiska partnern att behöva sponsra EU/EEA partners.