Vad händer nu? Brexit, EU Settlement Scheme och det nya poängsystemet

Sep 2, 2020 by

Share Button

Denna artikel uppdaterades senast 2 juli 2020.

 

Storbritannien har nu formellt lämnat EU.

Vi befinner oss nu i en övergångsperiod fram till den 31 december 2020, medan EU och Storbritannien förhandlar om deras framtida relation. Under övergångsperioden fortsätter fri rörlighet vilket innebär att EU / EES-medborgare fortfarande kommer att kunna flytta till Storbritannien fram till den 31 december 2020. Tidsramen för att ansöka om EU-Settlement Scheme för att få stanna i Storbritannien är den 30 juni 2021.

 

Applications to the EU Settlement Scheme continue to be processed by Home Office. However, some support services and application routes have temporarily changed and might take longer time than usual. Application deadline is 30 June 2021.

https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families

 

 

Settled Status vs Pre Settled Status

För att få stanna i Storbritannien måste vi som svenskar söka Settled Status (om vi varit här mer än 5 år) eller Pre-Settled Status om vi varit här under 5 år. Ni som funderar på att flytta hit måste göra det innan 31 December 2020 för att kunna söka. Efter det kommer det bli svårare att flytta fritt till Storbritannien.

Liksom samhället generellt så har även UK’s Home Office påverkats av pandemin och lockdown. Just nu sker lite ändringar om hur man kan söka Settlement Status och hur man kan kontakta EU Settlement Resolution Centre.

Du kan inte längre posta in ditt pass utan måste lyckas scanna det/ta bild för att kunna ansöka. Ansökningar tar också längre tid just nu under denna period.

Vid problem med påbörjad ansökan eller frågor hur man söker så går det inte längre att ringa, telefoncentret har stängt ner. Istället så får du kontakta dem online på denna webbsida  https://eu-settled-status-enquiries.service.gov.uk/start

 

Sökt och väntar på svar

Logga regelbundet in på er sida för att kolla så att de inte behöver mer bevis eller svar på frågor. Om det står att de inte hittar din ansökan kontakta dem omedelbart då möjligheten finns att din ansökan gått ut eller att det blivit något fel i ansökan. Pass och födelsedatum samt en text/kod till din mobil eller email krävs när du loggar in här https://apply-for-eu-settled-status.homeoffice.gov.uk/product-select

Prenumerera på Home Office Newsletter om EU Settlement Scheme för senaste nyheter och uppdateringar här https://gov.smartwebportal.co.uk/homeoffice/public/webform.asp?id=67&id2=627DF7

 

Informationen nedan är senast uppdaterad: Juli 2020

Text: Eva Jonsson för LondonSwedes.com

Följ vårt forum för mer information och svar på era frågor:

https://www.facebook.com/groups/londonsvenska/

 

Viktiga datum framöver:

31sta januari 2020 datumet som UK lämnade EU
31sta december 2020 sista datumet man måste ha flyttat till UK innan för att få ansöka via EU Settlement Scheme
1sta januari 2021 datumet som UK’s nya immigration points system kommer att gälla för flytt till UK
30de juni 2021 sista datumet de bosatta i UK innan 31sta december 2020 kan ansöka till EU Settlement Scheme.

 

Det är värt att ansöka om att bo i Storbritannien redan nu. Efter den 31 december 2020 kan du bli ombedd att bevisa din rätt att göra saker som att få ett jobb eller använda NHS så vänta inte även om du kan söka fram tills juni 2021.

Brexit, settled status

Vad har hänt hittills?

In i det längsta hoppades de flesta EU/EEA bor i Storbritannien att Brexit skulle kunna undvikas, 31sta januari 2020 blev det dock verklighet; UK lämnade EU. Brexit är komplicerat och kommer beröra många olika områden såsom ekonomi, handelsavtal, politiska allianser och mycket mer. Mellan 1sta februari 2020 och 31sta December 2020 så är UK lite som en vasallstat, dvs en politiskt sett så har UK lämnat EU men så gott som alla avtal mellan UK och EU kommer att gälla året ut, men som i en lydstat så har UK inget att saga till om. Praktiskt sett betyder det att sågott som ingenting kommer ändra sig för oss som bor här och de som vill flytta hit förrän tidigast 1sta januari 2021, så allt ni vet, alla tips ni läst och alla regler för inresa, jobb, hyresmarknaden, osv gäller tills 31sta december 2020. Låt ingen säga något annat, stå på er vare sig det är en brittisk , svensk eller annan EU/EEA byråkrat som missuppfattat vad som gäller.

 

Men sen då? En del områden är ganska klara och lätta att få grepp om redan nu, andra kommer ta flera år att reda ut. Denna artikel kommer endast inrikta sig på immigrationsregler för ekonomiska migranter* som redan bor här innan 31sta december 2020 och för de som vill flytta hit efter 1sta januari 2021.

Settlement Status vid bosättning innan 31sta december 2020

Så vi som redan bor här innan 31sta december 2020 vad kan vi göra? Vad bör vi göra? Måste vi göra något? Det vi måste göra är att ansöka till EU Settlement Scheme innan 30de juni 2021. Alla bör göra detta oavsett om du är gift med en brittisk partner, har brittiska barn, är minderårig eller om du har bott här sedan innan Sverige gick med i EU. Absolut INGEN får automatisk status pga giftermål och/eller brittiska barn, detta är inget skydd, fixa någon sorts status.

Alla som är bosatta i UK innan 31sta december 2020 kvalificerar till att få söka EU Settlement, dvs allt som krävs är att vara EU/EEA medborgare eller partner/barn till en EEA/EU medborgare, fysiskt närvarande och att man inte har begått några allvarligare brott eller terrorism. Så om du bara studerat, jobbat som au pair eller varit hemma med dina barn är oviktigt, alla kvalificerar. De som har varit här i mer än 5 år får Settled Status och få därmed stanna Indefintely så länge som de inte är borta från UK i mer än 5 år. De med mindre än 5 år får Pre-Settled Status, när du sedan bott i UK i 5 år så måste du ansöka om att få Settled Status, du måste göra din renewal application innan din deadline för Pre-Settled Status löper ut samt med Pre-Settled Status så kan du endast vara frånvarande från UK i tv frånvarande från UK i två år.

 

Att få din status kommer att bevisa din rätt till:

  • att få stanna i Storbritannien i mer än 3 månader
  • att få arbeta
  • att få studera
  • använda NHS
  • kräva statspensionen
  • hyra ett boende

 

Ansökan är väldigt straight forward, steg 1 sker via EU Exit: ID document check, en app som laddas ner på nyare Androids eller iPhones. Där tar man kort på sitt pass, scannar chippet i passet, fyller i mobilnummer och email samt scannar och tar ett ansiktsfoto likt ett för ditt pass. Utan smartphone så måste man istället skicka in sitt pass till Home Office. Steg 2 har fem sektioner med mest “ja eller nej” frågor samt kring National Insurance Number och adress. 

De som har jobbat kan bevisa att de varit här med sitt National Insurance Number, payslips, P45 och P60. 

De som inte jobbat kan visa det via bank statements, council tax bills, school och GP records.

Artikelförfattaren har hjälpt ett antal hemlösa att få Settled Status så ingen behöver vara orolig men ju mindre bevis man har så kan man få ta sig några funderare på vad som kan användas som bevis och eventuellt behöva ta hjälp av någon immigration advisor eller organisation som Settled eller Citizens Advice Bureau. Oftast ser systemet ens närvaro och kan ge beslut automatiskt, men studenter, self-employed och de som varit hemma med barn brukar få ladda upp mer bevis.

 

Kan jag ha bott i UK endast 1 dag innan 31 December för att få Pre-settled status?

Du måste kunna bevisa att du bott här, så att ha flygit över och sovit på någons soffa över nyårafton 31 december- 1 januari räcker inte – du kan läsa mer om det här.

Men jag har Indefinite Leave to Remain (ILR)?

I teorin kan de som har Indefinite Leave to Remain (ILR) falla tillbaka på den statusen men i praktiken rekommenderar jag ingen att falla tillbaka på en status som de inte har använt sig av sedan 1994. Många har diskriminerats mot pga. personal på bank, jobb och mäklare inte känner igen stämpeln. Sedan är det svårt att bevisa att den fortfarande är giltig speciellt inte om ens UK bosättning har haft avbrott, alla bevis och pass inte har sparats samt om du inte har sparat tillräckligt med bevis på obruten vistelse mellan datumet du fick din status och nu. Passet med stämpeln och alla pass emellan till ditt nuvarande bör stämplas ihop.

Ni kan då göra två saker: söka EU Settlement eller göra en Windrush application om ni kom innan 31sta Dec 1988. MEN ha inte övertro på Windrush application, det de gör är hjälper er att samla ihop bevis, har ni inte behållit något bevis och aldrig jobbat, haft bidrag sällan gått till doktor osv så kan de inte utföra mirakel det måste finnas något sorts bevis. Finns det bevis så kommer ni få gå till posten och lämna biometriska uppgifter som foto och fingeravtryck och ni får ett biometriskt ID kort med texten No Time Limit, detta måste ni ha med er överallt.

Läs mer om ILR här https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/if-you-have-permanent-residence-or-indefinite-leave-to-remain

https://settled.org.uk/en/my-circumstances/older-people-settled-status-information/

 

Vad händer om jag vill flytta till UK efter 1sta januari 2021?

Denna vecka publicerade UK sina planer på hur migration till UK kommer se ut 1sta januari 2021, EU/EEA medborgare kommer inte få någon förtur utan alla nationaliteter kommer behandlas lika. Planerna på ett European Temporary Leave visa för unskilled EU/EEA labour har helt avskrivits. UK kommer inte att tillåta migration till UK för lågavlönade och/eller lågutbildade. Istället kommer de införa ett poängsystem där man måste få mer än 70 poäng baserat på 9 olika poängkategorier, dock är 3 kategorier obligatoriska så trots att man kanske får 90 poäng så kommer man nekas visa om man missar en till tre av de obligatoriska poängen. 

Så på klarspråk om detta inte ändras så kommer det bli mycket svårare att ifrån Sverige komma hit för att jobba i affär, restaurang, pub, osv. Så är dina drömmar att flytta till UK/London så är bästa rådet just nu att flytta hit innan 31sta december 2020.

Efter detta datum gäller det ovanstående poängsystemen: Klarar du poängkraven så kommer både du och din arbetsgivare få betala ansökningsavgifter, avgifterna för ansökan är inte helt klara ännu men med nuvarande avgifter som guide så lär de ligga på mellan £1000-3000. Ansökan kommer ske online med biometri via smartphones.

Studenter kommer delvis att behöva poäng men godkänd educational sponsor ersätter en del kategorier samt bevis på försörjning under studietiden ersätter andra. Studenter utanför EU/EEA får i dagsläget endast jobba 16 timmar i veckan, det är inte helt klart hur det blir med poäng, avgifter, ansökan och antal tillåtna jobbtimmar i veckan under det nya systemet, uppdateringar kommer att ske.

 

Vad händer med alla svenska au pairer?

För au pairer är det lite vanskligare, just nu och i det nya poängsystemet så finns det just nu en kategori som heter Youth Mobility, au pairer från icke EU/EEA länder kommer just nu från den kategorin. Men det är endast 8 länder som har avtal om Youth Mobility och dessa är inte Sverige eller något annat EU/EEA land just nu. Samt även om de tillåter fler länder i den kategorin så är har den kategorin en max kvota på 20,000 ansökande och Home Office har i veckan sagt att de inte tänket utöka den kvoten så även om fler länder får söka så finns det inte tillräckligt med platser. 

Vi och många au pair agenturer samt små företagare i hela UK är otroligt missnöjda med dessa nyheter och vi hoppas att vi kan kampanja fram högre kvoter eller lägre krav men vill ni flytta hit försök att göra det innan 31sta december 2020. Om/när det blir ändringar kommer vi uppdatera artikeln, detta är korrekt vid publicering februari 2020.

Mer om UK’s nya poängsystem finns att läsa här https://www.gov.uk/government/publications/the-uks-points-based-immigration-system-policy-statement/the-uks-points-based-immigration-system-policy-statement#fn:2

 

Melker Dahlstrand

Hur söker man Settled Status och Pre-Settled Status?

Läs mer om EU Settlement här https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families

En steg för steg video om hur man ansöker till EU Settlement Scheme

Här är mer information om du söker för familjen:

https://youtu.be/2CMEhJ4Ox5s

 

Organisationer

Here for Good och Settled hjälper ofta till med frågor eller var man kan få hjälp om ditt fall är lite mer komplicerat  https://www.hereforgoodlaw.org/   https://settled.org.uk/en/

 

Håll även koll på Svenska organisationer i London och Storbritannien

 

 

*Notera att alla EU/EEA bor som flyttat inom EU/EEA under Freedom of Movement regeln hamnar i kategorin ekonomisk migrant. EU/EEA studenter har tidigare räknats in i Freedom of Movement och ekonomisk migrant, från och med 1sta januari 2021 så kommer det bli separata immigrationsregler för studenter. Detsamma kommer gälla immigration för partners, tidigare kunde man flytta via Freedom of Movement som en EU/EEA bo till en brittisk partner, i framtiden kommer den brittiska partnern att behöva sponsra EU/EEA partners.