Flytta till Storbritannien efter Brexit: EU Settlement Scheme och det nya poängsystemet

May 29, 2024 by

Share Button

Foto: Kate Krivanec via Unsplash

 

Storbritannien lämnade EU 2020. Nu har några år gått sedan Brexit och att flytta till Storbritannien är som de flesta vet inte lika enkelt som det en gång var. Denna artikel går igenom EU Settlement Scheme och det nya poängsystemet för att söka visum.

 

 

Vad har hänt hittills?

Brexit är komplicerat och kommer beröra många olika områden såsom ekonomi, handelsavtal, politiska allianser och mycket mer. Vare sig du är privatperson, egenföretagare eller anställd så kan du läsa mer här.

 

Settlement status vid bosättning innan 31 december 2020

För att få stanna i Storbritannien sökte svenskar som redan bodde här någon form av så kallad settlement status:

 

Settled status om man varit här mer än 5 år eller pre-settled status om man varit här under 5 år.

31 December 2020 var sista datumet för att kunna söka, men om du har pre-settled status kan du efter att ha bott i Storbritannien i 5 år söka settled status. Processen för båda status är likadan, mer om det nedan.

 

Varesig man bott här i 30 år eller 6 månader var svenskar som bodde här tvungna att söka till EU Settlement Scheme innan 30 juni 2021. Alla som var bosatta i Storbritannien innan 31 december 2020 kvalificerar till att få söka EU Settlement, dvs allt som krävs är att vara EU/EEA medborgare eller partner/barn till en EEA/EU medborgare, fysiskt närvarande och att man inte har begått några allvarligare brott eller terrorism.

 

Så om du studerat, jobbat som au pair eller varit hemma med dina barn är oviktigt, alla kvalificerar.

 

Mer än 5 år: De som har varit här i mer än 5 år får settled status (om du kan bevisa att du varit här och inte varit utanför Storbritannien i mer än 6 månader under varje 12 månaders period). Settled status innebär att du får stanna för all framtid. Det ända som kan ändra detta är om du är borta ifrån Storbritannien i mer än 5 år i rad efter du fått statusen.

 

Mindre än 5 år: De som varit här mindre än 5 år får pre-settled status. När du sedan bott i Storbritannien i 5 år så måste du ansöka om att få settled status, du måste göra din renewal application innan din deadline för pre-settled status löper ut samt med pre-settled status så kan du endast vara frånvarande från Storbritannien i max två år (24 månader under dessa fem år). 

 

Din status bevisar din rätt till:

  • att få stanna i Storbritannien i mer än 6 månader
  • att få arbeta
  • att få studera
  • använda NHS
  • kräva statspensionen
  • hyra ett boende

 

Ansökan:

 

Steg 1 sker via EU Exit: ID document check, en app som laddas ner på nyare Androids eller iPhones. Där tar man kort på sitt pass, scannar chippet i passet, fyller i mobilnummer och email samt scannar och tar ett ansiktsfoto likt ett för ditt pass.

Steg 2 har fem sektioner med mest “ja eller nej” frågor samt kring National Insurance Number och adress. 

De som har jobbat kan bevisa att de varit här med sitt National Insurance Number, payslips, P45 och P60. 

De som inte jobbat kan visa det via bank statements, council tax bills, school och GP records.

Artikelförfattaren har hjälpt ett antal hemlösa att få settled status så ingen behöver vara orolig men ju mindre bevis man har så kan man få ta sig några funderare på vad som kan användas som bevis och eventuellt behöva ta hjälp av någon immigration advisor eller organisation som Settled eller Citizens Advice Bureau. Oftast ser systemet ens närvaro och kan ge beslut automatiskt, men studenter, self-employed och de som varit hemma med barn brukar få ladda upp mer bevis.

Såhär söker du till Settlement Status UK

 

Hur byter jag från pre-settled till settled status?

När du bott i Storbritannien i fem år kan du ansöka om settled status. Det är gratis att ansöka. Om du inte byter från pre-settled status förlängs din pre-settled status med två år innan den går ut. Man får mejl om detta, och man kan kolla sitt UKVI konto.

 

Du måste söka om settled status precis som du sökte om pre-settled status:

  • Bevisa din identitet
  • Ge bevis på att du bott i Storbritannien i fem år i rad, “continuous residence”
  • Ge bevis på att du har en relation till en familjemedlem, ifall din pre-settled status var baserad på den relationen

 

Läs mer om hur du går till väga och byter på Gov.uk.

 

Visum, poängsystem – hur flyttar jag till Storbritannien idag, efter 1 januari 2021?

Storbritannien tillåter inte migration till landet för lågavlönade och/eller lågutbildade. Istället har det införts ett poängsystem för visum, där man måste få mer än 70 poäng baserat på 9 olika poängkategorier, dock är 3 kategorier obligatoriska så trots att man kanske får 90 poäng så kommer man nekas visa om man missar en till tre av de obligatoriska poängen. 

 

Källa: Gov.uk

 

Det är näst intill omöjligt att komma hit för att jobba i affär, restaurang, pub, osv. Efter detta datum gäller det ovanstående poängsystemen. Klarar du poängkraven kommer både du och din arbetsgivare få betala ansökningsavgifter.

 

Avgifterna för ansökan om visum kan ni hitta här:

Home Office immigration and nationality fees: 20 February 2020

 

Kan jag kunna studera i Storbritannien efter Brexit?

Studenter kommer delvis att behöva poäng men godkänd educational sponsor ersätter en del kategorier samt bevis på försörjning under studietiden ersätter andra. Studenter utanför EU/EEA får i dagsläget endast jobba 16 timmar i veckan, det är inte helt klart hur det blir med poäng, avgifter, ansökan och antal tillåtna jobbtimmar i veckan under det nya systemet, uppdateringar kommer att ske. Här kan man läsa mer om det: 

International students and graduates

 

Hur länge kan jag stanna i Storbritannien utan att söka visum?

EU-, EES- och schweiziska medborgare och andra medborgare som inte är visum behöver inte visum för att resa till Storbritannien när de besöker Storbritannien i upp till sex månader. Alla migranter som vill komma in i Storbritannien av andra skäl (som arbete eller studier) måste ansöka om godkännande i förväg.

 

Besöka Storbritannien efter 1 januari 2021 om du är EU medborgare:

Irländska medborgare kommer att fortsätta att kunna komma in och bo i Storbritannien som de gör nu. EU-, EES- och schweiziska medborgare kommer att fortsätta att kunna resa till Storbritannien för semester eller korta resor utan visum. Du kommer att kunna korsa den brittiska gränsen med ett giltigt pass som ska gälla hela tiden du är i Storbritannien. Alltså måste passet vara giltigt i minst 6 månader till när du anländer.

Du kommer inte att kunna använda ett nationellt ID-kort för att komma in i Storbritannien från och med den 1 oktober 2021 om du inte:

 

Vad händer med svenska au pairer?

Brexit var tyvärr dåliga nyheter för den populära kategorin svenska au pairer i Storbritannien. 

Det finns en kategori i visumansökan som heter Youth Mobility Scheme, detta gäller personer mellan 18-30 år från följande länder:

  • Australia, Canada, Hong Kong, Japan, Monaco, New Zealand, Republic of Korea, San Marino, Taiwan

Dessa länder har tidigare varit under denna kategori och kraven är att de har minst £2530 på sitt konto när de anländer. De får endast stanna i 24 månader. Om Sverige eller andra EU länder kommer läggas till på denna lista är ännu oklart.

 

Viktiga länkar:

Det finns nya regler för företag och medborgare från och med den 1 januari 2021

Svenska ambassadens senaste uppdateringar kring Brexit

Hur fungerar det nya poängsystemet?

 

Organisationer

Here for Good och Settled hjälper ofta till med frågor eller var man kan få hjälp om ditt fall är lite mer komplicerat.

 

Svenska organisationer

Svenska organisationer i London och Storbritannien

 

Video

En steg för steg video om hur man ansöker till EU Settlement Scheme.

 

 

*Notera att alla EU/EEA bor som flyttat inom EU/EEA under Freedom of Movement regeln hamnar i kategorin ekonomisk migrant. EU/EEA studenter har tidigare räknats in i Freedom of Movement och ekonomisk migrant, från och med 1 januari 2021 så kommer det bli separata immigrationsregler för studenter. Detsamma kommer gälla immigration för partners, tidigare kunde man flytta via Freedom of Movement som en EU/EEA bo till en brittisk partner, i framtiden kommer den brittiska partnern att behöva sponsra EU/EEA partners.