Söka till universitet i Storbritannien

Jan 15, 2018 by

Share Button

Vilka förkunskaper krävs?

För att söka till ett universitet eller college måste du åtminstone ha ett fullständigt gymnasiebetyg, vilket innebär minst godkänt i alla ämnen. Fullständigt gymnasiebetyg = 2250 godkända gymnasiepoäng av 2500 där vissa ämnen är obligatoriska. Du måste även ha relativt bra kunskaper i engelska, vilket du visar genom ett IELTS- eller TOEFL-test som du gör innan eller medan du söker. Du behöver dock bara gör ett av dem, kontakta ditt universitet och hör med dem. Ett Cambridgecertifikat gäller också som ett bevis. Detta är basen som krävs, men det kan variera från skola till skola och vad det är för program. Kontakta universitetets ”admission office” och ställ frågor eller gå in på hemsidan. Ofta hittar man ”international students” och sedan ”requirements”, där kan man klicka sig fram till mer exakt vad som krävs av en svensk student. För certifikat och diplom brukar det oftast räcka med att betala det kursen kostar.

 

Glöm inte att bli medlem i vår nya studentgrupp på Facebook: Student i London/Storbritannien

 

UCAS

Ansökningen sker genom UCAS som motsvarar Sveriges studera.nu. Du kan söka upp till fem program. Gör en grundlig utredning och gör dina val därefter. Kostnaden för att söka ett program är £12, fler än ett val kostar £23. Undergraduate courses börjar alltid på hösten medan postgraduate courses har olika startdatum under året. Tänk på att sista ansökningsdatum via UCAS är i mitten på januari. Söker du en postgraduate sker ansökningen på ett annorlunda sätt, du söker direkt hos universitet/högskolan. Kontakta skolorna i mycket god tid och ta reda på mer information. Läs mer på UCAS hemsida här!

 

Här nedan följer stegen till en lyckad ansökan:

Steg 1: Hitta rätt program och universitet.

 

Steg 2: Ansök.

Ansökningen består av flera sektioner som måste fyllas i. Det som tar längst tid är att manuellt översätta dina betyg och andra kvalifikationer, hitta en referens och skriva ditt personal statement. Med ditt personal statement ska du övertyga universitetet varför just du är den bästa kandidaten för ditt valda program och varför ska de välja dig. Framhäv dina positiva sidor. Låt dig själv vara unik. Allt handlar om att dra uppmärksamhet till dig, så ge krutet.
Läs mer om att skriva ett personal statement här!
När du väljer dina program och universitet, tänk på att de är sorterade efter koder för att undvika förvirring. På skolans hemsida kan du se vilken kod respektive program har. Ett bekräftelsebrev kommer att bli skickad till dig. Om du vill ändra dina val, så är detta möjligt 14 dagar framåt från den dag du får brevet. I ditt bekräftelsebrev kommer du att få ett användarnamn till Track. Det är Track du hädanefter använder dig av för att följa din ansökan.

 

Steg 3: Besked.

Nu kommer du få besked från universiteten hurvida du står till i din ansökan. Du kan få ett: Conditional offer, Unconditional offer, Withdrawn application eller Unsuccessful application. Du kan även bli kallad till en intervju.

Conditional offer: Du är en möjlig kanditat och kommer att bli erbjuden en plats OM du når upp till ett visst betyg (gäller dem som studerar just då men inte har avslutat terminen). Det kan även vara så att du måste kompletterar med ytterligare information eller betyg. Du kommer att få veta exakt vad det är du måste komplettera med, och när detta måste vara tillhanda. För oss som söker från utlandet är det oftast ett språktest som måste göras (TOEFL, IELTS). Tänk däför på att ha det gjort innan du söker.

Dock så finns det undantag, så kontakta universitetet innan och ställ frågor.

Unconditional offer: Du är antagen. Det kan hända att du måste skicka in kopior på dina betyg eller skicka in ytterligare information.

Withdrawn application: upphävd ansökan. Antingen du eller universitetet har valt att inte dra din ansökan längre. Vad det kan bero på kommer att förklaras i medföljande mail från skolan.

Unsuccessfull applicationUniversitetet har valt att inte erbjuda dig en plats, detta kan vara pga många skäl. Kontakta skolan ifall du inte får en förklaring till varför du inte blev accepterad.

Steg 4: Acceptera/avböj dina val.

 

Steg 5: Ändringar.

Om du inte blir erbjuden en plats, eller om du helt enkelt inte längre vill läsa det du har sökt till så har du nu chans att söka återigen genom Extra. Du kan dock bara göra ett val åt gången, så tänk på att kontakta skolan först och se till att du har en god chans att komma in. Läs mer om Extra UCAS på deras hemsida Clearing kan man söka genom efter att ansökningsperioden har avslutat, och är den sista chansen man har till en plats på ett universitet, dvs att man söker restplatser. Men även om det är restplatser så finns det alltid chans till de bästa kurserna. De som har sökt och blivit erbjudna en plats kanske avböjer, eller så har universitetetn inte fått in tillräckligt bra ansökningar och letar därför vidare efter fler potentiella kandidater. Det finns alltid en chans, men det gäller det att vara snabb.
Läs mer om Clearing.

 

Steg 6: Börja kursen

Vid detta laget så borde du ha ordnat med boende och finans. Att bo i koridor och dela med andra studenter är en utmärkt start till ett socialt studentliv och ett bra sätt att lära känna nya människor. Universteten erbjuder alltid plats i deras studentkoridorer, men det är först till kvarn och oftast prioriteras internetionella studenter. Men se till att du söker så fort du kan. Det finns även andra fristående studentrum som kan sökas av alla studenter. Läs mer på Boende och finans.
UCAS-guiden kan vara en en stor hjälp.
För uppdateringar och information, följ UCAS på Facebook och Twitter.

Glöm inte att även följa Studentbloggen för tips och tricks i studentlivet.

 

Översättning av betyg Om du är osäker på om du uppfyller kraven, kontakta universitetet och be dem översätta. Oftast kan de genom telefon och mail ge dig ett ungefärligt svar på hur dina chanser att komma in ser ut.