Såhär gör du för att söka Pre-Settled eller Settled Status

Dec 8, 2020 by

Share Button

Såhär gör du för att söka Pre-Settled eller Settled Status

Så, då har den ursprungliga “Brexit Day” kommit och gått. För de av oss som har bott i England en längre tid, dricker vi lite mer te och fortsätter med våra liv som vanligt…  Skämt åsido, det är svårt att hänga med i alla svängar fram och tillbaka i det brittiska parlamentet. En sak vet vi i alla fall och det är att vi som redan är på plats kan få stanna. För att få stanna måste vi ansöka om och bli beviljade Settled Status eller Pre-Settled Status.

 

Bor du redan i Storbritannien?

Om du redan bor i Storbritannien, kan du som svensk medborgare få stanna. Detta gäller oavsett om politikerna kommer överens om ett avtal eller inte. Du får också behålla de rättigheter du har i dag. Du, liksom andra EU-medborgare, kan fortsätta att bo, arbeta, studera och pensionera dig i Storbritannien. Kravet är att du måste ansöka om och bli beviljad Settled Status.

För att kvalificera för Settled Status måste du ha bott i Storbritannien minst sex månader i varje tolvmånadersperiod, fem år i rad. Har du ännu inte bott här i fem år, kan du kvalificera för Pre-Settled Status (som kan omvandlas till Settled Status när du har uppnått fem år). Detta innebär att om du t.ex. studerar och är hemma över sommaren, så kan dina studieår räknas in.

 

Ännu inte i Storbritannien, men funderar på att flytta hit?

För att kunna söka Pre-Settled Status måste du flytta hit senast den 31 december 2020. Kommer du efter detta datum, kommer du att omfattas av andra, mer, komplicerade regler.

 

Du kan läsa om EU Settlement Scheme, det nya poängsystemet och senaste kring Brexit här.

 

 

Viktiga deadlines – om du redan bor i Storbritannien

Din Settlement Status ansökan vara inne senast den 30 juni 2021.

 

Viktiga deadlines för dig som ännu inte bor här

Du måste du flytta hit senast den 31 december 2020. Ansökan måste vara inne senast den 30 juni 2021.

 

Vill du stanna? Vad måste du göra?

Om du inte har brittiskt medborgarskap (vilket du kan ha samtidigt som ditt svenska!) eller Indefinite Leave to Remain, måste du ansöka om Settled Status. Detta är det nya permanenta uppehållstillståndet. Du måste bevisa att du har varit varaktigt bosatt i Storbritannien. Det finns inget krav på att du måste ha studerat eller tjänat pengar, och det finns inget försörjningskrav. Tänk på, att om du finns med i något lands brottsregister kan det bli problem. Systemet kommer automatiskt att ge dig Settled Status (mer än fem år varaktig bosättning) eller Pre-Settled Status (mindre än fem år).

 

Vad behöver du för att kunna ansöka?

Är du svensk medborgare (eller medborgare i något annat EU-land) behöver du ditt pass eller ett nationellt ID-kort. Det är också bra om du har ett brittiskt NI-nummer.

Med hjälp av ditt NI-nummer, sker en automatisk kontroll i det brittiska systemet. Du kan få din ansökan godkänd mer eller mindre omedelbart. I vissa fall finns inte tillräckligt med data i systemet för att godkänna din ansökan. Du kommer istället att ombes att manuellt lämna ytterligare information.

 

Godkänd dokumentation

ansökningssidan för Settled Status, har de brittiska myndigheterna publicerat en lång lista med dokument som de godkänner som bevis på varaktig bosättning.

Försök hitta dokument som t.ex. årsbesked från en brittiska bank, anställningsbevis eller årlig Council Tax-räkning. Andra papper som är godkända inkluderar studieutdrag eller liknande från skola / universitet med datum på, hyreskontrakt och bevis att du betalt hyra eller papper på ditt bostadslån. Du kan även använda bevis på pensionsinbetalningar via ditt jobb, eller P60/P45 som visar anställning och betald skatt.

Har du inte något av dessa dokument, som ofta täcker ett år och i vissa fall ännu längre perioder, måste du bevisa din bosättning med hjälp av många, många fler dokument. Kontoutdrag från din brittiska bank, elräkning, löneavier, eller t.ex. flygbiljett till Storbritannien, kan användas, men kommer troligen bara att räknas som bevis för en månad åt gången!

De brittiska myndigheterna har också satt ihop en lista på dokument som INTE kan användas som bevis på varaktig bosättning. Listan inkluderar foton och videofilmer, referensbrev från familj och vänner, födelsedagskort och vykort till din brittiska adress, och personlig scrapbook.

 

Sökt och väntar på svar

 

Logga regelbundet in på er sida för att kolla så att de inte behöver mer bevis eller svar på frågor. Om det står att de inte hittar din ansökan kontakta dem omedelbart då möjligheten finns att din ansökan gått ut eller att det blivit något fel i ansökan. Pass och födelsedatum samt en text/kod till din mobil eller email krävs när du loggar in här https://apply-for-eu-settled-status.homeoffice.gov.uk/product-select

 

Prenumerera på Home Office Newsletter om EU Settlement Scheme för senaste nyheter och uppdateringar här https://gov.smartwebportal.co.uk/homeoffice/public/webform.asp?id=67&id2=627DF7

 

Följ vårt forum för mer information och svar på era frågor:

https://www.facebook.com/groups/londonsvenska/

 

Notera

Denna artikel är vår tolkning av tillgänglig information från EU, brittiska regeringen och svenska ambassaden i London. Är du osäker eller har speciella personliga omständigheter, vänligen kontakta myndigheterna för råd och vägledning baserat på din personliga situation.

 

Text: Nina Danielsson

 

Användbara länkar;

Ansök om Settled Status – step by step tool (gov.uk)
Samlad Brexit-information från Svenska ambassaden i London
Brittiska regeringen – Prepare for EU exit (information för privatpersoner och företag)
LondonSvenskar – Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit