Hur tar man sig runt i London?

Jun 8, 2020 by

Share Button

Kollektivtrafiken i London består av både tunnelbana, stadsbussar, pendeltåg, spårvagn och i viss mån båttrafik längs Themsen. Hur tar man sig snabbast från King’s Cross till West End, och vad kostar egentligen en resa med tuben? Oavsett om du besöker London för första eller tjugonde gången är det inte lätt att hålla reda på alla transportmöjligheter som finns. Här får du lite hjälp på traven!

 

Bra appar att ha:

Citymapper – the ultimate transport app

TfL Oyster app

Santander Cycle App

UBER taxi 

Tube Exits


Transport for London (TfL)

TfL är ett statligt bolag som grundades vid millennieskiftet och kan jämföras med SL i Stockholm. De har hand om det mesta som rör Londons lokaltrafik: tunnelbana, stadsbussar, pendeltåg, spårvagn och i viss mån båttrafik längs Themsen. TfL ansvarar även för stadens nätverk av huvudgator (inkl. 6000 trafikljus), upprätthåller taxiregler och främjar diverse gång- och cykelinitativ. Londons röda bussar och tunnelbanan – även kallad underground eller the tube – må vara starkt förknippade med London, men det finns många andra sätt att ta sig runt:

 

National Rail Services: Detta nätverk motsvarar ungefär SJ i Sverige och trafikerar Londons centralstationer. Tågen tar dig till andra städer runt om i Storbritannien. Järnvägen är privatiserad och linjerna trafikeras av tåg från olika bolag.
Overground: Precis som namnet antyder går denna linje ovan jord och täcker stationer i större delen av London, förutom i zon 1 (med undantag för Euston).
DLR (Docklands Light Railway): DLR är den första järnvägen i London där alla stationer är tillgängliga för rullstolsbundna. Den går främst i östra London, bland annat till London City Airport. DLR-tågen styrs av datorer och har därför inga förare.
Tramlink: Ett spårvagnssystem som trafikerar stationer i södra London – däribland Croydon, Wimbledon, Beckenham och New Addington.

NY LINJE ÖPPNAR 2021:

Crossrail Elizabeth line: Den nya järnvägen – som för närvarande byggs av Crossrail Ltd – kommer att stanna vid 41 tillgängliga stationer, 10 nybyggda och 30 nyligen uppgraderade och förväntas användas av cirka 200 miljoner människor varje år.


Centralstationer i London

London har inte en centralstation på samma sätt som andra europeiska städer, utan det finns flera stora tågstationer utspridda över staden. Oftast är dessa stationer kopplade till en tunnelbanelinje också. Om du bokar tåg från London till en annan stad i Storbritannien gäller det att kolla vilken centralstation just den linjen utgår från. Flera av Londons flygplatser kan nås med tåg från en av dessa stationer. Tåget till Paris – Eurostar via Channel Tunnel går exempelvis till St Pancras International Station.

 

Centralstationer: Waterloo, Paddington, King’s Cross, St Pancras, Euston, Charing Cross, Victoria, London Bridge, Fenchurch Street, Liverpool Street

Såhär tar du dig till städer utanför London:

  • Bristol: 1,45 timmar (via First Great Western)
  • Cardiff: 2 timmar (via First Great Western)
  • Birmingham: 1,30 timmar (via Virgin Trains)
  • Manchester: 2,10 timmar (via Virgin Trains)
  • York: 1,50 timmar (via East Coast Main Line)
  • Newcastle: 2,50 timmar (via East Coast Main Line)
  • Edinburgh: 4,40 timmar (via East Coast Main Line)
  • Glasgow: 5 timmar (via East Coast Main Line eller Virgin Trains)
  • Leicester: 1,25 timmar (via Midland Mainline)
  • Nottingham: 1,30 timmar (via Midland Mainline)
  • Derby: 2 timmar (via Midland Mainline)
  • Sheffield: 2,5 timmar (via Midland Mainline)

Vi har även en lista på andra städer utanför London som kan vara värda att besöka.

 


Tunnelbana (underground / the tube)

Londons tunnelbana har rötter ända från 1863 – det var världens första tågräls under jord. Även om den kallas ”underground” går mer än hälften av trafiken idag ovan jord. Till vardags använder man oftast namnet “the tube” när man talar om tunnelbanan. London Underground består av 11 linjer som trafikerar runt 270 stationer. Tunnelbanesystemet är indelat i 9 zoner, och som turist håller man sig oftast inom de två första zonerna där centrala London och närförorter ingår. Biljetterna blir dyrare ju fler zoner som täcks, och även om du reser via de fullsmockade stationerna i zon 1, vilket är värt att tänka på när det är dags att köpa biljett som turist eller månadskort som bofast Londonbo. Man brukar kunna hämta tunnelbanekartor på stationerna. Annars finns de appar såsom London Tube map. Bästa appen för att planera en resa i London är Citymapper – the ultimate transport app

 

Klicka på kartan för att se en stor version

Klicka på kartan för att se en stor version!

Tunnelbanesystemet är relativt enkelt att förstå, då linjerna har olika namn och färg. Vissa linjer är snabbare och har fler avgångar än andra; Jubilee Line och Victoria Line är riktigt snabba medan exempelvis Circle Line går sakta och inte lika ofta. I centrala London går det ibland snabbare att gå än att ta sig upp och ned i tunnelbanan. Ha i åtanke att det kan ta 10 minuter att byta linje på vissa stationer.

 

The Night Tube

 

Vilka tider kan man åka tunnelbana? Det beror på linje/station, så dubbelkolla innan din resa. 05.30 till 00.30 är en bra riktlinje. Numera är det även möjligt att resa på natten mellan fredag och lördag / lördag och söndag på vissa centrala linjer som Jubilee, Piccadilly och Northern. Tågen går dock mer sällan på natten jämfört med dagtid. Mer info om The Night Tube finns på TfL:s hemsida.


(Bild: https://www.leftovercurrency.com/)

Oyster Card 

Även om det går att åka med Contactless (ditt bankkort) så kan det bli billigare att köpa ett OysterCard om du vill köpa för flera dagar/vecka eller månad. Lägg ordet Oyster Card på minnet om du planerar att besöka London. Det är nämligen det billigaste sättet att resa med underground, overground, buss, DLR, Tramlink (spårvagn), Thames Clippers (båtservice) och till viss del med National Rail services i den brittiska huvudstaden.Det blå kortet köps på bemannade stationer eller online innan resan, och kan laddas med valfri summa att resa för – Pay as you go – eller biljetter för t ex en vecka eller en månad. Priset för din resa varierar beroende på hur många zoner du åker igenom, men blir alltid billigare än att köpa en enkelbiljett utan Oyster Card. I automaterna som finns utanför stationerna eller precis innanför kan man enkelt kolla sitt Oyster Card-saldo och fylla på det om det behövs, utan att behöva gå till en bemannad kassa.

 

Oyster Card – Pay as you go fungerar som ett kontantkort. Kortet i sig betalar du £5 för, som du sedan får tillbaka om du skulle lämna in det. Därefter kan du fylla på kortet med en summa att resa för. Om du kommer besöka London igen kan du spara kortet eftersom det inte har något bäst-före-datum. Du kan även ge bort ditt Oyster Card till någon annan som behöver det.

 

Köp ditt Oyster Card här innan resan och få det hemskickat!

Köp ditt Oyster Card här innan resan och få det hemskickat!

“Contactless payment” accepteras på de flesta av TfL:s tjänster. Om ditt betalkort har en Contactless-symbol så kan du använda det istället för Pay as you go med Oyster Card, då priserna är samma. Tänk dock på att din svenska bank kan ta en extra avgift för Contactless-betalningar, eftersom det räknas som en vanlig kortbetalning i ett annat land. En stor fördel är att TfL infört daily och weekly capping, vilket innebär att om man rest för en viss summa under en dag eller vecka, så kommer ytterligare resor inte att debiteras. Om du till exempel reser i zon 1 och 2 under en dag behöver du inte betala mer än £8.50 mellan zoon 1-3, även om du skulle göra 100 resor den dagen. Läs mer om Contactless på TfL:s hemsida.

 

Prisexempel tunnelbana

 

Enkel resa utan Oyster
Zon 1-2: £4.90
Zon 1-4: £5.90
Zon 1-6: £6.00

 

Enkel resa med Oyster / Contactless
Zon 1-2: £2.40 off-peak / £2.90 peak
Zon 1-3: £2.80 off-peak / £3.30 peak
Zon 1-4: £2.80 off-peak / £3.90 peak
Zon 1-5: £3.10 off-peak / £4.70 peak
Zon 1-6: £3.10 off-peak / £5.10 peak

 

 

 

Oyster – periodbiljetter
Den som ska stanna i London en längre tid kan fylla på sitt Oyster Card med periodbiljetter. (*Off-peak betyder att kortet är giltigt utanför 6.30-9.30 och 16.00-19.00 på vardagar, samt hela dagar lördagar, söndagar och helgdag.)

 

Zon 1-2: Dagskort £13.50 (*off-peak £13.50), 7 dagar £36.10, Månadskort £138.70

Zon 1-3: Dagskort £13.50 (*off-peak £13.50), 7 dagar £42.40, Månadskort £162.90

Zon 1-4: Dagskort £13.50 (*off-peak £13.50), 7 dagar £51.90, Månadskort £199.30

Zon 1-5: Dagskort £19.10 (*off-peak £13.50), 7 dagar £61.70, Månadskort £237.00

Zon 1-6: Dagskort £19.10 (*off-peak £13.50), 7 dagar £66.20, Månadskort £253.20

 

Månadskort inom en zon, om du exempelvis bara åker inom zon 3, kostar £103.70 (förutom Zon 1 som kostar £138.70)

 

Besök TfL:s hemsida för de senaste priserna: http://www.tfl.gov.uk/fares-and-payments/fares

 

 

STUDENTER

Tunnelbana och buss kan vara det du kommer att spendera mycket av ditt studentlån på så se till att hitta det billigaste sättet att transportera dig på. Bussar är det smidigaste och billigaste alternativet om du inte cyklar.

 

Tunnelbana och Buss: På TfL (Transport for London) kan du hitta mer information om resekort (Oyster card) för studenter. Läs mer TfL här! Student Oyster cards kan sökas av de över 18 som studerar på heltid. Kortet ger 30 % rabatt på säsongskort (veckokort, månadskort, årskort). Pay as you go Oyster (equivalent med ett vanligt rabattkort) är för de som reser sporadiskt. Notera att ett Student Oyster card kan användas som Pay as you go men ger ingen ytterligare studentrabatt på den redan befintliga rabatten.



Taxi

Att få tag på en taxi i London är inga större problem. Här finns många bolag att välja mellan, med olika prisnivåer, komfort och servicenivå. Bokning kan ske via app eller telefon. Numera accepterar majoriteten av taxibolagen kort som betalningsmedel.


Black Cabs
“Black Cabs” är Londons klassiska taxibilar, kända för sitt karaktäristiska utseende och den komplicerade utbildningen som alla chaufförer måste genomgå: “The Knowledge”. Utbildningen tar mellan 2-4 år och innebär bland annat att chaufförerna måste lära sig 320 olika rutter. Även om de kallas för Black Cabs finns taxibilarna i många olika färger och är ofta helt täckta av reklam. Fem personer kan sitta mittemot varandra i baksätet, och taket är högre än i vanliga bilar. Det beror på att de höga hattarna skulle få plats förr i tiden. Förväxla inte Black Cabs med svarttaxi, då Black Cabs stöds av TfL och är fullt lagliga.

 

Uber

Uber är den populäraste taxiappen i London. Man kan boka bilar i olika storlekar, och oftast anländer chauffören inom ett par minuter. Uber är billigare än Black Cab, även om taxan är högre vissa tider på dygnet när efterfrågan är stor. Du får £3 att åka för genom denna kod: https://www.uber.com/invite/uberlondonswedes.

Ola

Få £4 att använda på Ola BHYVB5U. Lägg in koden efter du har signat upp och se till att använda inom 10 dagar.

Bolt

Få £5 att använda på Bolt med koden HCG9HT. Använd koden efter du signat upp. 

 

*Värden på koderna kan ha ändrats från det datumet vi la in dem här (juli 2020)

 


(Bild: https://tfl.gov.uk/)

Cykel

I grund och botten är London inte en cykelstad, men idag har välplanerade cykelrutter och säkert cyklande blivit ett allt större fokus. Runtom i staden finns cyklar att hyra: de röda cyklarna ägs av TfL men är sponsrade av storbanken Santander. För att få tillgång till cyklarna måste man antingen vara medlem eller betala med kontokort på plats via terminalerna. Man kan ansöka om medlemskap på https://tfl.gov.uk/modes/cycling/santander-cycles om man är över 18 år och uppfyller vissa kriterier. Som turist går det självklart bra att betala med kort utan att vara medlem, men Londonbor som använder dessa cyklar ofta tjänar på att bli medlem. Betalar man på plats blir man tilldelad en kod som man knappar in vid dockningsstationen för att få tillgång till cykeln. Är man dessutom medlem kan man köpa till en nyckel som gör att man slipper trycka in en kod. I alla nycklar och cyklar finns ett chip som gör det möjligt att spåra cykeln. Återlämning av cykel sker vid valfri dockningsstation. Om stationen är full, leta då upp andra cykelstationer via terminalen. Man måste vara minst 14 år för att få använda dessa cyklar.

 

Pris betala med kort: Det kostar £2 att få tillgång till en cykel för 24 timmar. De första 30 minuterna är gratis, och sedan betalar du £2 per 30 minuter.
Pris medlem: För £90 per år får du tillgång till cyklarna året runt.

 

Sedan Juli 2020 är elektriska scootrar lagliga i London och svenska Voi Scooters finns nu i London.

 

Cycle to Work scheme: Som ett sätt att få fler invånare att cykla till jobbet har den brittiska regeringen infört ett initiativ som innebär att man som anställd kan få rabatt på en cykel. Man behöver inte betala något för cykeln vid själva inköpet, utan arbetsgivaren drar av ett visst belopp av lönen varje månad.


Buss

Londons röda bussar är världsberömda och transporterar miljontals passagerare varje dag. TfL har över 500 bussrutter, men det även finns andra bolag som trafikerar Londons gator. Vem har inte beundrat ståtliga Routemaster, den traditionella dubbeldäckaren som tillverkades på 60-talet? Det typiska för denna modell var den öppna ingången i mitten på bussen. 2005 upphörde trafiken med den modellen, men efter detta invigdes två så kallade museilinjer som körs av Routemaster-bussar. Precis som på tunnelbanan blir det billigast att resa med Oyster Card eller Contactless. Viktigt: Londons bussar tar inte längre emot kontantbetalning på bussen, så du måste ha ett giltigt Oyster Card/Contactless-kort eller ha köpt till exempel en dagsbiljett. Till skillnad från tunnelbanan behöver du däremot bara trycka ditt kort en gång – när du går in i bussen – och inte när du går ut.

 

Hopper fare – Sedan 2017 kan den som byter buss eller spårvagn inom en timme från att ha tryckt in sig inte behöver betala för nästa resa. Om du behöver byta linje åker du alltså på samma biljett, förutsatt att du stiger på nästa buss eller spårvagn inom 60 minuter.

 

Daily capping: Om du reser med Pay as you go eller Contactless behöver du inte betala mer än £4.50 per dag, oavsett hur många bussresor du gör den dagen.

 

Priser (gäller både buss och spårvagn):
Enkel resa med Oyster Card eller Contactless  – £1.50
1 dag (Oyster Card) – £5.00
7 dagar – £21.20
1 månad – £81.50
1 år – £848


Promenera

Ett av de bästa sätten att lära känna en stad är att promenera. Som förstagångsbesökare i London kan man med fördel försöka gå så mycket som möjligt i de centrala delarna, eftersom det ofta går fortare än att sätta sig på en buss eller tunnelbana. Staden har dessutom många utmärkta gångvägar och parker som man kan promenera i.

 

Här är några bra länkar som hjälper dig planera din rutt:

http://www.walkit.com – Planera din gångväg.
https://www.wanderlust.co.uk/content/7-of-the-best-walks-in-london/ – Tips på 7 promenadsträckor.
http://www.mapmywalk.com/gb/london-eng/ – Populära rutter.


Transport från flygplatserna

London har fem flygplatser: Heathrow, Gatwick, London-City, Stansted och Luton. Alla trafikeras av linjer till och från Sverige, och ligger en bit utanför staden. Taxibilar finns uppradade utanför varje flygplats, men det finns betydligt billigare sätt att ta sig till och från flygplatsen om man vill. Det går nämligen expresståg, tunnelbana, reguljärtåg och/eller buss från centrala London och andra delar av staden till flygplatserna. Att boka över internet i förväg kan ofta vara det billigaste alternativet.

 

Besök vår stora guide med information om hur du tar dig till Londons flygplatser.


Kuriosa om att ta sig runt i London

  • Tänk på att det är vänstertrafik.
  • Du kan använda ditt svenska körkort i upp till 12 månader i Storbritannien.
  • Om skyltarna inte visar något annat är hastighetsbegränsningen i tätbebyggda områden 30 miles i timmen (48 km/tim), på vanliga landsvägar 60 miles i timmen (97 km/tim) och på motorvägar 70 miles i timmen (113 km/tim).
  • Tänk på att straffen för att köra bil påverkad är mycket hårda.
  • Ska du hyra bil så finns det många uthyrningsfirmor att välja emellan. Tänk på att jämföra priserna. Ofta krävs att du ska ha haft körkort i minst ett år och att du är över 21 år.
  • Du kan köpa billiga “Day Return-biljetter” med tåg till många orter om du bokar i förväg; dessa tur & retur-biljetter gäller under en dag och kostar oftast bara lite mer än en enkelbiljett.
  • Med långdistansbuss når du de flesta städer i England. Ofta finns biljetter för bara någon pund.
  • Åk inte med taxibilar som inte har licens.
  • Tänk på att det blir väldigt varmt i tunnelbanan på sommaren.
  • Kom ihåg att både trycka ditt Oyster Card på in- och utvägen på tunnelbanan, annars riskerar du att debiteras maxbeloppet.

 


 

Trevlig resa!