Hur tar man sig runt i London?

Jun 4, 2024 by

Share Button

Kollektivtrafiken i London är ett enormt transportnät som består av tunnelbana, stadsbussar, pendeltåg, spårvagn och i viss mån båttrafik längs Themsen. Vilka transportappar är bäst, och vad kostar egentligen en resa med tuben? Oavsett om du besöker London för första gången, eller har bott här ett tag, hjälper den här guiden dig att få koll på stadens kollektivtrafik.

 

Bra appar att ha:

Citymapper

TfL

Santander Cycles

Lime Bike

Uber 

Tube Exits


Foto: Aron Van de Pol via Unsplash

 

Transport for London (TfL)

TfL är ett statligt bolag som grundades vid millennieskiftet och kan jämföras med SL i Stockholm. Det har hand om det mesta som rör Londons lokaltrafik: tunnelbana, stadsbussar, pendeltåg, spårvagn och i viss mån båttrafik längs Themsen. TfL ansvarar även för stadens nätverk av huvudgator (inkl. 6000 trafikljus), upprätthåller taxiregler och främjar diverse gång- och cykelinitativ. Röda dubbeldeckare och tunnelbanan – som heter underground, men ofta kallas för “the tube” – må vara starkt förknippade med London, men det finns många andra sätt att ta sig runt:

 

National Rail Services: Detta nätverk motsvarar ungefär SJ i Sverige och trafikerar Londons centralstationer. Tågen tar dig till andra städer runt om i Storbritannien. Järnvägen är privatiserad och linjerna trafikeras av tåg från olika bolag.

Overground: Precis som namnet antyder går dessa linjer ovan jord och täcker stationer i större delen av London, förutom i zon 1 (med undantag för Euston).

DLR (Docklands Light Railway): DLR är den första järnvägen i London där alla stationer är tillgängliga för rullstolsbundna. Den går främst i östra London, bland annat till London City Airport. DLR-tågen styrs av datorer och har därför inga förare.

Tramlink: Ett spårvagnssystem som trafikerar stationer i södra London, däribland Croydon, Wimbledon, Beckenham och New Addington.

Elizabeth line: Den nya järnvägen som är del av TfL-nätet. Den går tvärs igenom stan från väst till öst och långt utanför centrala London. Den byggdes för att avlasta underground linjer. Den stannar vid en del stora stationer, till exempel Paddington, och tar resenärer ut till Heathrow Airport.


Centralstationer i London

London har inte en centralstation på samma sätt som andra europeiska städer, utan det finns flera stora tågstationer utspridda över staden. Oftast är dessa stationer kopplade till en tunnelbanelinje också. Om du bokar tåg från London till en annan stad i Storbritannien gäller det att kolla vilken centralstation just den linjen utgår från. Flera av Londons flygplatser kan nås med tåg från en av dessa stationer. Tåget till Paris, Eurostar via Channel Tunnel, går exempelvis till St Pancras International Station.

 

Centralstationer: Waterloo, Paddington, King’s Cross, St Pancras, Euston, Charing Cross, Victoria, London Bridge, Fenchurch Street, Liverpool Street

Såhär tar du dig till städer utanför London:

 • Bristol: 1,45 timmar (via First Great Western)
 • Cardiff: 2 timmar (via First Great Western)
 • Birmingham: 1,30 timmar (via Virgin Trains)
 • Manchester: 2,10 timmar (via Virgin Trains)
 • York: 1,50 timmar (via East Coast Main Line)
 • Newcastle: 2,50 timmar (via East Coast Main Line)
 • Edinburgh: 4,40 timmar (via East Coast Main Line)
 • Glasgow: 5 timmar (via East Coast Main Line eller Virgin Trains)
 • Leicester: 1,25 timmar (via Midland Mainline)
 • Nottingham: 1,30 timmar (via Midland Mainline)
 • Derby: 2 timmar (via Midland Mainline)
 • Sheffield: 2,5 timmar (via Midland Mainline)

Vi har även en lista på andra städer utanför London som kan vara värda att besöka.

 


Foto: Suad Kamardeen via Unsplash

Tunnelbana (underground/the tube)

Londons tunnelbana har rötter ända från 1863, det var världens första tågräls under jord. Även om den kallas ”underground” går mer än hälften av trafiken idag ovan jord. Till vardags använder man oftast namnet “the tube” när man talar om tunnelbanan. London Underground består av 11 linjer som trafikerar runt 270 stationer. Tunnelbanesystemet är indelat i 9 zoner, och som turist håller man sig oftast inom de två första zonerna där centrala London och närförorter ingår.

 

Biljetterna blir dyrare ju fler zoner som täcks, och även om du reser via de fullsmockade stationerna i zon 1, vilket är värt att tänka på när det är dags att köpa biljett som turist eller månadskort som bofast Londonbo. Man brukar kunna hämta tunnelbanekartor på stationerna. Annars finns det smidiga appar såsom London Tube Map. Bästa appen för att planera en resa i London är Citymapper.

 

Klicka på kartan för att se en stor version

Bild: TfL

 

Tunnelbanesystemet är relativt enkelt att förstå, då linjerna har olika namn och färg. Vissa linjer är snabbare och har fler avgångar än andra; Jubilee Line och Victoria Line är riktigt snabba medan exempelvis Circle Line går sakta och inte lika ofta. I centrala London går det ibland snabbare att gå än att ta sig upp och ned i tunnelbanan. Ha i åtanke att det kan ta 10 minuter att byta linje på vissa stationer.

 

The Night Tube

 

Vilka tider kan man åka tunnelbana? Det beror på linje/station, så dubbelkolla innan din resa. 05.30 till 00.30 är en bra riktlinje. Numera är det även möjligt att resa på natten mellan fredag och lördag/lördag och söndag på vissa centrala linjer som Jubilee, Piccadilly och Northern. Tågen går dock mer sällan på natten jämfört med dagtid. Mer info om the Night Tube finns på TfLs hemsida.

 


Foto: Diego Paez via Unsplash

Oyster Card 

Även om det går att betala för dina TfL resor med Contactless via ditt bankkort kan det bli billigare att köpa ett Oyster Card om du vill köpa för flera dagar/vecka eller månad. I vissa fall är det det billigaste sättet att resa med underground, overground, buss, DLR, Tramlink (spårvagn), Thames Clippers (båtservice) och till viss del med National Rail services i den brittiska huvudstaden. Det beror på hur mycket du behöver resa.

 

Det blå kortet köps på bemannade stationer eller online innan resan, och kan laddas med valfri summa att resa för (pay as you go) eller biljetter för exempelvis en vecka eller en månad. Priset för din resa varierar beroende på hur många zoner du åker igenom. I automaterna som finns utanför stationerna eller precis innanför kan man enkelt kolla sitt Oyster Card-saldo och fylla på det om det behövs, utan att behöva gå till en bemannad kassa.

 

Oyster Card – pay as you go fungerar som ett kontantkort. Kortet i sig betalar du £7 för. Därefter kan du fylla på kortet med en summa att resa för. Om du kommer besöka London igen kan du spara kortet eftersom det inte har något bäst-före-datum. Du kan även ge bort ditt Oyster Card till någon annan som behöver det.

“Contactless payment” accepteras på de flesta av TfL:s tjänster och priserna är samma som med Oyster Card – pay as you go. Tänk dock på att din svenska bank kan ta en extra avgift för Contactless-betalningar utomlands, eftersom det räknas som en vanlig kortbetalning i ett annat land. En stor fördel är att TfL infört daily och weekly capping, vilket innebär att om man rest för en viss summa under en dag eller vecka, så kommer ytterligare resor inte att debiteras. Om du till exempel reser i zon 1 och 2 under en dag behöver du inte betala mer än £8.50 mellan zoon 1-2, även om du skulle göra 100 resor den dagen. Läs mer om Contactless på TfLs hemsida.

 

Prisexempel tunnelbana

 

Enkel resa utan Oyster
Zon 1-2: £6.70
Zon 1-4: £6.70
Zon 1-6: £6.70

 

Enkel resa med Oyster / Contactless

Zon 1 only: £2.70 off-peak / £2.80 peak
Zon 1-2: £2.80 off-peak / £3.40 peak
Zon 1-3: £2.80 off-peak / £3.40 peak
Zon 1-4: £3.20 off-peak / £4.40 peak
Zon 1-5: £3.50 off-peak / £5.10 peak
Zon 1-6: £3.50 off-peak / £5.10 peak

 

Oyster – periodbiljetter
Den som ska stanna i London en längre tid kan fylla på sitt Oyster Card med periodbiljetter. (*Off-peak betyder att kortet är giltigt utanför 6.30-9.30 och 16.00-19.00 på vardagar, samt hela dagar lördagar, söndagar och helgdag.)

 

Zon 1 & zon 1-2: Dagskort £15.90 (*off-peak £15.90), 7 dagar £42.70, Månadskort £164

Zon 1-3: Dagskort £15.90 (*off-peak £15.90), 7 dagar £50.20, Månadskort £192.80

Zon 1-4: Dagskort £15.90 (*off-peak £15.90), 7 dagar £61.40, Månadskort £235.80

Zon 1-5: Dagskort £22.60 (*off-peak £15.90), 7 dagar £73.00, Månadskort £280.40

Zon 1-6: Dagskort £22.60 (*off-peak £15.90), 7 dagar £78.00, Månadskort £299.60

 

Besök TfL:s hemsida för de senaste priserna.

 

Studenter

Tunnelbana och buss kan vara det du kommer att spendera mycket av ditt studentlån på så se till att hitta den billigaste transporten. Bussar är det smidigaste och billigaste alternativet om du inte cyklar.

 

Tunnelbana och buss: På TfLs hemsida kan du hitta mer information om resekort (Oyster Card) för studenter. Student Oyster Cards kan sökas av de över 18 som studerar på heltid. Kortet ger 30% rabatt på säsongskort (veckokort, månadskort, årskort). Pay as you go Oyster (equivalent med ett vanligt rabattkort) är för de som reser sporadiskt. Notera att ett Student Oyster Card kan användas som pay as you go, men ger ingen ytterligare studentrabatt på den redan befintliga rabatten.


Foto: Szabolcs Szarapka via Unsplash

Taxi

Att få tag på en taxi i London är inga större problem. Här finns många bolag att välja mellan, med olika prisnivåer, komfort och servicenivå. Bokning kan ske via app eller telefon. Numera accepterar majoriteten av taxibolagen kort som betalningsmedel.


Black Cabs

Londons klassiska taxibilar, kända för sitt karaktäristiska utseende och den komplicerade utbildningen som alla chaufförer måste genomgå: “The Knowledge”. Utbildningen tar mellan 2-4 år och innebär bland annat att chaufförerna måste lära sig 320 olika rutter. Även om de kallas för Black Cabs finns taxibilarna i många olika färger och är ofta helt täckta av reklam. Fem personer kan sitta mittemot varandra i baksätet, och taket är högre än i vanliga bilar. Det beror på att de höga hattarna skulle få plats förr i tiden. Förväxla inte Black Cabs med svarttaxi, då Black Cabs stöds av TfL och är fullt lagliga.

 

Uber

Uber är den populäraste taxiappen i London. Man kan boka bilar i olika storlekar, och oftast anländer chauffören inom ett par minuter. Uber är billigare än Black Cab, även om taxan är högre vissa tider på dygnet när efterfrågan är stor.

 

Bolt

Bolt är ett populärt alternativ till Uber och fungerar på exakt samma sätt.

 


Foto: John Jackson via Unsplash

Cykel

I grund och botten är London inte en cykelstad, men idag har välplanerade cykelrutter och säkert cyklande blivit ett allt större fokus. Runtom i staden finns cyklar att hyra: de röda cyklarna ägs av TfL, men är sponsrade av storbanken Santander. För att få tillgång till cyklarna måste man antingen vara medlem eller betala med kontokort på plats via terminalerna.

 

Man kan ansöka om medlemskap på TfLs hemsida om man är över 18 år och uppfyller vissa kriterier. Som turist går det självklart bra att betala med kort utan att vara medlem, men Londonbor som använder dessa cyklar tjänar ofta på att bli medlem. Betalar man på plats blir man tilldelad en kod som man knappar in vid dockningsstationen för att få tillgång till cykeln.

 

Är man dessutom medlem kan man köpa till en nyckel som gör att man slipper trycka in en kod. I alla nycklar och cyklar finns ett chip som gör det möjligt att spåra cykeln. Återlämning av cykel sker vid valfri dockningsstation. Om stationen är full, leta då upp andra cykelstationer via terminalen. Man måste vara minst 14 år för att få använda dessa cyklar.

 

Pris betala med kort: För £3 får du tillgång till en cykel i 24 timmar, då kan du ta obegränsat många 30-minutersturer. Enkeltur kostar £1.65 per 30 minuter.
Pris medlem: För £120 per år får du tillgång till cyklarna året runt, då kan du ta obegränsat många 60-minutersturer.

 

Cycle to Work scheme: Som ett sätt att få fler invånare att cykla till jobbet har den brittiska regeringen infört ett initiativ som innebär att man som anställd kan få rabatt på en cykel. Man behöver inte betala något för cykeln vid själva inköpet, utan arbetsgivaren drar av ett visst belopp av lönen varje månad.

 


Foto: Paul Fiedler via Unsplash

Buss

Londons röda bussar är världsberömda och transporterar miljontals passagerare varje dag. TfL har över 500 bussrutter, men det även finns andra bolag som trafikerar Londons gator. Vem har inte beundrat ståtliga Routemaster, den traditionella dubbeldäckaren som tillverkades på 60-talet? Det typiska för denna modell var den öppna ingången längst bak på bussen. 2005 upphörde trafiken med den modellen, men efter detta invigdes två så kallade museilinjer som körs av Routemaster-bussar.

 

Precis som på tunnelbanan blir det billigast att resa med Oyster Card eller Contactless. Londons bussar tar inte längre emot kontantbetalning på bussen, du måste ha ett giltigt Oyster Card/Contactless-kort eller ha köpt en biljett. Till skillnad från tunnelbanan behöver du däremot bara blippa ditt kort en gång – när du stiger på bussen – och inte när du stiger av.

 

Hopper fare: Om man byter buss eller spårvagn inom en timme från att ha blippat in sig inte behöver man inte betala för nästa resa. Om du behöver byta linje åker du alltså på samma biljett, förutsatt att du stiger på nästa buss eller spårvagn inom 60 minuter. Det kostar £1.75.

 

Daily capping: Om du reser med pay as you go eller Contactless behöver du inte betala mer än £5.25 per dag, oavsett hur många bussresor du gör den dagen.

 

Priser (gäller både buss och spårvagn):
Enkel resa med Oyster Card eller Contactless  – £1.75
1 dag (Oyster Card) – £6.00
7 dagar – £24.70
1 månad – £94.90
1 år – £988

 


Foto: Debbie Fan via Unsplash

Promenera

Ett av de bästa sätten att lära känna en stad är att promenera. Som förstagångsbesökare i London kan man med fördel försöka gå så mycket som möjligt i de centrala delarna, eftersom det ofta går fortare än att sätta sig på en buss eller tunnelbana. Staden har dessutom många utmärkta gångvägar och parker som man kan promenera i.

 

Citymapper visar promenadalternativ och har inbyggd karta som är användbar när du promenerar. Givetvis är Apple Maps och Google Maps också dina vänner när du upptäcker London till fots.

 

Här är några länkar som hjälper dig hitta trevliga promenader:

Time Out – Tips på 7 vackra promenader
Wanderlust – Tips på 8 promenadsträckor
Map My Walk – Populära rutter


Transport från flygplatserna

London har fem flygplatser: Heathrow, Gatwick, London City, Stansted och Luton. Heathrow, Gatwick och Stansted trafikeras av linjer till och från Sverige, och ligger en bit utanför staden. Taxibilar finns uppradade utanför varje flygplats, men det finns betydligt billigare sätt att ta sig till och från flygplatsen om man vill. Det går nämligen expresståg, tunnelbana, reguljärtåg och/eller buss från centrala London och andra delar av staden till flygplatserna. Att boka online i förväg kan ofta vara det billigaste alternativet.

 

Besök vår stora guide med information om hur du tar dig till Londons flygplatser.


Kuriosa om att ta sig runt i London

 • Tänk på att det är vänstertrafik.
 • Du kan använda ditt svenska körkort i upp till 12 månader i Storbritannien.
 • Om skyltarna inte visar något annat är hastighetsbegränsningen i tätbebyggda områden 30 miles i timmen (48 km/tim), på vanliga landsvägar 60 miles i timmen (97 km/tim) och på motorvägar 70 miles i timmen (113 km/tim).
 • Tänk på att straffen för att köra bil påverkad är mycket hårda.
 • Ska du hyra bil finns det många uthyrningsfirmor att välja emellan. Tänk på att jämföra priserna. Ofta krävs att du ska ha haft körkort i minst ett år och att du är över 21 år.
 • Du kan köpa billiga “Day Return-biljetter” med tåg till många orter om du bokar i förväg; dessa tur & retur-biljetter gäller under en dag och kostar oftast bara lite mer än en enkelbiljett.
 • Med långdistansbuss når du de flesta städer i England. Ofta finns biljetter för bara någon pund.
 • Åk inte med taxibilar som inte har licens.
 • Tänk på att det blir väldigt varmt i tunnelbanan på sommaren, upp till 30 grader celsius. Ta med vatten när du reser.
 • Kom ihåg att blippa ditt Oyster Card på in- och utvägen till tunnelbanan, annars riskerar du att debiteras maxbeloppet.

 


 

Trevlig resa!