Sjukvård i London och Storbritannien

Jun 4, 2024 by

Share Button

Vad gör man om man helt plötsligt behöver sjukvård och läkare i London eller Storbritannien? Hur fungerar det med tandvård, tandläkare, ungdomsmottagningar och kliniker för sexuell hälsa? National Health Service (NHS) är den statliga organisation som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien, och läkarvård är gratis i Storbritannien även för oss svenskar.

 

Foto: Jeshoots.com via Unsplash

 


Läkarvård

Behöver du akut hjälp ringer du 999 eller 112.

 

Du har, precis som i Sverige, tillgång till gratis vård om du är boende i England och hela Storbritannien. Du kan välja mellan både allmän läkarvård eller betala för privat läkarvård.

 

Även om mycket förändrades i och med Brexit, har din rätt till sjukvård som EU/EEA medborgare i princip förblivit oförändrad. När du börjar jobba och skatta i landet, eller studerar kurser längre än sex månader, har du rätt till akutvård via ditt European Health Card. Sjukvårdssystemet heter NHS och du kan läsa mer om det här.

 

Läs mer på ambassadens hemsida.

 

 

National Health Service (NHS)

NHS står för “National Health Service” och är beteckningen för de offentligt finansierade sjukvårdssystemen i Storbritannien. Sedan 1948 har den finansierats genom skatten.

 

NHS är Englands och Storbritanniens motsvarighet till Vårdcentralen, men även Folktandvården då de även finansierar en del tandläkarkliniker.

 

På ett NHS-sjukhus har du rätt till gratis sjukvård och för att ta del av vård måste du skaffa dig ett NHS nummer och en GP – en allmän läkare (GP – General Practitioner) och då får man ett eget NHS nummer.

 

Alla som är födda i landet får ett NHS nummer vid födseln men om du är svensk måste du alltså registrera dig på ett NHS sjukhus eller en vårdcentral. Du kan göra detta genom att kontakta en GP, ett NHS-sjukhus eller ett Primary Care Trust (PCT) där du får hjälp att registrera dig.

 

Slå in din postkod för att hitta din närmsta klinik: Find a GP

 

Det kan vara bra att fråga andra som bor i området om de har en läkare de tycker är bra. Det är helt gratis att besöka din GP och alla barn under 18 år får också helt gratis medicin.

 

Det europeiska försäkringskortet går inte på vilken nationalitet man har utan endast beroende på var man är bosatt och skattar. Är man bosatt i Storbritannien och skattar här ska man använda sig av ett engelskt European Health Insurance Card (EHIC) och inte ett svenskt. Det ska man ta med sig när man åker på semester till Sverige eller resten av EU/EEA länderna. Detta gäller oavsett om man är utskriven eller ej eftersom det är skatten man betalar som betalar för rätten till sjukhusvård. Beställ ditt kort här gratis.

 

För mer information besök NHS:s hemsida.

Har du frågor vid symptom, kontakta NHS Advice som motsvarar Vårdguiden 1177, genom att ringa 111 eller besök hemsidan.

 

Få tag på tidigare journaler

Behöver du få tag på din journal kan du göra en så kallad Subject Access Request hos NHS. De måste då ge dig all information inom 1-2 månader.

 

En Subject Access Request (SAR) är helt enkelt en skriftlig begäran av eller för en persons räkning för den information som hen har rätt att begära enligt avsnitt 7 i Data Protection Act 1998 (DPA).


Tandläkare

I Storbritannien kan du söka tandläkarvård genom NHS tandläkare eller privata kliniker. När du söker tandvård via NHS är det betydligt billigare, men det kan kosta till skillnad från NHS sjukvård.

 

Vi har här skrivit en artikel om tandläkare och tandvårdskostnader.

 

Kliniker för sexuell hälsa och ungdomskliniker

Det är gratis att besöka kliniker för sexuell hälsa (sexual health clinics) i Storbritannien, du kan söka efter din närmsta klinik här.

 

Londonbor kan smidigt och gratis testa sig för könssjukdomar hemma tack vare SHL, Sexual Health London. Hemmatestet ger provsvar inom några dagar och innefattar test för klamydia, gonorré, syfilis, hepatit B och Hepatit C samt HIV. Beställ ditt hemtest kit här.

 

Vi har samlat information om kliniker i London här.

 

Sexual Transmitted Infections (STI) Clinics 

Sexual health clinics, STI clinics eller GUM-clinics  (är en förkortning av gynaecology/urethral medicine) finns på flertal platser i London. Du kan söka efter din närmsta klinik här. Alla mottagningar är inriktade på behandling och förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar. Tidigare kallades det ofta STD (sexually transmitted disease), men termen som oftast används i Storbritannien är STI. Det finns specialinriktade kliniker inom olika områden och specialklinker för LGBTQ+ personer.

 

Vi har samlat information om kliniker i London här.

 

Abort i Storbritannien

Är du svensk har du rätt att göra abort i Storbritannien gratis. Varje år sker 200 000 aborter i England. Det är enkelt och smidigt att gå igenom en abort och du behöver inte besöka din GP för en remiss. Du kan söka hjälp direkt via MSI Reproductive Choices. Kvinnoklinikerna finns på över 60 platser i landet och är finansierade av NHS, därav gratis. Besök Maria Stopes för mer information om abort och sexuell hälsa här.

 

Privat sjukvård

För mer information om privat sjukvård kan du gå in på Private Healths hemsida. Här hittar du även information om privat tandvård med mera.

 

Fördelen med privat vård är ofta kortare väntetider.

 

Många företag i Storbritannien erbjuder privat hälsoförsäkring för anställda efter provanställningen, så kolla detta med dit företag och vad det har för förmåner.

 

Känner du dig ensam?

Ett stort problem idag är att många känner sig ensamma utan att veta var de kan vända sig för hjälp. Många som anländer till London bor för första gången långt ifrån vänner och familj. Dessutom är många unga och därmed extra utsatta. Om du erfar ensamhet, stress, ångest eller annan psykisk ohälsa kan du söka hjälp på flera olika sätt.

 

Här nedan finns en lista på resurser du kan kontakta. Du kan även mejla oss så försöker vi hjälpa dig: hello@londonsvenskar.com.

 

Vi har även skrivit en artikel om ämnet: Om du börjar må dåligt i London.

 

Foto: Eric Ward via Unsplash

 

Svenska kyrkan i London

De som arbetar på Svenska Kyrkan har tystnadsplikt. Om du känner dig vilsen och vill ha tröst och råd kan du prata med prästerna. De andra som jobbar i kyrkan kan hjälpa dig komma i kontakt med psykologer och terapeuter. Läs på Svenska kyrkan i Londons hemsida om vad de kan göra för att hjälpa dig.

 

Gå till din GP 

När du först flyttar in i ett nytt område är det viktigt att du registrerar dig hos en GP (husläkare). Det ska finnas minst en vårdcentral i varje område. När du väl är registrerad kan du ringa in och boka en tid för att tala med en doktor om psykisk hälsa. Hen kan ge dig remiss vidare eller bedöma vilken slags hjälp du behöver. Det är gratis att besöka sin GP.

 

Privata psykologer

Om du känner att du vill gå till en psykolog kan det vara skönt att få prata på sitt modersmål. Som tur är finns det svensktalande terapeuter, kuratorer och psykologer i London. Priset hos privata psykologer brukar ligga på ca £75-£100 per möte.

 

Akupunktur

Traditional Chinese Medicine (TCM) har använts i ungefär 2000 år och har under de senare decennierna blivit allt mer populärt här i väst. Akupunktur innebär att väldigt smala nålar sätts in på olika delar över hela kroppen. Det kanske låter obehagligt, men nålarna känns knappt och upplevelsen är för det mesta väldigt avslappnande. Behandlingen kompletteras med olika örter som du rekommenderas ta av TCM-doktorn. TMC är ett hälsosamt sätt att bli av med stress, nedstämdhet och ångest. Små kinesiska kliniker kan man hitta lite varstans i många London-områden. Priset brukar ligga på £40-50 per session.

 

Prata med andra i samma sits 

Ibland kan den bästa kuren för nedstämdhet vara att prata med någon som förstår en. Vi hänvisar till Svenska kyrkan i London. På LondonSvenskars Facebook forum Svenska vänner i Storbritannien kan du prata med andra svenskar som är nyinflyttade. Här kan du även träffa nya vänner. Kom ihåg: delad glädje är dubbel glädje, delad sorg är halverad sorg.

 


Plastikkirurgi i England

England och London har ett stort utbud av kliniker som utför plastikoperationer. Priserna i England ligger på ungefär samma som Sverige och uppåt. Tänk på att du borde gå på efterbesök 2-4 veckor efter operation, samt att om det händer något så är det din läkare som är den som enklast kan hjälpa dig.

 

Tänk även på att teckna en försäkring i det landet du kommer befinna dig åren framöver. Kolla på detta noggrannare med din klinik.

 

Kirurger som utför plastikoperationer bör vara utbildade och vara registrerade hos General Medical Council’s (GMC) Specialist Register.

 

Här kan du kolla upp  generell information såsom namn, GMC referensnummer, datum för registrering och tidigare erfarenheter. Du kan däremot inte få några personliga kommentarer på denna sida.

 

Priser varierar men ligger oftast lite högre än i Sverige.

 

En lista på godkända plastikkirurgikliniker hittar du här.