Sjukvård i England
Vad gör man om man helt plötsligt behöver sjukvård och läkare i London eller Storbritannien. Hur fungerar det med tandvård, tandläkare, ungdomsmottagningar och kliniker för sexuell hälsa? National Health Service (NHS) är den statliga organisation som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien och läkarvård är gratis i Storbritannien även för oss svenskar.
LäkarvårdBehöver du akut hjälp så ringer du 999. Du har, precis som i Sverige, tillgång till gratis vård om du är boende i England och hela Storbritannien. Du kan välja mellan både allmän läkarvård eller betala för privat läkarvård. Är du på besök i Storbritannien? Tänk på att ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC). Kortet fås gratis av Försäkringskassan. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och visar att du är berättigad akut vård när du vistas i ett annat EU/EES-land. EHIC-kortet kommer att fortsätta gälla under övergångsperioden efter Storbritanniens utträde ur EU som är fram tills 31 december 2020. Vad som händer efter det är inte klart ännu. Läs mer på Ambassadens hemsida.
National Health Service (NHS) NHS står för “National Health Service” och är beteckningen för de offentligt finansierade sjukvårdssystemen i Storbritannien. Sedan 1948 har den finansierats genom skatten. NHS är Englands och Storbritanniens motsvarighet till Vårdcentralen, men även Folktandvården då de även finansierar en del tandläkarkliniker. På ett NHS-sjukhus har du rätt till gratis sjukvård och för att ta del av vård måste du skaffa dig ett NHS nummer och en GP – en allmän läkare (GP – General Practitioner) och då får man ett eget National Health Number. Alla som är födda i England och Wales får ett NHS nummer vid födseln men om du är svensk måste du alltså registrera dig på ett NHS sjukhus eller en vårdcentral och du kan göra detta genom att kontakta en GP, ett NHS-sjukhus eller ett Primary Care trust (PCT) där du får hjälp att registrera dig. Slå in din postkod för att hitta din närmsta klinik: Find a GP
Det kan vara bra att fråga andra som bor i området om dom har en läkare dom tycker är bra. Det är helt gratis att besöka din GP och alla barn under 18 år får också helt fri medicin. Så snart man är registrerad i Storbritannien för sjukvård behövs ett brittiskt europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) för resa inom EU. För läkarvård vid tillfällig vistelse behövs det europeiska sjukförsäkringskortet som man får från Försäkringskassan. Detta kan komma att ändras från 1 januari 2021 då Storbritannien officiellt har lämnat EU och övergångsperioden tar slut den 31 december 2020.
För mer information – besök NHS:s hemsida. Har du frågor vid symptom, besök NHS direct.
Du kan även pröva att ringa NHS Direct som motsvarar Svenska sjukvårdsupplysningen på telefon 111. För att hitta all information om läkarvård, tandvård, graviditet, mottagningar med mera så kan man besöka Direct Gov – All Public service in one place.
Få tag på tidigare journaler Behöver du få tag på din journal så kan du göra en så kallad Subject Access Request hos NHS, de måste då ge dig all information inom en till max två månader. En Subject Access Request (SAR) är helt enkelt en skriftlig begäran av eller för en persons räkning för den information som han eller hon har rätt att begära enligt avsnitt 7 i Data Protection Act 1998 (DPA). |
Tandläkare
I Storbritannien kan du söka tandläkarvård genom NHS tandläkare eller privata kliniker. När du söker behandling under NHS har de bestämda priser.
Vi har här skrivit en artikel om tandläkare och kostnader.
Kliniker för sexuell hälsa och ungdomskliniker
Det är gratis att besöka kliniker för sexuell hälsa i England och Storbritannien, du kan söka efter din närmsta klinik här.
Det finns även ett gratistest du kan göra hemma som testar för klamydia, gonorré, syfilis, hepatit B och Hepatit C samt HIV. Beställ ditt hemtest kit här https://www.shl.uk/
Vi har samlat informatiom om kliniker i London här.
Sexual Transmitted Infections (STI) Clinics
Sexual Health clinics, STI clinics eller GUM-clinics (är en förkortning av Gynecologi/Urethral Medicin) finns på flertal platser i London. Du kan söka efter din närmsta klinik här. Alla mottagningar är inriktade på behandling och förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar. Tidigare kallades det ofta STD’s (sexually transmitted desease), detta har alltså nu ändrats till STI’s. Det finns specialinriktade kliniker inom olika områden och specialklinker för LGBTQ personer.
Vi har samlat informatiom om kliniker i London här.
Abort i Storbritannien
Är du svensk har du rätt att göra abort i Storbritannien gratis. Varje år sker 200 000 aborter i England, vilket är ett väldigt högt antal. Det är enkelt och smidigt att gå igenom en abort och du behöver inte besöka din GP utan kan refererra dig själv till en Maria Stopes Clinics. De finns på över 60 platser i landet och är en kvinnoklinik som är finansierad av NHS, därav gratis. Besök Maria Stopes för mer information om abort och sexuell hälsa här.
Känner du dig ensam?
Ett stort problem i dag är att många känner sig ensamma, stressade och får ångestattacker utan att veta vart de kan vända sig för hjälp. Speciellt i London där många unga för första gången har rest till ett nytt land utan nära vänner och familj. Här nedan finns en lista på personer du kan kontakta och du kan även skriva till oss så försöker vi hjälpa dig (hello@londonsvenskar.com). Vi har skrivit en artikel kring detta: Om du börjar må dåligt i London.
Svenska Kyrkan i London
De som arbetar på Svenska Kyrkan har tystnadsplikt. Om du känner dig vilsen och vill ha tröst och råd kan du prata med prästerna. De andra som jobbar i kyrkan kan hjälpa dig komma i kontakt med psykologer och terapeuter. Läs mer här om vad Svenska Kyrkan i London kan göra för att hjälpa dig.
Gå till din GP
När du först flyttar in i ett nytt område är det viktigt att du registrerar dig hos en GP (husläkare). Det ska finnas minst en vårdcentral i varje område. När du väl är registrerad så kan du ringa in och boka en tid för att tala med en doktor. Hen kommer avgöra vad för slags hjälp du behöver. Det är gratis att besöka sin GP.
Privata psykologer
Om du känner att du vill börja gå hos en psykolog så kan det vara skönt att få prata på sitt modersmål. Som tur är finns det många svensktalande terapeuter, kuratorer och psykologer i London. Priset hos privata psykologer brukar ligga på ca £75-£100 per möte.
Akupunktur
Traditional Chinese Medicine (TCM) har använts i ungefär 2000 år och har under de senare decennierna blivit allt mer populärt här i väst. Akupunktur innebär att väldigt smala nålar sätts in på olika delar över hela kroppen. Det kanske låter obehagligt, men nålarna känns knappt och upplevelsen är för det mesta väldigt avslappnande. Behandlingen kompletteras med olika örter som du rekommenderas ta av TCM-doktorn. TMC är ett hälsosamt sätt att bli av med stress, nedstämdhet och ångest. Små kinesiska kliniker kan man hitta lite varstans i många London-områden. Priset brukar ligga på £40-50 per session.
Prata med andra i samma sits
Ibland kan den bästa kuren för nedstämdhet vara att prata med någon som förstår en. Vi hänvisar till Svenska Kyrkan i London. På LondonSvenskars forum Svenska vänner i Storbritannien kan du prata med andra svenskar som är nyinflyttade. Här kan du även träffa nya vänner. Kom ihåg: Delad glädje är dubbel glädje, delad sorg är halverad sorg!
![]() |
Plastikkirurgi i EnglandEngland och London har ett stort utbud av kliniker som utför plastikoperationer. Priserna i England ligger på ungefär samma som Sverige och uppåt. Tänk på att du bör gå på efterbesök 2-4 veckor efter operation samt att om det händer något så är det din läkare som är den som enklast kan hjälpa dig. Tänk även på att teckna en försäkring i det landet du kommer befinna dig åren framöver. Kolla detta noggrannare med din klinik. Här kan du kolla upp generell information såsom namn, GMC referensnummer, datum för registrering och tidigare erfarenheter. Du kan däremot inte få några personliga kommentarer på denna sida. En lista på godkända plastikkirurgikliniker hittar du här. |