Flytta tillbaka till Sverige

Oct 1, 2018 by

Share Button

En del väljer att flytta tillbaka till Sverige efter en tid i London/Storbritannien. Beroende på om du har arbetat här och hur länge du varit borta, finns det vissa saker du behöver göra och tänka på när du återvänder. Här är några värdefulla tips för dig som planerar en återflytt.

Text: Solrunn Persson & Julia Magnusson Björk


Foto: Visit Sweden/ Ola Ericson

 

Att göra innan du lämnar Storbritannien:

 

Säg upp lägenhet, jobb och kontrakt

Läs både lägenhets- och jobbkontrakt noga så att du vet vilken uppsägningstid du har. Observera att om du är mitt uppe i ett tidsbestämt lägenhetskontrakt så är det oftast inte bara att säga upp rummet/lägenheten, utan du måste betala för den tid som är kvar. I vissa fall kan hyresvärden gå med på att du hittar en ersättare, men det är inte alltid det går. Dubbelkolla därför alltid innan du letar en ersättare.

Ta även en titt på kontrakt med el och gas bolag, internet och TV, mobilabonnemang och sen även med din bank.

Vatten betalar man oftast i förskott så se om det är något du ska få tillbaka, samma gäller counciltax.


Meddela din council att du flyttar

Den brittiska staten vill gärna att du meddelar dem när du ska flytta ut ur landet. Kontakta det council du bor i för att berätta att du flyttar, och för att ge dem en adress för vidarebefordran (forwarding address). Du kan hitta din council på denna sida om du är osäker på vilken council du bor i.


Kontakta HRMC

Man behöver även kontakta HMRC, den brittiska skatt- och tullmyndigheten. Det är HMRC som har hand om den skatt och National Insurance du har betalat under tiden du arbetat i Storbritannien. De behöver veta att du inte längre ska betala skatt i landet. Man kan dessutom få skatteåterbäring på redan betald skatt om man har rätt till det. Om du tror att du ska ha skatt tillbaka så kan du räkna ut hur mycket du överbetalat på listentotaxman.com. Sedan fyller du i en P85 på HMRC:s hemsida och skickar in den med en P45 (ett dokument som berättar hur mycket du tjänat och skattat under skatteåret) som du kan få från ditt jobb tillsammans med din sista lönespecifikation. Glöm inte att ge HMRC din svenska adress – och om du inte vill lösa in en check på skattepengarna i Sverige (det kostar några hundralappar) måste du även ge dem dina bankuppgifter. Observera att om det finns en chans att du flyttar tillbaka till Storbritannien igen inom samma skatteår (vilket löper från april till april) så måste du vänta tills skatteåret är slut innan du ansöker om att få pengar tillbaka.


Adressändra

Det är viktigt att du kontaktar alla som kan tänkas ha din brittiska adress: din bank, council electoral roll, elbolag, mobiloperatör, Tesco Club Card, Boots, Nectar Card… Helt enkelt de företag som brukar höra av sig till dig via post, och andra organisationer där du vet att din adress finns registrerad. Identitetsstöld är otroligt vanligt i Storbritannien, och brev från dessa kan användas till att öppna kredit i ditt namn.


Skicka hem prylar

Allt man samlat på sig under vistelsen ryms oftast inte en resväska. Send My Bag låter dig skicka flyttlådor eller resväskor från dörr till dörr för en liten peng. Har du större saker, som exempelvis möbler, finns det olika flyttbolag man kan anlita. Cadogan Tate, AGS Movers och City Moving är några exempel.


Att göra på plats i Sverige:

 

Skriv in dig i Sverige igen

Anmäl dig till Skatteverket

Om du planerar att stanna i Sverige minst ett år, ska du oftast vara folkbokförd i Sverige. Du folkbokför dig hos Skatteverket.

Skatteverket (skatteverket.se)

Har du bott utomlands i över ett år så ska du ha skrivit ut dig ur Sverige. Om du ska flytta tillbaka till Sverige och planerar att bo där mer än ett år, behöver du vara folkbokförd på en svensk adress och därmed skriva in dig igen. I Sverige har Skatteverket hand om folkbokföringen. För att folkbokföra sig besöker man ett av deras servicekontor.

Som svensk medborgare kräver Skatteverket att du tar med dig detta till servicekontoret:

• Pass eller nationellt ID-kort. Körkort är inte giltigt då det inte visar ditt medborgarskap.

• Handlingar som styrker ditt civilstånd. Detta gäller om ditt civilstånd har ändrats sedan du senast bodde i Sverige. Om du är ogift behöver du inte tänka på detta.

• Födelsebevis för dina barn om de fötts sedan du bodde i Sverige sist.

 

För att flytta tillbaka till Sverige tillsammans med sin familj gäller andra regler, vilket Skatteverket berättar mer om här.


Sjukvård i Sverige

Om du är folkbokförd i Sverige har du rätt att ta del av den allmänna svenska sjukvården. Om du behöver utnyttja sjukvården i Sverige betalar du en patientavgift precis som alla andra i Sverige. Tandvården i Sverige är gratis fram tills du är 21 år gammal. Vissa landsting kan ha en förlängd ålder för den fria tandvården. Vilket landsting du tillhör beror på vilken kommun i landet du bor.


Försäkringskassan

Försäkringskassan i Sverige är den myndighet som hanterar stora delar av det offentliga trygghetssystemet. Exempelvis har de hand om bostadsbidrag, sjukpenning och föräldrapenning. Generellt så har du rätt till förmånerna hos Försäkringskassan om du bor i Sverige. Flera av förmånerna är baserade på om du arbetar eller din boendesituation.

Till exempel: Om du arbetar och har ett jobb i Sverige har du rätt till föräldrapenning om du får barn och går på föräldraledighet.

Du behöver inte anmäla eller registrera sig hos Försäkringskassan för att ansöka om ersättning. Det är Försäkringskassan som tar beslut om man har rätt till ersättning och hur mycket. Besluten baseras på om man uppfyller kraven för att få ersättning.

Läs mer på Försäkringskassan


Begära A-kassa väl hemma i Sverige

För att få A-kassa måste du kunna bevisa vart du har jobbat de senaste två åren. De kräver bevis från HMRC och pågrund av handläggningstiden kan ta flera månader. På vårt forum på Facebook delar några användar med sig av sina upplevelser.


Hitta jobb och boende i Sverige

Det är inte fullt så enkelt att hitta arbete och bostad i Sverige som i London. På många ställen i Sverige är det bostadsbrist och processen med att söka och få jobb är ofta längre än i Storbritannien, vilket innebär att du bör planera din flytt i god tid. Jobbannonser kan du hitta på Indeed, Monster, Arbetsförmedlingen eller CareerBuilder. Lägenheter finns bl.a. på Bostadsportal, Bostad Direkt, Blocket och AndraHand.se. Lägenhetspriser har stigit otroligt mycket senaste åren så räkna med Londonpriser i städer såsom Stockholm.


Övrig information:

 

Brexits inverkan

Eftersom Storbritannien officiellt är ute ur EU så är det mycket som kommer påverka oss svenskar, men fram tills 31 december 2020 har svenska medborgare för närvarande samma rättigheter i landet som tidigare. Exakt vilken inverkan Storbritanniens utträde ur EU kommer att ha på svenska medborgare som önskar flytta tillbaka till Sverige återstår att se, då förhandlingarna fortfarande pågår för fullt. Du kan läsa de senaste uppdateringarna på Svenska Ambassaden i Londons hemsida.


Att flytta hem med sin brittiska partner

Det är inte det lättaste och kräver planering. Ska din partner jobba, försök att börja leta jobb i god tid redan från Storbritannien. Det är det absolut lättaste sättet att komma in i systemet, alternativt om din partner söker till ett universitet i Sverige. Din partner får bo i Sverige i max 6 månader utan uppehållstillstånd (detta gäller endast EU-medborgare). I värsta fall kan man få vänta i 6 månader på intervju och ytterligare 6-8 månader på ett samordningsnummer. Det kan även gå att söka uppehållsrätt som familjemedlem om ni bott ihop en längre tid. Migrationsverket kommer att kräva bevis på detta.

 

Ska ni flytta tillbaka och bosätta er i mer än 1 år i Sverige och du är medborgare i ett EU eller EES-land eller tillhör samma familj som en svensk medborgare hittar ni mer information på Flytta till Sverige med brittisk partner.


Intjänad pension

När du har flyttat hem till Sverige från Storbritannien finns det goda möjligheter att även flytta med ditt intjänade pensionskapital och placera det i en tjänstepensionsförsäkring i Sverige. Max Matthiessen och Nordea är idag två svenska aktörer som kan flytta ditt pensionskapital till Sverige utan några skatteavgifter eller flyttavgifter. Max Matthiessen flyttar ditt kapital till pensionsbolaget Futur Pension. Både Futur Pension och Nordea är ett QROPS (Qualifying Recognised Overseas Pension Scheme).

Om du har bott, arbetat och betalat skatt i ett land finns det ofta även en statlig pensionsförmån som du har tjänat in till. När det gäller den intjänade statliga pensionen går den inte att flytta från ett land till ett annat men den går ofta att påverka. För att få hjälp med det här kan det vara bra att kontakta en specialist inom utländsk pension. Företag som kan erbjuda personlig rådgivning inom området är Max Matthiessen.

Det finns ett samarbete mellan de europeiska pensionsmyndigheterna. När det är dags för dig att börja ta ut din pensionsrätt/förmån kontaktar du pensionsmyndigeten i det land som du bor i. Pensionsmyndigheten hjälper sedan till att samordna din svenska allmänna pension med pensionsrätter upparbetade i andra EU/EES-länder.


Annat man bör tänka på

Andra saker som kan vara bra att tänka på vid en flytt hem till Sverige är att säga upp eventuella försäkringar i Storbritannien, skaffa en försäkring i Sverige och att föra över pengar till ett svenskt bankkonto. Föra över pengar mellan Sverige och England


Användbara länkar:

 

LondonSvenskar Facebook  – Diskutera din hemflytt med andra som går i samma tankar

Swedes Back Home Facebook – Forum för utlandssvenskar som flyttat tillbaka till Sverige

Försäkringskassan – Information om att flytta till Sverige

Försäkringskassan – Information om försäkring i Sverige

Gov.uk – Information om pension

Gov.uk – Information om skatteåterbetalning vid utlandsflytt

Svenska Ambassaden – Senaste uppdateringarna om Brexit och annat

Send My Bag – Billigt sätt att skicka väskor hem till Sverige


 

Lycka till!