Dyrare levnadskostnader blandas med gratisalternativ i London

Jun 15, 2020 by

Share Button

Dyrare levnadskostnader blandas med gratisalternativ i London

London har alltid räknats som en av världens dyraste storstäder. Vid flera tillfällen har staden toppat listorna med de dyraste boendekostnaderna per kvadratmeter, den dyraste kollektivtrafiken och dyr el.  För svenskar som bor eller ofta vistas i London kan kostnaderna komma som en chock. Det råder stora prisskillnader jämfört med i Sverige, samtidigt som vissa saker är mycket billigare.

Hyran: hög men inte högst

London är ökänd för sin bostadssituation och det kan ta flera år innan man hittar den perfekta lägenheten eller huset. Enligt Global Power City Index från 2017 gav en hyra på 12 000 kronor i London en lägenhet på 28 kvadratmeter. Den brittiska huvudstaden kom in på en andraplats efter Manhattan i USA. Där gav samma hyra en lägenhet på 26 kvadratmeter. Stockholm hamnade några placeringar längre ned på listan med en lägenhet på 39 kvadratmeter.

Källa: Pexels

Det finns flera anledningar till varför bostadshyrorna är höga i London. Genomsnittsinvånaren har en högre lön men det finns också en bostadsbrist. Det gör att fastighetsägare kan öka priserna utan att intresset sjunker. Det pågår ständiga debatter om stadens bostadsmarknad. London är inte bara hem för höginkomsttagare utan även för studenter, singel- och familjehushåll och seniorer. Behöver du en rent guarantor så kan vi rekomendera Housing Hand. Läs mer här om att flytta till London.


Källa: Unsplash

Vissa saker är billigare

Allt i London är däremot inte dyrare. En öl på krogen eller en cappuccino på ett fik är i genomsnitt dyrare i Sverige. Priserna i London, precis som andra storstäder, varierar beroende på vilken stadsdel eller gata man befinner sig på. En lägenhet vid kända områden och sevärdheter, såsom Piccadilly och Covent Garden, kommer att vara dyrare än en lägenhet i något av ytterområdena. Detsamma gäller gymkort, restaurangbesök och matinköp. Ju längre bort från centrum du kommer, desto mer sjunker priserna.

Förutsedda och oförutsedda utgifter

För att inte låta utgifterna rinna iväg är det bra att ha en budget. När du vet hur mycket pengar du får in varje månad kan du börja dra bort utgifterna och se hur mycket du får kvar. Du som planerar att flytta till London rekommenderas att göra en överslagsräkning med de genomsnittliga kostnaderna. Dra inte slutsatsen att busskort, mathandling och internet kostar lika mycket i London som i Sverige. Det kan komma som en chock när du har kommit in i ditt nya grannskap och upptäcker att din budget spricker. För tillfällen då planeringen inte håller, eller vid plötsliga oförutsedda utgifter, sitter man som svensk medborgare inte i sjön. Det finns smslån som snabbt sätts in på bankkontot efter en godkänd ansökan och som kan användas för att betala samtliga utgifter. Dessa lån, som även kan kallas för snabblån eller blancolån, är oftast på mindre summor jämfört med privatlån eller bostadslån. De kan tas utan kontantinsats eller annan säkerhet, och räntan och avbetalningstiden går ofta att anpassa efter varje låntagare.


Källa: Pexels

Londons popularitet är en bidragande faktor till de höga levnadskostnaderna. Samtidigt är det en stad med flera gratisaktiviteter. Det går att besöka museum, gå guidade tourer och delta i event utan extra kostnad. Att London är en stad som är i det dyraste laget behöver inte märkas om du har koll på budgeten, områdena och utbudet.